V Turčijo brez bele zastave: Nikogar se ne bojimo

ATP 1. Feb 202310:01
FOTO: Guliverimage

Slovenska moška teniška reprezentanca bo v petek in soboto igrala dvoboj Davisovega pokala s Turčijo. Izbranci kapetana Grege Žemlje so odločeni, da se v Istanbulu po dveh neuspešnih poskusih v preteklih sezonah prebijejo v prvo svetovno skupino.

Naloga ne bo lahka, saj bo Turčija nastopila v najmočnejši postavi, a kot pravi Grega Žemlja, ima Slovenije dovolj kakovosti, da se prebije med 28 najboljših držav v Davisovem pokalu, pa čeprav je recimo seštevek uvrstitev slovenskih in turških igralcev neprimerljiv.

“Fantje so prišli iz različnih koncev sveta, Matic Križnik iz Avstralije, Sebastian Dominko iz ZDA, tako da so prvi dan imeli nekaj težav s časovno razliko, a so se zdaj že privadili na novo lokacijo in zavzeto trenirajo. Podlaga, na kateri se bo igralo, nam ustreza, saj je podobna tisti v Kranju, na kateri treniramo, tudi žoge so primerne, tako da zaenkrat vse poteka po ustaljenem ritmu,” je za STA povedal Žemlja.

“Kaj pa drugega hočemo?”

Turški kapetan Alaatin-Bora Gerçeker bo lahko računal na vse svoje najboljše igralce. Altuğ Çelikbilek je 205. igralec na lestvici ATP, Cem İlkel 304., Ergi Kirkin 378., v ekipi pa sta še Yanki Erel (493.) in Sarp Ağabigün (949.).

Čeprav so kar štirje domači igralci na računalniški lestvici višje od najboljšega Slovenca Bora Artnaka (678.), je kapetan Žemlja nadvse optimističen.

Bor Artnak v boju za reprezentanco Slovenije; Foto: Guliverimage

“Uvrstitve na lestvici niso najboljši pokazatelj naše moči. Prepričan sem, da lahko Artnak, Dominko ali Rola presenetijo kogarkoli od turških reprezentantov. Ključno bo, da na igrišče stopimo z zmagovalno mentaliteto in da se nikogar ne ustrašimo,” je še povedal Žemlja in dodal, da je Artnak na zadnjem turnirju v Kuvajtu predal dvoboj zgolj zato, ker je imel povišano temperaturo. “Z Borom je vse v redu. Na zmago gremo, kaj pa drugega hočemo?

Otroški vrtec

Povprečna starost slovenske reprezentance v Carigradu je 21,4 leta, pri Turkih je aritmetična sredina pri 24,6. Tako močno pomlajena slovenska reprezentanca ni bila že od leta 2006, ko so jo zastopali tedaj 20-letni Rok Jarc, ter 19-letna Žemlja in Blaž Kavčič.

Komentari

Vaš komentar