Stevens zaradi birokracije ne bo branil naslova

Instagram

Slovenski plavalec Peter John Stevens na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Hangžuju na Kitajskem ne bo nastopil v svoji paradni disciplini na 50 m prsno.

Getty Images

  Razlog je v papirjih za bivanje v ZDA, saj plavalcu kranjskega Triglava in univerze Tennessee 15. decembra poteče študentski status, zato se mora Stevens do takrat vrniti v Knoxville.

Šele v sredo sem izvedel, da nisem dobil ustreznega ameriškega dokumenta, da bi sploh dobil vizum za Kitajsko. Sem sem prišel le s šestdnevnim tranzitnim vizumom in do 15. decembra, ko mi poteče študentski vizum v ZDA, se moram vrniti v Tennessee, sicer ne bom dobil dokumentov in se bom moral vrniti v Slovenijo,” je povedal Stevens, eden izmed kandidatov za kolajno na 50 m prsno in branilec srebra s prejšnjega tekmovanja v kanadskem Windsorju pred dvema letoma.

V nadaljevanju je Stevens poudaril, da bi sicer lahko nastopil na SP-ju, a bi bil nato prisiljen, da bi se v ZDA vrnil s turističnim vizumom in potreboval vsaj leto dni, da si spet zagotovi status, ki ga je pridobil s študijem v Knoxvillu, in pot do vizuma za športnike. “Plačal sem celo 2000 evrov, da bi dobil izredno dovoljenje in ustrezne dokumente za nastop na SP-ju, a na koncu brez uspeha in s tem se zdaj ukvarja moj odvetnik,” še pravi trenutno najizkušenejši slovenski plavalec.

Ena izmed možnosti za Stevensa je bila tudi zelena karta. “Ta proces je še daljši. Upal sem, da bom zadeve lahko uredil, na koncu pa sem se moral odločiti. Žal me na 50 m prsno ne bo, na 100 m prsno in 100 m mešano pa bom le nastopil,” je še dejal plavalec, ki si na 100 m prsno zdaj želi finale.

Svetovno prvenstvo na Kitajskem bo potekalo od 11. do 16. decembra.

Vir: RTVSLO