Dvanajstletnica se je zapisala v zgodovino olimpijskih iger

Drugi športi - ostalo 24. Jul 202117:49 > 17:53 0 komentarjev
Hend Zaza
Foto: Guliver Image

Sirka Hend Zaza je danes pri vsega dvanajstih letih debitirala v Tokiu in postala najmlajša namiznoteniška igralka v zgodovini olimpijskih iger.

Mladenka je obenem postala druga najmlajša tekmovalka v zgodovini športnega veledogodka. Mlajša je na igrah debitirala le romunska umetnostna drsalka Beatrice Hustiu, ki je leta 1968 pri starosti enajst let nastopila v Grenoblu v Franciji.

Sirka se je danes v prvem predkrogu pomerila z Avstrijko Liu Jia in izgubila z izidom 0:4, a kot poročajo tuji mediji, je že njen nastop v Tokiu izjemen dosežek. Še toliko bolj, ker v njeni državi že nekaj let divja državljanska vojna.

Zazova, ki je rojena v mestu Hama, se je sicer z namiznim tenisom začela ukvarjati pri petih letih, na igre pa se je uvrstila prek kvalifikacijskega turnirja zahodne Azije, ki je potekal februarja lani v Jordaniji. Najstnica je že tedaj požela ogromno pozornosti, v soju žarometov pa je bila tudi na včerajšnji otvoritveni slovesnosti, ko ji je z rojakom Saberom Hamchom pripadla čast zastavonoše.