Ko se sprinterske etape spremenijo v etape Tadeja Pogačarja

Luka Mezgec.
Luka Mezgec. Foto: Aleš Fevžer

Eden glavnih zvezdnikov letošnje dirke po Sloveniji, katere startna lista je še daleč od dokončne, bo Luka Mezgec. Izkušeni Kranjčan bo v sredini junija deloval kot pomočnik kapetana moštva Jayco AlUla Dylana Groenewegna, a bo iskal tudi priložnost za svojo tretjo etapno zmago na slovenski pentlji.

Pred Luko Mezgecem je še osmi nastop na domači dirki. Čeprav je v svoji karieri tekmoval na vseh največjih kolesarskih dirkah, pa je dirka po Sloveniji, ki bo letos na sporedu od 14. do 18. junija, zanj nekaj posebnega. “Večkrat rečem, da je dirkati na Tour de Francu zelo lepo, a dirke po Sloveniji se bolj veselim. Predvsem zato, ker si po koncu manj utrujen. Po petih dneh je slika drugačna kot po 21. Dirka po Sloveniji je zelo simpatično sestavljena. Pet dni, razgiban teren, kar je idealna priprava za tritedenske dirke, sploh za sprinterje, ki ves čas iščemo pomemben faktor – svežino. Idealna je tudi za hribolazce, četrta etapa letos je prava kraljeva. Več kot 3000 višinskih metrov razlike je primerljivo z največjimi dirkami,” je dejal na sredini predstavitvi trase v Ljubljani.

Neporavnani računi v Novem mestu

V avstralski ekipi, ki je v zadnjih letih stalna udeleženka slovenske pentlje, bo Mezgec primarno v vlogi glavnega (zadnjega) pomočnika Nizozemca Dylana Groenewegna. “Prva etapa bo idealna zanj, čeprav ni povsem ravninska in je kar zahtevna. A na prvi dan je takšen sprinter vedno spočit in lahko gre globlje kot potem, ko je utrujen,” o prvem cilju Jayca AlUle pravi Kranjčan.

“Na drugi in tretji etapi sta na koncu klančka, katerih profila moram pogledati na računalniku. Na prvi pogled zgleda kar zahtevno in če bo za Dylana prezahtevno, se moram pripraviti, da bom jaz sprintal, a moram tudi sam priti čez vzpon. V zadnji etapi čez Trško goro pa … lani sem bil blizu. Vem, koliko moram garati in koliko shujšati, da bom znova lahko zraven. Vzpon traja pet minut, je zelo strm, zato moraš biti res vrhunsko pripravljen. In upati, da Tadej Pogačar, če pride, ali pa najboljši na klancih na dirki, takrat ne bo imel dobrega dneva. Da bo šel malo bolj počasi,” pa dodaja o osebnih ciljih.

Luka Mezgec
Foto: Profimedia

Dilema pred domačo dirko

Za udeležbo moštva pod različnimi imeni iz dežele tam spodaj, pri kateri Mezgec nastopa že vse od sezone 2016, ne rabi veliko lobirati: “Ne rabim posredovati, saj je dirka po Sloveniji vsako leto že umeščena v naš program. Ekipa ima servis blizu Milana, tako da do tukaj rabijo približno 500 kilometrov, kar je logistično super.”

Za njim je težka pomlad, zaradi poškodb in bolezni v moštvu ima v začetku aprila za seboj že 28 tekmovalnih dni. Zdaj je v obdobju počitka, nato pa sledi ustvarjanje nove baze, ki bo usmerjena v julij. “A to pomeni, da bom v dobri formi že konec junija. Prostih rok ne bom imel veliko. V tej sezoni sem res podpornik Dylana. V prvem delu sem se mu toliko podredil, da na klancih nisem treniral. Vedel sem, da sem dovolj dober, da pridem z njim čez klance. Posvetil sem se le sprintu, imel sem več na masi, kar se je poznalo v zaključkih. Večkrat sem lahko šel na veter, dlje časa sem lahko ostal tam ob hitrostih nad 60 kilometrov na uro. Glede na razgiban teren dirke po Sloveniji moram še razmisliti, če se splača kakšen kilogram shujšati ali ostanem povsem sprintersko usmerjen.”

Kako ostali sotekmovalci gledajo na dirko po Sloveniji?

“Vejo, da če pridejo, bodo dobro jedli in dobro dirkali. Vedo, da je država zelo lepa, da so ceste zelo lepe. Vsi, ki pridejo, sploh prvič, so navdušeni.”

Luka Mezgec
Mezgec je lani v Novem mestu zasedel četrto mesto. Foto: Uroš Skaza

Ni vse tako enostavno

Čeprav še ni jasno, ali bo na 29. izvedbi slovenske pentlje zadnji dve zmagi branil Pogačar (UAE Emirates), se Mezgec strinja, da bi bil prihod prvega kolesarja sveta velik plus: “Vsekakor je to najbolje, kar se lahko naredi za dirko in tudi razvoj kolesarstva v Sloveniji. Da pride številka svetovnega kolesarstva dirkati po slovenskih cestah, se ne zgodi pogosto, zato je treba izkoristiti vsako takšno priložnost. Je pa posledično za nas težje. Tudi potencialno sprinterske etape se potem hitro sprevržejo v etape Tadeja Pogačarja.”

Ker Jayco AlUla velja za sprintersko ekipo, je pričakovati, da bo pri njih interes lovljenja bega. “Ja, ampak odvisno od sestav drugih ekip. Če bo UAE s Tadejem tako suveren, da bodo napadli na vsakem klancu … Še bolj ’hudoben’ je lahko Bahrain Victorious. Matej Mohorič ima vedno svoje taktike, hitro se pelje na vzponu, hiter je tudi v sprintih. Oni bodo zagotovo igrali veliko vlogo pri tem, kako se bodo odločale etape. Že na začetkih. Če bodo ’skakali’ v beg, je težko nadzirati. Hitro se zgodi, da pride ubežna skupina do cilja.”

Luka Mezgec
Foto: Profimedia

V Glasgow brez pritiska

Mezgec je potrdil, da bo po dirki po Sloveniji in Franciji eden od njegovih ciljev leta tudi svetovno prvenstvo na Škotskem. “Vedno sem bil dober po tritedenski dirki, če ni padcev. Še 14 dni po koncu sem v dobri formi. Letos bo svetovno prvenstvo na sporedu le šest dni po koncu Toura, kar je zame super, zato se ga še toliko bolj veselim. Sama konfiguracija terena tam ni pretežka, kot vedno rečemo, dirko težko naredimo kolesarji. Bo pa v Glasgowu zelo tehnično ob vseh ovinkih, podobno kot na evropskem prvenstvu. Takrat so se za zmago udarili Trentin, van Aert in van der Poel. Lahko pričakujemo zelo selektivno dirko,” je še dodal Gorenjec in razkril, da je super, da ima Slovenija več orožjih v boju za mavrično majico.

“Nimamo čistega favorita, nismo pod pritiskom, ne bo nam treba nadzirati dirke. Posledično lahko izkoristimo številčno premoč v finalu in več kolesarjev držimo svežih za zadnjih 40 kilometrov, ko se začne prava dirka.”