Od kod Kitajcem 18 novih olimpijskih kolajn?

Ostalo OI 16. Avg 202115:11
Kitajska olimpijska reprezentanca
Foto: Guliver Image)

Čeprav so tudi na letošnjih poletnih olimpijskih igrah največ zlatih kolajn osvojili Američani, se s tem ne strinjajo na Kitajskem. Azijska velesila se je, sodeč po fotografijah, ki so zaokrožile na medmrežju, oklicala za zmagovalko športnega veledogodka v Tokiu.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je po zaključku olimpijskih iger za najuspešnejšo udeleženko razglasil Združene države Amerike. Njihovi športniki so iz Tokia skupno v domovino prinesli 113 kolajn, od tega 39 zlatih, 41 srebrnih in 33 bronastih. A s tem so očitno na žulj stopili Kitajski, ki je z 38 zlatimi, 32 srebrnimi in 18 bronastimi osvojenimi odličji pristala na drugem mestu.

A teden dni po zaključku iger so na medmrežju zaokrožile fotografije kitajske nacionalne televizije, ki so poskrbele za nemalo začudenja. K svoji beri medalj so Kitajci namreč prišteli tudi tiste, ki so jih osvojili predstavniki Hongkonga in Tajvana, s čimer je njihova bera poskočila na skupnih 106 odličij.

In čeprav številka še vedno ne preseže ameriške, pa so Kitajci po prirejenem štetju postali država z največ zlatimi medaljami (42), posledično pa po kriteriju Mok-a tudi najuspešnejša udeleženka iger v Tokiu.

Pritisk na zahodne medije

Kitajska vlada je v času olimpijskih iger sicer večkrat skušala vplivati na poročanje medijev. Po otvoritveni slovesnosti je njen konzulat v New Yorku podal izjavo, da je televizijska hiša NBC, s tem ko na zemljevid Južnokitajskega morja ni uvrstila Tajvana, “prizadela dostojanstvo in čustva Kitajcev”.

Na tnalu se je prav tako znašla tudi tiskovna agencija Reuters, ki se je zaradi po njihovem mnenju »grde« fotografije dvigovalca uteži Houa Zhihuia zamerila kitajskemu veleposlaništvu na Šrilanki.

Komentari

Vaš komentar