Slovenska teniška igralka začasno suspendirana

Nastja Kolar; FOTO: Guliverimage

Slabe novice iz sveta tenisa – Nastjo Kolar je Mednarodna agencija za teniško integriteto (ITIA) kaznovala s prepovedjo nastopanja na tekmovanjih pod okriljem krovne organizacije WTA in Mednarodne teniške zveze (ITF).

Mednarodna agencija za teniško integriteto je včeraj potrdila, da sta dve teniški igralki – Nastja Kolar in Alexandra Riley – začasno suspendirani.

ITIA je odločitev o sankcijah sprejela, potem ko je bilo ugotovljeno, da sta se med letoma 2015 in 2020 Slovenka in Američanka znašli v navzkrižju s kodeksom ravnanja. Protikorupcijski program (TACP) je za 28-letno Štajerko v omenjenem obdobju ugotovil kar 25 kršitev.

Odločitev je sprejel neodvisni uslužbenec za protikorupcijska zaslišanja Ian Mill KC, ki je ugotovil, da je Kolar kršila različna pravila TACP. Prestopki so vključevali prirejanje izidov tekem, stave, omogočanje stav, namerno izgubljanje in izogib prijave koruptivnih dejanj. ITIA je na tem področju izjemno stroga, saj so jim igralci/ke dolžni poročati o vseh primerih, ko jim kdo ponudi finančna sredstva za izgubljanje oziroma prirejanje izidov, četudi denarja niso sprejeli.

Celjanka, ki je bila v mladinskih vrstah celo četrta najboljša igralka sveta, bo verjetno počivala kar nekaj časa, suspenz je začel veljati 14. marca.

Neizkoriščen potencial

Nastja Kolar je bila pred slabimi 15 leti ena izmed najbolj obetavnih teniških igralk na svetu. Kot mladinka je osvojila Perin Memorial 2009 v Umagu, bila istega leta polfinalistka slovitega Orange Bowla, se okitila z zmago na močnem mednarodnem turnirju za mladinke v Firencah (2010), češnja na vrhu torte pa je bila zmaga na EP za mladinke v švicarskem Klostersu 2011 na peščeni podlagi. Med članicami je najvišje v karieri dosegla 178. mesto WTA lestvice.