Izpoved suspendirane Slovenke: Sem žrtev koruptivne organizacije

Tenis 27. Jun 202316:46 11 komentarjev
Nastja Kolar; FOTO: Guliverimage

Po dosmrtni izključitvi iz tekmovanj pod okriljem Mednarodne teniške zveze (ITF) in WTA se je v ekskluzivnem intervjuju za Sportklub oglasila Nastja Kolar in predstavila svojo plat zgodbe. Poudarila je svojo nedolžnost in dodala, da v življenju ni odigrala športne stave.

Naj spomnimo, 28-letno Nastjo Kolar je marca Mednarodna agencija za teniško integriteto (ITIA) obtožila nečednih poslov (prestopki so vključevali prirejanje izidov tekem, stave, omogočanje stav, namerno izgubljanje in izogib prijave koruptivnih dejanj) ter jo suspendirala.

Od takrat Celjanka, ki lahko še zmeraj igra turnirje serije UTR in opravlja vlogo trenerke, a ima na uradna tekmovanja krovne organizacije prepovedan dostop, ni smela odigrati uradnega srečanja. Vzela si je dopust in čakala na končno sodbo. Ta je prišla v prejšnjem tednu in jo doživljenjsko oddaljila s teniških prizorišč. Za povrh ji je naložila še 160.000 evrov kazni.

Nekdanja zmagovalka mladinskega evropskega prvenstva na pesku v švicarskem Klostersu se nam je oglasila z morja, kamor je šla “odklopiti možgane”. Sama pravi, da se ji je zgodila nemarna krivica.

Nastja, lep pozdrav v Poreč. Povejte nam, kaj pravite o suspenzu ITIA?

ITIA in sodniki, ki odločajo o tem (op. a.: hearing officers), so ena navadna korupcija. V svoj primer sem privedla dvanajst prič, ki so vse dokazale mojo nedolžnost. Niso imeli niti enega dokaza o mojih krivih dejanjih. Ko se odločijo, da si kriv, ti niti dokazi ne pomagajo. Njihova beseda proti tvoji. Glavni sodnik, ki odloča – v mojem primeru je bil to Ian Mill – je plačan s strani ITIA, je na plačilni listi agencije. To je ekipa, ki deluje proti tebi in zato nihče ne uspe z izpodbijanjem.

Menite torej, da so vas izkoristili kot nekakšnega grešnega kozla v poduk ostalim?

Ne vem, lahko pa vam ponudim en primer. Na zaslišanju sem jim dejala: “Od kje vam dokaz, da sem jaz prirejala izide in namerno izgubljala?” Trdili so namreč, da so bile na moje tekme vplačane abnormalne vsote. Pa niti ne na tekmo samo, temveč na odigrane igre. Nek strokovnjak je dejal, da so analize pokazale prekomerno vplačilo in to ne more biti slučajnost.

Nastja v svojih začetkih leta 2010, ko je zaigrala na WTA turnirju v Portorožu; FOTO: Aleš Fevžer

In kaj ste jim odgovorili?

Rekla sem, če so preverili tudi stave oziroma znesek, ki so ga ljudje izgubili, ko so stavili name, in seveda so rekli, da ne, ker preverjajo le izgubljena sredstva stavnih hiš. Odstotek bi bil v tem primeru čisto drugačen. Tisti, ki podrobno spremljajo tenis, gotovo poznajo rusko igralko, na katero je bilo v Parizu nekaj let nazaj za posamezen gem vplačanega tudi do pol milijona evrov. Naredila je tri dvojne napake. Če po sistemu Betradar (op. a.: vodilni ponudnik podatkov o športnih stavah) gledamo vplačila na njo, bi morala biti suspendirana že pred petimi leti.

Definirajte sumljivo vplačilo.

Meni so rekli, da jim smrdi vsaka stava, ki presega 2.000 funtov (2.300 evrov). Kaj je to za ‘kockarja’, ki vsak dan stavi po več tisočakov, igra na presenečenja? Bore malo.

Težava v skupni spletni denarnici

Torej na enega izmed vaših dvobojev …

Ne na tekmo, ampak na igro! Na posamezen gem, recimo četrto igro prvega niza, so zaznali previsoka vplačila, in sicer na stavnicah William Hill oziroma bet365. Tista tekma, za katero sem bila obtožena, je imela ozadje. Odigrala sem jo s povišano temperaturo, saj sem prišla z bronhitisom iz Kolumbije, torej visoke nadmorske višine, v Turčijo. Deset ur časovne razlike, potem še ta višinska razlika, s 40 stopinj Celzija na deset. Vse je zapisano v zdravniškem poročilu pri ITF. Zdaj sem pa suspendirana zaradi teh par tisočakov vplačanih na nekaj iger.

Ko ste to s svojimi pričami dokazovali, ste jim verjetno rekli, da to niste vplačevali niti vi, niti vaši prijatelji in znanci. Na kateri argument ste še ‘štartali’ s svojim odvetnikom?

Za obravnavane tekme so me obtožili na podlagi suma z Betradarja. Dvakrat so mi vzeli mobilni telefon. Na njem niso našli niti enega sumljivega pogovora ali gradiva, da bi jaz karkoli odigrala. Saj ITIA me dosmrtno ni suspendirala zaradi teh sumljivih vplačil, ampak se je bolj zapičila v poročanje informacij v živo. Na telefonu so našli račun digitalne denarnice Skrill. Spletno kartico prijatelja sem uporabljala za nakup letalskih kart, on pa za spletne stave in igre na srečo. ITIA je tožila, češ da je to moja aplikacija, prek katere so bile vplačane stave. Kolega je prišel pričat zame, da je te zadeve vplačeval in račun uporabljal za transakcije, ITIA ni na telefonu našla niti enega sumljivega pogovora s tem prijateljem, naj vplača name, jaz pa bom tekmo ali igro namerno izgubila.

Nastja Kolar; FOTO: Guliverimage

V zadnjih mesecih je na površje priplavalo tudi ime Alexandre Riley, ki je prav tako suspendirana. Težavo je agencija videla tudi v tem, ker nečednih poslov Američanke niste prijavljali.

Tudi njo so obtožili, a jaz nje ne morem prijaviti, če ničesar ne vem. Veste o koliko igralcih na turneji se govori, da prirejajo izide. Če bi vedela, da se s tem ukvarja, bi jo prijavila, a bi morala biti v to stoodstotno prepričana.

Se vam zdi, da pristojni organi, ki preganjajo nameščanje izidov, kar na slepo izbirajo igralce in igralke ter jih sodeč po določenih vplačilih potem – po domače rečeno – zašijejo?

Ko je človek iz ITIA prvič prišel do mene, je dejal, da so na mojo tekmo zaznali sumljivo vplačilo. Dala sem jim telefon in izjavo, pri tem se je zaključilo. Drugič so do mene pristopili na turnirju v Nigeriji in dejali, da sem osumljena za t. i. ‘courtsiding’ (op. a.: sporočanje rezultatov v živo). Supervizor me je vzel na piko, češ da ob igrišču pretirano uporabljam telefon. Prišli so do mene in me začeli zasliševati. Kot da na igrišču nihče ne potegne telefona iz svoje teniške torbe … našli so stvari, za katere so trdili, da so zadosten razlog za suspenz.

Denarna kazen le sredstvo za ustrahovanje

Kaj pa porečete na očitke enega izmed slovenskih medijev, da ste povezani z rusko mafijo?

Katastrofa, res bolno, kaj si izmišljujejo. Kaj je z novinarji, kaj imate od tega? To je zrelo za tožbo. Resnica je taka, da me je od leta 2012 do 2015 sponzorirala močna ruska banka, pa ne le mene. Od njih je podporo dobil tudi nekdanji član elitne stoterice Konstantin Kravčuk. Banka, reklo se ji je Mjasopotam Banka, se je sčasoma zaprla in prenehala s sponzoriranjem. Pogodbe so po bankrotu predali drugi banki, ki pa se za financiranje naše skupine šestih teniških igralk in igralcev ni odločila.

Po glasu delujete kar sproščeni za nekoga, ki bo prisiljen plačati kazen v višini 160.000 evrov. 

Tega zneska nisem zavezana plačati. To ITIA sicer napiše, da prestraši igralce. Govorila sem z nekaterimi igralci, ki so doživeli podobno izkušnjo. Napišejo številko, ki pa je sama sebi namen. Da, morala bi plačati, ampak le, če bi se še kdaj vrnila v tenis. To plačilo bi bilo potem moja vstopnica nazaj v tekmovalni tenis.

Zanimivo, Kolar je dobila finančno kazen, ki se ujema z zneskom, zasluženim z nagradami na WTA turneji.

Kaj pa sedaj? Se boste preizkusili v športih, ki sta nekakšen ekvivalent tenisu in imata po svetu vse več pristašev? V mislih mamo seveda padel in pickelball.

Lahko si zasebni trener, ne smeš pa hoditi po uradnih turnirjih pod okriljem ITF in WTA. Po operaciji kolena – opravila sem jo decembra – tako ali tako nisem imela namena več igrati resno. Hrustanec se mi je odlomil, sčistili so mi koleno, a kaj pretirano bolje ni bilo. Pickleball naj bi bil zanimiv, a moram videti, kako se bo odzvalo koleno.

No, verjetno ne boste do konca življenja ležali na plaži v Poreču ali Splitu … ?

(smeh) Realno me precej bolj zanima odprtje kakšnega svojega lokala. Še zmeraj sem lahko trenerka na kakšnem kolidžu, tudi UTR (op.a.: Universal Tennis Ranking) turnirje lahko igram, a se mi je tenis zagnusil. Da te takole po nedolžnem obtožijo. Tudi pri Teniški zvezi Slovenije so se odzvali neprimerno. Zapisali so, da nisem uspela predložiti niti enega dokaza o svoji nedolžnosti. Sramota. Z odvetnikom sva se štiri leta borila za to, da dokaževa mojo “čistost”. Toliko enih pogovorov, zasliševanj, toliko prič, milijon elektronskih sporočil, bančnih računov, ostalih dokazov, za prazen nič. Zmotil me je tudi stavek, da zadeve nisem obžalovala. Kaj naj obžalujem? Saj zadeve nikdar nisem priznala, v življenju nisem odigrala ene stave!

Nastja Kolar; FOTO: Guliverimage

Pravno je zadeva zdaj torej zaključena, ali lahko odločitev še na kakršni koli ravni izpodbijate?

Lahko grem samo še na Mednarodno športno razsodišče za šport (CAS), a je odvetnik dejal, da se mi to ne splača, ker po odločitvi ITIA doslej še noben primer ni uspel z izpodbijanjem. Kaj naj, izgubim še dodatnih 50.000 evrov?

“Žalili so mi pokojnega brata in očeta”

Že marca ste nam omenili primer Španca Enriqueja Lopez Pereza, ki naj bi tudi dokazal svojo nedolžnost, pa je bil vseeno suspendiran. Lahko poveste kaj več?

Obtožili so ga, da prireja tekme. Šel je na policijo in sodišču dokazoval, da je nedolžen. Španski organi so njegove argumente preučili in dognali, da je res nedolžen in mu z vsemi predloženimi dokazi ugodili, a ker je ITIA ugotovila drugače, je bil vseeno kaznovan s prepovedjo igranja osmih let. Oni imajo svoja pravila, po katerih odločajo in jih ne zanima nič, torej si lahko kaznovan že na podlagi suma.

Imate žalostno družinsko zgodbo, pred leti vam je zelo mlad umrl brat. Za nazaj izrekamo sožalje …

Hvala. Drugače pa imam na družbenih omrežjih glede pokojnega brata Roberta in očeta Zlatka res grde zapise. Tu se spet pokaže, kako pokvarjen narod smo Slovenci. Iskreno povem: sram me je, da sem Slovenka! Čim se zgodi kaj slabega, vsi uživajo v tvoji nesreči. Živite svoje življenje in se ne brigajte za druge. Normalen človek, ki ima trohico spoštovanja, se bo menil le zase.

Zaključimo s pozitivno noto. Kaj je vaš najlepši spomin na teniško kariero?

Mladinsko evropsko prvenstvo na pesku v Klostersu leta 2011. Takrat sem v Švici postala evropska prvakinja, moj trener je bil Matjaž Pogačnik (Pogl).