Za Madžara vprašanja ni: Đoković ne bi smel biti tukaj

Tenis 11. Jan 202221:30 3 komentarji
V sredo naj bi postalo jasno, ali lahko Đoković ostane v Avstraliji ali ne. Foto: Guliverimage

Čeprav drama okrog Novaka Đokovića, njegovega vizuma in igranja na Odprtem prvenstvu še ni končana, pa Srb zaenkrat v Melbournu trenira in se pripravlja na začetek prvega grand slama v sezoni. Medtem se na njegovo situacijo odzivajo ostali teniški igralci.

O odzivu Avstralca Nicka Kyrgiosa smo že pisali. Ta se je kljub javnosti znanim slabim odnosom s Srbom tokrat postavil na stran številke ena svetovnega tenisa. Svoje mnenje je pospremil celo z besedami: “Sram me je, da sem športnik iz Avstralije.”

Obstajajo vprašanja, na katera bo moral odgovoriti

Da je dobrodošlo, da je bil Đoković vendarle izpuščen iz migracijskega centa, pa je poudaril tudi Škot Andy Murray.

“Zelo pozitivno je, da ni več v pridržanju. Zmagal je na sodišču, kar je zanj zagotovo zelo dobro. Upam, da se bo lahko povsem osredotočil na tenis. Očitno bo lahko nastopil na OP Avstralije, a seveda je tu še nekaj vprašanj, na katera bo moral v prihodnjih dneh odgovoriti. Mislim predvsem o izolaciji po opravljenem testu. Dokler se ne bo sam izjasnil glede tega, je težko podati dokončno mnenje o celotni situaciji,” je po poročanju BBC-ja dejal trikratni zmagovalec velike četverice.

Ta bo v Melbournu nastopil prvič po letu 2019, tokrat je dobil posebno povabilo organizatorjev.

Andyja Murrayja (desno) veseli dejstvo, da je Đoković zmagal na sodišču. A opozarja, da so pred njim še neodgovorjena vprašanja. Foto: Guliverimage

Pravila so pravila, jasna so bila dovolj dolgo

Svoje nestrinjanje s početjem Đokovića in odločitvijo sodišča pa je podal Madžar Marton Fucsovics. 29-letnik je postal eden prvih igralcev na svetu, ki so takšen pogled na situacijo tudi javno predstavili. Kot piše The Guardian, je v pogovooru za madžarsko televizijo M1 poudaril, da ima veliko spoštovanja do Srba, ki je zanj “velik igralec”.

Nato pa nadaljeval: “Ne glede na vse, ne smemo spregledati vsega, kar se trenutno dogaja po svetu. Zdravje ljudi je najpomembnejše, pravila za udeležbo turnirja v Avstraliji pa so bila jasna že nekaj mesecev nazaj. Vsi nastopajoči bi morali biti cepljeni, a Đoković ni. Iz tega stališča menim, da ne bi smel biti tukaj.”

Marton Fuscovics. Foto: Guliverimage

Dodaten zaplet: Je bil pozitivni test opravljen 10 dni kasneje?

Pri nemškem Spieglu so se sicer danes poglobili v raziskovanje Đokovićeve QR kode, o čemer smo na naši spletni strani že pisali. Zdaj so Nemci v sodelovanju s spletno stranjo zerforschung.org dodatno preučili še URL obeh testov Srba, ki sta po sojenju javno dostopna. Pozitivnega naj bi oddal 16., negativnega pa 22. decembra. A URL zapis (link) glede na svojo unikatno kodo razkriva še večji zaplet. Pozitivni test naj bi bil namreč izdan kasneje, 26. decembra. Več o tem si lahko v angleškem jeziku preberete tukaj, dejstvo pa je, da se kača okrog Đokovića vse bolj in bolj zapleta.

Več o torkovem dogajanju iz Melbourna

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje