Kaja Juvan za SK: Drugi teden Grand Slama je realen cilj

Tenis 24. Jul 202210:00 > 12:52 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Kaja Juvan si je pred septembrskim turnirjem serije WTA v Portorožu odtrgala nekaj časa za Sportklub. Nastal je pogovor, ki je mejnik pred novim obdobjem v karieri 21-letne Ljubljančanke.

Kaja je namreč po Wimbledonu zaključila sodelovanje z Belgijcem, Philippom Dehaesom.

Takoj po koncu turnirja na sveti travi je Juvan staknila okužbo z novim koronavirusom, toda kot pravi sama, ni prišlo do zdravstvenih zapletov, kar je bržčas posledica dejstva, da je pozitiven test oddala že lani v Mehiki. Oddelala je temeljite kondicijske priprave s teniškim treningom v Bratislavi.

Poleg njenega kondicijskega specialista Maroša Molnárja je bil tam prisoten tudi šef strokovnega štaba, Zoran Krajnc.

Kaja, za začetek se dotakniva poraza proti Heather Watson v 3. krogu Wimbledona? Iz naslonjača se je zdelo, da ni bila težava fizična pripravljenost, prej taktika ali mentalna moč.

Veliko majhnih stvari se je zgodilo, ki so v tistem trenutku šle proti meni. Tenis je pač tak šport, da je dosti odvisno od dneva. Malenkosti so bile vse v njen prid in dvoboj se je obrnil. Vsekakor, ena izmed teh stvari je mentalni vidik. Bilo je več prisotnega pritiska, toda težko rečem, da sem bil živčna. Saj sploh nismo igrali za točke. Opazila sem vzorec, kjer po treh ali štirih tekmah začenjam čutiti utrujenost. Telesno in psihično.

Se vam to dogaja od marca lani, ko ste imeli svoj prvi stik s covid-19?

Ne. Visoka raven, še posebej na Grand Slam turnirjih, pomeni malo več stresa. Dokazala sem si, da lahko redno prihajam vsaj do tretjega kroga, zmagam tudi kakšno tekmo več. Cilj je, da povežem še več takih dni, zdržim fizično in teniško, pri slednjem imam še kar nekaj rezerv. Na mentalni plati tako ali tako delam ves čas. Zavedam se, da proti Watson nisem imela najboljše tekme. Pogledala sem jo še enkrat in dobro vem, da moje taktične odločitve niso bile najboljše. Na tem smo v Bratislavi najbolj zavzeto delali. Trdno verjamem, da bom prišla do ravni, kjer bom dosegla konstantnost.

Foto: Tenis Slovenija

Prej je za mentalno pripravo skrbela Tjaša Jezernik. Kaj pa sedaj?

Že nekaj mesecev hrvaški strokovnjak, Luka Škrinjarić. Zdi se mi, da sem se od Tjaše naučila ogromno, dodajam še nekaj k svojemu znanju. Mislim, da mi lahko Luka pri tem pomaga.

“Kdorkoli bo ob meni, naj bo dolgo”

Pred petimi leti ste mi dejali, da za boljšo zbranost na računalniku v nekem programu določene predmete primete z miško in jih potem skušate prestaviti na neko drugo lokacijo … je to še aktualno?

Da, koncept se imenuje Biofeedback? To je stalna praksa psihologov. Sistem poskušaš aktivirati ali sprostiti, imaš različne igre. Primer: na zaslonu skušaš pero počasi spustiti na tla in ob umirjanju ti to uspe. Cilj je, da se dovolj pomiriš, s čimer se igra konča. Obstajajo različne zahtevnostne stopnje. Pomaga pravilna tehnika dihanja.

V Wimbledonu ste s Tamaro Zidanšek igrali med dvojicami, pa predčasno zaključili nastop, ko bi morali naslednji dan nadaljevati. Kaj je šlo narobe?

Izgubljali sva z 2:5 v tretjem nizu, začelo je deževati, nadaljevanje je bilo prestavljeno na naslednji dan. Zaradi slabega počutja sva se odločili, da potem raje ne stopiva na igrišče, pa tudi jaz sem imela dokaj zgodaj srečanje 3. kroga posameznic. Sedli sva in se pogovorili ter se strinjali.

Slabega počutja koga?

Tamare. Fizično ni bila v najboljšem stanju.

Slovo brez zamer

Philippe Dehaes je zdaj preteklost. Vaš trener bo v prihodnje Zoran Krajnc. Kaj lahko pričakujemo? Je to vloga gasilca, ali je zadeva zavita v tančico skrivnosti?

Ne, ni nikakršna skrivnost (smeh). Do konca sezone so še trije meseci, želim si dolgoročnega sodelovanja, pa to mislim s komer koli. Če bo to on, super! Upam, da bo. Vsekakor je želja, da z nekom ustvarim dolgoročno zgodbo, če čutim, da grem v pravo smer. In trenutno imam tak občutek. Prehod na novo strokovno vodstvo je bilo lažje, ker sem z njim že predhodno sodelovala. Torej, tudi vmes, ko je bil glavni trener Philippe. Verjamem, da lahko od Zorana črpam veliko znanja.

Kaja s Philippom Dehaesom, ki je v preteklosti skrbel za pripravljenost Xavierja Malissa in Darje Kasatkine; Foto: Sami Rahim

Kaj je najpomembnejša zadeva, ki ste jo kot nauk za naprej dobili od omenjenega belgijskega strokovnjaka?

Philippe ima veliko odlik, naučil me je kar precej stvari. Delala sva na širši sliki, v moje treninge je vpeljal Maroša Molnárja, drugega kondicijskega trenerja (op.a.: ob Miranu Kotniku). Spodbujal me je v čim bolj profesionalen pristop, imel je tudi jasno sliko taktičnega in fizičnega pristopa k tenisu. Ne obžalujem ničesar, naučila sem se predvsem tega, da se znam poslušati.

V kakšnem smislu?

Tega, kaj želim od svojega tenisa, na kakšen način, kaj čutim. Na koncu se je vse skupaj razvilo tako, da ni nobene zamere, ostala sva v dobrih odnosih. Možnost imam reči, kaj mi odgovarja, ekipa mi bo to pomagala realizirati.

Z Igo ves čas povezana

In kaj bi radi dosegli? Česa si najbolj želite?

Najraje bi se učvrstila na igrišču, postala gospodarica svojega telesa. Želim si ostajati čim dlje v izmenjavi s čvrsto žogo, klasični vzorci. Prav v tem so Roger Federer, Novak Đoković in Rafael Nadal najboljši, čisto nič jih ne premakne. Tu se želim najbolj popraviti, kajti iz omenjenega izvira vse ostalo. Cilj je bolj odrasla, zrela igra. S tem po eni strani mislim na to, da v točki zdržim, sem dovolj močna za shajanje z najboljšimi dekleti, po drugi strani pa vseeno ne zanemarim svoje značilne igre – od skrajšanih žogic, ustvarjalnih diagonal, ‘slajz’ udarcev, ‘kick’ servisa … te stvari, ki so zaščitni znak Kaje Juvan.

Naslednji turnir pred vami je Toronto med 8. in 14. avgustom. Tam ste za zdaj verjetno zavedeni še pod kvalifikacije.

Da, sem šele štirinajsta v čakalni vrsti, tako da je realen scenarij zame predtekmovanje.

Foto: Guliverimage

Testiranje bo tam potekalo nenapovedano, zato lahko pričakujemo kar nekaj odpovedi na licu mesta.

Drži. Pomirjena sem, ker imam zaradi nedavne okužbe zagotovo vsaj nekaj odstotkov manj, da testiram pozitivno (smeh). Glavnemu delu tekmovanja ne bi kar tako zaprla vrat, saj je na letošnjih turnirjih ogromno število odjav v zadnjih sekundah. No, saj s kvalifikacijami ni nič narobe. Vsaj dobiš par tekem v noge. Trenutno sem na teh večjih turnirjih ravno na meji za neposredno uvrstitev v glavni del tekmovanja, odvisno od velikosti žreba.

To so trenutki, ko vam spomin verjetno beži v čase, ko ste bili tam okoli 500. mesta na WTA lestvici in o kvalifikacijah turnirja serije 1000 samo sanjali, kajne? Še to: se kaj slišite z Igo Swiatek in če je odgovor pritrdilen, o čem se pogovarjate?

Se slišiva. Ni ravno na dnevni ravni, ampak sva na redni liniji. Poskušali sva se ujeti v Wimbledonu, pa je igrala ravno tiste dni, ko sem jaz počivala. Tudi na Poljskem sva načrtovali snidenje, pa nama je zdaj ponagajala moja okužba. Ona ima precej dela, zame velja enako, vedno se radi druživa. Pogovarjava se o knjigah, Lego kockah, o počutju.

Samo o tenisu verjetno ne …

Tudi o tenisu, seveda. Lahko pa povem, da to ni primarna tema. Če recimo doživi boleč poraz, potem jasno ne bom drezala v njo, ker se predobro zavedam, da v tistem trenutku potrebuje mir.

Potrjen urnik Kaje do konca sezone:

Toronto (8. avgust)
Cincinnati (15. avgust)
OP ZDA/New York (29. avgust)
Portorož (12. september)
Pokal Billie Jean King/Ljubljana (11. november)