Smukaški spektakel pod vse večjim vprašajem

Alpsko smučanje 10. Nov 202311:05 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Organizatorji uvodnih smukaških tekem v Zermattu so odpovedali tudi petkov uradno trening. Skrbi ob tem povzroča neugodna vremenska napoved za konec tedna.

Če je ob uvodnem treningu  vreme pomežiknilo najboljših alpskih smučarjem in omogočili pravljično zimsko kuliso pod Matterhornom, pa je slika v nadaljevanju tedna precej bolj kisla. Organizatorjem težave povzročajo močan veter, sneženje in pa slaba vidljivost. Po četrtkovem je danes odpadel še petkov preizkusi spektakularne proge Gran Becca, ki povezuje Zermatt in Cernio. Kot poročajo švicarsko mediji, meteorologi tudi za konec tedna napovedujejo muhaste razmere. Razmere na ledenikih so sicer novembra že pregovorno zelo nestanovitne.  Smučarska karavana, v kateri so tudi Miha Hrobat, Martin Čater, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh, vseeno upa na tekmi v soboto in nedeljo (ob 11.30).

Foto: Profimedia

Proga pod Matterhornoom nosi ime Gran Becca, zanjo pa je značilen tudi prehod državne meje. Smučarje namreč pot s štarta na zgornji postaji žičnice v Zermattu (3.720 metrov) v Švici vodi v Italijo, do cilja na nadmorski višini 2.840 v Cernini. Zasnoval jo je nekdanji švicarski smukač Didier Defago, med drugim pa vključuje tudi spektakularne skoke Matterhorn, Fruggen in Cime Bianche. Priprava 3810 metrov dolge proge je sicer v zadnjih tednih dvignila kar nekaj prahu. V prvi vrsti zaradi grobih posegov delovnih strojev v obstoječi ledenik. Okoljevarstvene organizacije so zahtevale prekinitev del in odpoved.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!