Znana odločitev All England Cluba o Rusih v Wimbledonu

Daniil Medvedev
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

S sedeža organizatorja Wimbledona, All England Cluba, so vodilni sporočili svojo odločitev o tem, ali bodo lahko na letošnjem tretjem vrhuncu sezone nastopili tudi teniški igralci in igralke iz Rusije oziroma Belorusije.

Ruski in beloruski igralci ter igralke so imeli lani vrata All England Cluba zaprta, s čimer so Angleži poslali jasno sporočilo, da ostro obsojajo invazijo na Ukrajino. Letos se na kultne zelenice igralci in igralke iz omenjenih držav vračajo!

K temu sta organizatorja pregovorili krovni organizaciji ATP in WTA. To pomeni, da bosta v Wimbledonu lahko nastopila tudi serijski zmagovalec turnirjev v tej sezoni, Danil Medvedjev in trenutno 2. igralka sveta, sodeč po WTA lestvici, Arina Sabalenka. Pri All England Clubu so bili vodilni jasni: “Nastop jim je omogočen, vendar njihovi zastavi na prizorišču ne bosta obešeni, prav tako ju ne bo v nobeni grafiki, poleg tega pa na nikakršen način ne smejo kazati podpore ruski invaziji v Ukrajini.”

Salomonska odločitev

Angleži so s tem našli neko vmesno pot. Lani je namreč LTA plačala denarno kazen, ker je s prepovedjo Rusom in Belorusom kršila kodeks krovnih organizacij, češ da na turnirjih velike četverice nihče ne sme biti diskriminiran. Prav tako tekmovalci na lanskem Wimbledonu po odločitvi Mednarodne teniške zveze niso dobili nobenih točk za razvrstitev na lestvicah.

Naj spomnimo, Wimbledon je bil edini od štirih največjih turnirjev, ki se je odločil za tako rigorozen ukrep, največja ironija pa se je zgodila v ženski konkurenci posameznic, kjer je zmago slavila Rusinja (Jelena Ribakina), ki nastopa za Kazahstan.

Ribakina; Foto: REUTERS ©AELTC/Joe Toth POOL via Guliverimage

 

Ruskim igralcem in igralkam se ne bo potrebno javno izjasniti, ali nasprotujejo režimu njihovega predsednika države, Vladimirja Putina, bodo pa menda – tako poroča Daily Mail – pred začetkom turnirja morali podpisati poseben kodeks obnašanja. Kot je navedel omenjeni časnik, jim bo prepovedano mahati z rusko zastavo ali na kakršen koli način hvaliti domač politični sistem oziroma rusko vojsko.

Tudi gledalcem naj bi bil vnos ruskih zastav na območje SW19 (poštna koda v Wimbledonu) prepovedan.

V elitni petdeseterici na ATP lestvici so trenutno trije Rusi, poleg Medvedjeva še Andrej Rubljov in Karen Hačanov. Med elitno stoterico pri dekletih in moških je skupno 16 tekmovalcev, ki bi jim vnovična prepoved uničila julijske načrte, saj so s svojo uvrstitvijo neposredno uvrščeni v glavni del tekmovanja na grand slamih.

Z neuradno informacijo so si oddahnili tudi pri LTA, saj sta jim krovni organizaciji ATP in WTA grozili z odvzemom licenc za travnate turnirje, ki služijo kot priprava na Wimbledon (Queen’s Club, Eastbourne), kar bi pridelalo okoli 22,5 milijona evrov izgube.

Komentari

Vaš komentar