Zidanšek brez moči proti Kitajki

Grand Slam 28. Maj 202319:47 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Tamara Zidanšek je izpadla v prvem krogu odprtega prvenstva Francije v Parizu, kjer je na glavnem turnirju drugega grand slama sezone nastopila kot edina Slovenka med posameznicami. Premagala jo je 19. igralka sveta, Kitajka Zheng Qinwen. Po uri in 15 minutah igre je bilo 6:3 in 6:1.

Zheng se bo v drugem krogu pomerila z boljšo iz dvoboja med Kazahstanko Julijo Putincevo in Belgijko Maryno Zanevsko.

Kitajka je začela dvoboj s servisom, po začetnem vodstvu Slovenke pa je dobila tri točke zapored ter po prvi izkoriščeni priložnosti za odvzem servisa povedla z 2:0. Prvo prednost za brejk je nato izkoristila tudi Konjičanka. Ta je nato na svoj servis povedla s 40:0, šele z zadnjo možnostjo je izenačila na 2:2. Po izgubljeni peti igri je Slovenka rešila štiri brejk žogice, pete pa ne in Kitajka je povedla s 4:2.

Petindvajsetletna Slovenka se ni predala in je tekmici, ki je servirala, dopustila le eno točko v sedmi igri, a ji v osmi igri znova ni uspelo ohraniti servisa. Zheng je tako servirala za osvojitev niza, kar ji je po 41 minutah tudi uspelo.

Drugi niz se je zgolj začel podobno kot prvi, z 2:0 za Kitajko, le da je imela Slovenka prva servis. Nato je izgubila še drugega z zgolj eno osvojeno točko, s čimer je tekmica najprej povedla s 3:0, štiri minute pozneje pa še s 4:0. Šele nato je Zidanšek dobila igro na svoj servis (1:4). Peta zaključna žogica je Kitajki znova prinesla še peto osvojeno igro v drugem nizu, Zidanšek pa servis v šesti ni pomagal, znova je zaostajala, Kitajka pa se je na koncu veselila zmage.

Trenutno najvišje uvrščena Slovenka na lestvici WTA (112.) iz Slovenskih Konjic je predlani poskrbela za senzacijo in se uvrstila v polfinale pariškega velikega slama.

Podobnega uspeha potem ni več ponovila, še najvišje na grand slamih je bila lani v Avstraliji, kjer je prišla do tretjega kroga. Na glavni turnir se je morala tokrat prebiti prek kvalifikacij. V njih je bila četrta nosilka in nanizala tri zmage, v zadnjem krogu je premagala Aliono Bolsovo iz Španije.

Tako si je priigrala dvoboj z Zheng. Ta je lani s kitajsko reprezentanco gostovala v Velenju in takrat izgubila proti Kaji Juvan. Slednja je bila v kvalifikacijah letošnjega Pariza neuspešna, prav tako sta v tej fazi tekmovanja izpadli Polona Hercog in Dalila Jakupović.

Izid, prvi krog:

Zheng Qinwen (Kit/19) – Tamara Zidanšek (Slo) 6:3, 6:1.