Koukalova: Serenine tablete so imele učinek heroina

WTA 1. Nov 201610:11 > 10:21
Mike Stobe, Getty Images Sport

Češka tenisačica Klara Koukalova pravi, da je razočarana nad ravnanjem Svetovne protidopinške agencije WADA. Posebej je izpostavila primer Serene Williams, ki ji je agencija dovolila jemati prepovedana poživila.

Stanley Chou/Getty Images

Razočarana sem, ker se vse pometa pod preprogo. Serena uporablja substance, ki jih je WADA odobrila in imajo učinek enak heroinu – ustvarjajo občutek evforije. Igrati moramo torej proti, domnevno, resno poškodovani Sereni, za katero se je potem izkazalo, da je jemala tablete. Kar naenkrat je vse potlačeno, nihče ne govori o tem. Tudi jaz sem imela težave z alergijami in sem to morala dokazovati pri WADA. Odločali so o tem, ali lahko uporabljam inhalator do sedem ali osemkrat dnevno. Bili so zelo strogi, potem pa preberem, kaj je dovoljeno Sereni in jasno, da sem razočarana,” je povedala sedaj že upokojena češka igralka.

Svetovni tenis resno pretresajo dopinške afere. Maria Šarapova je suspendirana, ker se je zdravilo, ki je bilo dolgo na listi dovoljenih, letos znašlo med prepovedanimi, Rusinja pa tega ni opazila. Vsaj tako sama pravi.

Tudi Serena je bila del dopinškega škandala, potem ko je ruska hekerska skupina Fancy Bear vlomila v sistem WADA-e in našla podatke o številnih ameriških športnikih, ki so jemali prepovedana poživila, ker jim je to svetovna protidopinška agencija to izjemoma dovolila.