Tektonski premiki: Obeta se drugačna teniška prihodnost

ATP 25. Mar 202410:30 1 komentar
David Haggerty na obisku v Sloveniji
FOTO: Tenis Slovenija/Sportida

Na prvi konferenci "Šport spreminja svet" v organizaciji Tenis Slovenija je bil eden izmed gostov tudi predsednik Mednarodne teniške zveze (ITF) David Haggerty. Američan je za Sportklub priznal, da se v kratkem pripravlja združitev obeh krovnih organizacij, ki vodita moški in ženski tenis.

V zadnjem času se je pojavilo vse več namigovanj, da naj bi WTA in ATP kot krovni organizaciji združili moči.

Haggerty je naše informacije, med vrsticami, potrdil: “Mednarodna teniška zveza je glede tega zelo jasno podala svoje mnenje. Kot globalni varuh tega športa želimo, da je prihodnost tenisa močna in zdrava in predvsem, da ima na dolgi rok nek smisel. Vsem nam je v interesu, da na velika tekmovanja pridejo najboljši. Tenis deluje povezovalno in tako mora biti tudi vnaprej. Projekt T7 (op. a.: skupina odločevalcev iz odborov ATP, WTA, ITF in vseh štirih turnirjev velike četverice) bo imel še veliko pogovorov na to temo in določil, kaj je najboljša možna pot.”

Veliko preprek

Za združitev ATP in WTA obstaja kar nekaj ovir. Turneji bi namreč morali poenotiti urnik, ki je trenutno z izjemo nekaterih turnirjev povsem drugačen. Krovni organizaciji obeh turnej imata tudi drugačen proračun nagrad na turnirjih, pa tudi različne pokrovitelje in trženjski strategiji.

Mož, ki je pred štirimi leti postal tudi član Mednarodnega olimpijskega komiteja, teniškim navdušencem sporoča, ali lahko na vseh največjih turnirjih pričakujejo elektronsko preverjanje s tehnologijo sokoljega očesa: “Na mladinskih turnirjih in manjših turnirjih za profesionalce preverjanja s tehnologijo še ni, ker tam obstaja idealna priložnost za vse potencialne glavne delivce pravice, da si utrejo pot v vlogi stranskih sodnikov, s tem pridobijo izkušnje. Zato ne verjamem, da bo elektronski sistem nastopil tako kmalu, kvečjemu postopoma.”

David Haggerty
FOTO: Profimedia

Na konferenci “Šport spreminja svet” je Haggerty med drugim omenil, da je z vsemi mladimi teniškimi igralci in igralkami beli šport vsekakor v dobrih rokah.

Rivalstva iztisnejo najboljše

Ko smo ga povprašali, ali se utegne duel Jannik Sinner : Carlos Alcaraz spremeniti v največje rivalstvo najbolj priljubljenega posamičnega športa na planetu, se je namuznil in odgovoril: “Seveda je možno. Toda ne zanemarimo ostalih vrhunskih posameznikov. Tu je Danil Medvedjev, Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov, Holger Rune, številni igralci lahko mešajo štrene. Najboljše pa je to – ko imaš velika rivalstva med igralci podobne starosti, ta tekmovalnost iz njih iztisne največ. Je pa res, da vaš predlog rivalstva trenutno obeta največ.”

Športni delavec iz Chicaga z diplomo poslovne šole univerze Georgea Washingtona v Washingtonu je bil septembra v Cancunu znova izvoljen kot vodja krovne teniške organizacije, čeprav mu je opozicija ostro očitala povezovanje s skupino Cosmos, ki je leta 2019 vstopila v Davisov pokal in spremenila format tega reprezentančnega tekmovanja.

Haggerty in Pique
Združitev moči s skupino Cosmos za Davisov pokal in sprememba formata reprezentančnega tekmovanja je Haggertyja skoraj odnesla s položaja; FOTO: Profimedia

Haggerty bo na čelu vsaj do leta 2027, kot enega izmed glavnih ciljev pa mu predstavlja tenis spraviti v čim več koncev sveta.

Več kot milijarda

“Kitajska je velik trg, imajo vedno več uspeha na moški in ženski strani turneje. Tudi Indija ima bogato teniško ozadje in potencial, ‘zabavi’ se priključuje tudi Bližnji vzhod, kjer obstaja težnja po gostitvi vse več turnirjev. Svet ponuja odprte priložnosti, le zagrabiti jo je potrebno,” je prepričan predsednik ITF.

Ignoriranje konkurence

Na naše vprašanje, če se kot predsednik ITF boji vse bolj priljubljenih športov z loparjem (padel in pickleball) in če morda vodilni razmišljajo o sodelovanju, nas je Američan – namerno ali ne? – enostavno preslišal: “Tenis ima veličastno zgodovino in prihodnost, zato smo povsem zadovoljni s tem, kar nam uspeva.”

Za konec je dejal, da tenis po svetu spremlja ali pa se z njim celo ukvarja kar 1,3 milijarde ljudi. “V načrtu je ostati pomemben deležnik športa in ljudem zagotoviti, da tenis lahko gledajo ter ga spremljajo tako, kot si to sami želijo. Pa najsi bo to gledanje srečanj cel dan, ali pa le tako, da si pogledajo vrhunce ene tekme,” je ob svojem drugem obisku Slovenije za Sportklub še dodal Haggerty.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje