Kaj kupuje novi šef Olimpije?

Nogomet 19. Okt 202112:07 > 12:26 2 komentarja

Nogometni klub Olimpija danes prehaja iz rok ameriškega poslovneža srbskega rodu Milana Mandarića v roke Adama Deliusa. A kaj v resnici za neuradnih pet milijonov evrov kupuje slovenski javnosti neznani nemški lastnik nepremičninske mreže podjetij Delius Immobilien AG.

Milan Mandarić se danes poslavlja od Olimpije, v katero je prišel leta 2015. Spomnimo, 83-letni poslovnež je čez velika vrata ljubljanskega prvoligaša vstopil po odkupu terjatev od nekdanjega predsednika Izeta Rastoderja, ki pa ni bil lastnik kluba, saj slovenska zakonodaja tega še vedno ne omogoča. Slovenski kralj banan je dotlej denar vlagal v obliki donacij in sponzorstev, klub pa je bil v 100-odstotni lasti športnega društva Olimpija.

Milan Mandarić, foto: SPS.

A s prihodom ameriškega poslovneža srbskega rodu se je to že kmalu spremenilo. Eden od prvih korakov Mandarića je bil, da je število članov društva NK Olimpija zmanjšal z nekdanjih 270 na 17 in odprl podjetje MM Šport. To je nato postalo 74-odstotni lastnik podjetja FC Olimpija d.o.o, preostanek pa je odšel ŠD NK Olimpija, ki pa mu je doslej predsedoval prav Mandarić.

Takšno razmerje dopušča pravilnik NZS o licenciranju, po pisanju Dela pa ima podobno upravljanje tudi Mura.

Slovenija ne pozna razlike med profesionalnim in amaterskim športom

Vsi igralci prvega moštva so tako postali pogodbeno vezani na Mandarićevo zasebno podjetje, ki sedaj za pet milijonov evrov prehaja v roke nemškega poslovneža Adama Deliusa.

“Mandarić je zgolj obšel namen, zaradi katerega je bil zakon sprejet. Storil je le to, kar bi naredil vsak pameten poslovnež v športnem poslovnem svetu,” je za Sportklub pojasnil priznani pravnik in nekdanji direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej.

Kot je dodal, je “krivda” za na videz neobičajen posel na državi, ki že desetletja ne razume, da profesionalni šport ne deluje po istih pravilih kot društva.

Jurij Žurej

“Pri športu smo zaostali v razvoju, saj ne vemo, da obstaja razlika med profesionalnim športom, kjer klubi delujejo kot podjetja, in amaterskim športom ter rekreacijo, kjer so društva najbolj primerna oblika. Društvo je neprofitna organizacija, ki je ustanovljena za to, da v eni skupnosti zadovoljujejo interese svojih članov. Lahko imaš društvo črnih ptičev, klekljaric ali pa smučarjev skakalcev. Nato prideš na raven resnih ekip, kjer tega ne moreš več početi kot društvo,” je poudaril Žurej

Tu po njegovem mnenju pride do dileme, saj za razliko od Slovenije nogometni klubi v svetu danes funkcionirajo kot kapitalske družbe. “Cela nogometna Evropa deluje kot podjetje, medtem ko so se pri nas klubi, ki so lahko stari tudi sto let, vmes preoblikovali v društva. Danes ta društva delujejo v obliki, ki je absolutno neprimerna, saj zakonodaja ne omogoča, da bi v tekmovanjih nastopale kot podjetja. Da je ironija še večja, je zakon o društvih star vsaj 30 ali 40 let,” je opozoril pravnik z izkušnjami na športnem pdročju in za konec pristavil, da klubi v Sloveniji prav zaradi tega iščejo vse možne obvode, da lahko vsaj približno funkcionirajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje