Federer začel v slogu, mučenje Wawrinke

Cameron Spencer/Getty Images

Roger Federer se je v velikem slogu vrnil na teniška igrišča, potem ko je v prvem krogu OP Avstralije v Melborunu sicer oddal niz, a Jürgenu Melzerju ni ponudil niti kančka upanja na zmago. Z veliko večjimi težavami je napredoval Federerjev rojak, Stan Wawrinka, ki se je mučil pet nizov.

Roger Federer je potreboval nekaj časa za ogrevanje. Prvi niz je po preobratu dobil s 7:5, v drugem pa hitro odvzel servis JürgenuMelzerju, vendar mu nato pustil, da se je vrnil v igro in izenačil na 1:1. Švicar mu je hitro odgovoril v šampionskem slogu ter tretji in četrti niz dobil s 6:2 ter se brez večjih tećav uvrstil v naslednji krog. Zanimivo, da je Federer prvič po letu 2010 izgubil niz v uvodnem krogu turnirjev za grand slam. Do obračuna z Melzerjem je nanizal 73 zaporednih nizov! Federer je v Melbournu 17. nosilec, v drugem krogu pa ga čaka kvalifikant, Noah Rubin, s katerim se bo pomeril prvič.

Veliko težje si je napredovanje zagotovil Stan Wawrinka. Zmagovalec Melboruna iz leta 2014 je bil proti Martinu Kližanu na robu izpada, vendar se je nato le izvlekel. Slovak je v petem nizu pri izidu 4:3 na svoj servis vodil s 40:15, a tega ni znal izkoristiti. Wawrinka je uspel nanizati tri zaporedne igre in se po treh urah in pol uvrstiti v naslednji krog – 4:6, 6:4, 7:5, 4:6 in 6:4.

Tudi Kei Nišikori je v 1. krogu potreboval pet nizov, da je strl odpor Andreja Kuznecova. Japonec je po dobrih treh urah in pol slavil s 5:7, 6:1, 6:4, 6:7 in 6:2.