V Kopru gre zares, prva na igrišču Kaja Juvan

Pokal Billie Jean King 14. Apr 20230:15 > 0:16 0 komentarjev
Kaja Juvan in Ana Bogdan; FOTO: Tenis Slovenija

Žreb je določil, da bosta uvodno partijo teniškega dvoboja pokala Billie Jean King med Slovenijo in Romunijo v petek v Kopru odigrali drugopostavljena slovenska igralka Kaja Juvan in prvorangirana Romunka Ana Bogdan.

Prva tekma se bo začela ob 13. uri. Nato sledi še dvoboj med Tamaro Zidanšek in Jaqueline Adino Cristian.

Zidanšek na lestvici WTA zaseda 102. mesto, Cristian je 180., Kaja Juvan 121., Ana Bogdan pa 58. Slovenija in Romunija se bosta na teniških igriščih Bonifika potegovali za mesto na zaključnem turnirju najboljše dvanajsterice reprezentanc na svetu, ki bo novembra letos. Na zaključni turnir sta že uvrščeni Švica kot zmagovalka pokala Billie Jean King 2022 in Avstralija kot lanska finalistka, eno mesto bo zapolnila povabljena ekipa, preostalih devet reprezentanc pa bo znanih ta konec tedna.

Ostali dvoboji kvalifikacij so Španija – Mehika, Ukrajina – Češka, Velika Britanija – Francija, Kanada – Belgija, ZDA – Avstrija, Slovaška – Italija, Nemčija – Brazilija in Kazahstan – Poljska.

Slovenija si je zgodovinsko priložnost priigrala z dobrimi nastopi v zadnjem letu. Lani ob tem času je v Turčiji preskočila prvo evroafriško skupino, novembra pa je v Velenju senzacionalno premagala favorizirano Kitajsko.

V Šaleški dolini je nastopila brez prve igralke Zidanšek, ki je tokrat prisotna na slovenski obali in s katero ima Slovenija povsem realne možnosti za preboj na zaključni turnir.

Reprezentanci pred duelom v Kopru; FOTO: Tenis Slovenija

Kapetan Andrej Kraševec je tako kot vedno optimističen, saj je v ekipi tudi Kaja Juvan, ki je prejšnji teden po hudi družinski tragediji konec prejšnjega leta napovedala, da se bo za nedoločeno obdobje umaknila s profesionalnih turnirjev.

“Zavedam se, da razmere in čas niso idealne zame, hkrati pa vem, da če bi izpustila ta teden, bi to odločitev zagotovo obžalovala. Igranje za Slovenijo je bila zame vedno velika čast, predvsem pa je igranje pred domačo publiko nekaj, česar poklicne igralke nismo vajene. V reprezentanci je vedno zelo pozitivno vzdušje, zato se bom v petek in soboto skušala čim bolj potruditi, da se bomo na koncu znova veselili,” je na novinarski konferenci po žrebu dejala Juvan.

Ena si želi zabave, druga maščevanja

Triindvajsetletna Ljubljančanka se s svojo prvo tekmico Ano Bogdan še ni srečala. “Številke oziroma uvrstitve na lestvici WTA v pokalu BJK ne štejejo prav veliko. Vem, da se vse romunske igralke dobro znajdejo na peščeni podlagi, zato pričakujem trd dvoboj. Nimam visokih ciljev; hočem se zabavati in odigrati čim bolje,” je dodala Juvan.

Tamara Zidanšek se je letos že dvakrat pomerila z Jaqueline Adino Cristian in obe tekmi izgubila v treh nizih; 26-letna Konjičanka je odkrito povedala, da se želi maščevati in da je Koper idealen kraj za to. “Igrali sva na trdi podlagi, ki je moja najmanj priljubljena. Poravnati morava račune, zato se že zelo veselim tega dvoboja,” je dejala Zidanšek.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

“Mislim, da imamo realne možnosti za zmago. Vzdušje v ekipi je fenomenalno. Veliko se smejimo, ogromno je heca, zato smo tudi prišli do te stopničke. Uvrstitev na zaključni turnir pokala BJK bi bil velik, zgodovinski uspeh, ki lahko pomembno vpliva na razvoj tenisa v Sloveniji,” je dodala prva slovenska igralka.

Poleg Tamare Zidanšek in Kaje Juvan so v ekipi še junakinja Velenja Nina Potočnik, 20-letna Pia Lovrič (kapetan ju je predvidel za partijo dvojic, ki je na sporedu kot zadnja) ter 17-letna Ela Nala Milič.

Koper: Slovenija – Romunija

petek, 14. april:
Kaja Juvan – Ana Bogdan
Tamara Zidanšek – Jaqueline Adina Cristian

sobota, 15. april:
Tamara Zidanšek – Ana Bogdan
Kaja Juvan – Jaqueline Adina Cristian
Nina Potočnik/Pia Lovrič – Irina Maria Bara/Monica Niculescu

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!