Stavijo name, izgubijo in me žalijo, ker sem muslimanka

WTA 4. Apr 202012:04 > 12:10
Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Ons Jabeur, prva arabska tenisačica v zgodovini belega športa, ki je prišla med najboljših osem na turnirjih velike četverice, je dejala, da je bila pot do raja posuta s trnjem.

“Rojena sem v mestu Ksar Hellal. Ko sem imela 5 let, smo se preselili v Sousse in takrat sem začela igrati tenis. Bilo je super, toda potrebovala sem več denarja, da bi napredovala in s 13 leti sem se s starši odločila za selitev v Tunis. Tamkajšnja šola mi je omogočala, da se izobražujem in igram tenis, pa čeprav sem bila 140 km stran od doma,” je Ons povedala za Behind the Racquet.

Kdaj pa kdaj se je zgodilo, da niti nisem mogla odpotovati na turnir, še dobro, da so mi bratje in sestre finančno pomagali. Saj sploh nisem vedela, ali jim bom lahko kdaj vrnila. Vedno me spomnijo, kako so verjeli vame in denarja nikoli niso zahtevali nazaj,” govori 25-letnica.

https://www.instagram.com/p/B-hrrpnAY64/

“Ko sem s trenerjem začela hoditi po turnirjih, se mi je kariera obrnila na glavo. Še ob vsej tej finančni pomoči sorodnikov, sem se morala znajti v smislu, da sem delala napake pri trenerjih, urniku, treningih, vse. V vseh teh letih sem se ogromno naučila. Recimo to, da je moja država vedno del mene, tudi ko je težko. Nekateri ljudje so bili proti meni, predvsem imamc tu v mislih stavničarje, ki zaradi mojega poraza izgubijo denar, potem pa me žalijo na verski osnovi,” je potarnala Jabeurjeva.

Tunizijka pravi, da na začetku ni vedela, kako naj na žalitve sploh odgovori: “Še posebej zato, ker je bilo takrat ravno konec tunizijske revolucije, ko je prevladoval strah. Sčasoma sem dojela, da imajo ti ljudje pomanjkanje inteligence, govorijo kar nekaj v tri dni in splho nima smisla odgovarjati. Želim biti zgled.

Ons Jabeur je trenutno 39. igralka sveta, pred kratkim je sodelovala v četrtfinalu OP Avstralijem v karieri pa je doslej z nagradami na turnirjih zaslužila že več kot 2 milijona ameriških dolarjev.