Novi trener Olimpije po tekmi ni mogel verjeti svojim očem

Nogomet 18. Okt 20217:00 > 10:26 6 komentarjev
Dino Skender še drugič zapušča Stožice.

Dino Skender, povratnik na klop Olimpije, je bil z zmago na prvi tekmi svojega drugega obdobja v Ljubljani, z 1:0 je v nedeljo zvečer v Stožicah premagal sežanski Tabor, zadovoljen, po tekmi pa tudi presenečen, kako majhno zanimanje vlada za Olimpijo.

“Moramo še na koga počakati?” se je pred začetkom novinarske konference, na kateri je zagledal le dva novinarja, začudil povratnik na klop Olimpije Dino Skender, ki pa ni vedel, da je bila v primerjavi z zadnjo domačo tekmo Olimpije prisotnost sedme sile celo podvojena. Po tekmi s Kalcerjem iz Radomelj je pred trenerja, takrat je bil to še Savo Milošević, sedel le kolega iz športnega časnika Ekipa.

“Kaj se je vmes zgodilo? Včasih je bilo precej drugače,” je o tem še povedal 37-letni Hrvat, ki je lahko hitro ugotovil tudi to, da prav veliko zanimanje za Olimpijo ne vlada niti med navijači. Tekmo si je ogledalo manj kot 300 gledalcev.

“Nazadnje jih ni bilo niti 200, 300. Važno, da je napredek,” je porazno obiskanost Stožic, ki sprejmejo 16 tisoč gledalcev, komentiral Skender, a se ob tem seveda šalil. Decembra lani, ko je pri zmagi nad Gorico z 2:0 nazadnje vodil Olimpijo, gledalci zaradi pandemije namreč sploh niso smeli biti prisotni.

“Najbolj pomembno je, da smo zmagali in si povrnili samozavest,” je bil novi (stari) trener Olimpije precej bolj resen, ko je govoril o tekmi, na kateri je njegova ekipa do treh točk prišla z golom novinca Marka Futacsa

“Z njim sem tvegal, ampak se mi je obrestovalo,” je o strelcu edinega gola na tekmi povedal trener, ki je Olimpijo pred novim prihodom vodil na 18 prvenstvenih tekmah prejšnje in osmih tekmah sezone 2019/20. V tisti sezoni so Ljubljančani naslov izgubili z remijem v zadnjem krogu proti Celju, krog pred tem pa vodstvo na lestvici izpustili prav po domačem porazu proti Taboru.

Skender je po tekmi spregovoril tudi o novem lastniku Olimpije Adamu Deliusu in med vrsticami ošvrknil prejšnjega predsednika Milana Mandarića.

Gol Marka Futacsa:

O čem vse je Dino Skender po tekmi še govoril?

O tekmi:

“Za nami je težkih 90 minut. Vedeli smo, da nam ne bo lahko. V tej ligi je velik izziv vsaka tekma. Mogoče sem šel v tekmo malce hrabro, saj sem od prve minute v ogenj potisnil oba novinca Marka Futacsa in Gorana Milovića, a na koncu se je izkazalo, da sem s tem zadel. Iskali smo se v nekih situacijah v napadu, zadeli smo tudi prečko, lahko bi se končalo še bolje, a na koncu smo prišli do zaslužene zmage, ki je najbolj pomembna. Zdaj imamo sliko. Morali bomo analizirati stvari. Videti, kaj je dobro in kaj slabo. Vsa čast fantom, prišli smo do treh točk, kar je bil naš cilj.”

O novincih Marku Futacsu in Goranu Miloviću:

“O njih razmišljamo predvsem dolgoročno, ampak tokrat smo si rekli, da bomo malce tvegali, da ju čim prej spravimo v pogon in bosta lahko pomagala še v tej polovici sezone. Moram biti zadovoljen s tem, kar sta prikazala. Milović je odigral odlično tekmo, Futacs je ekipi prinesel to, kar smo potrebovali.

Dobro je odigralo še nekaj fantov. Goran Tomić in Timi Max Elšnik sta ‘držala’ sredino. Zelo mi je bil všeč Mustafa Nukić. To je igralec po mojem okusu. Še nekaj igralcev je igralo dobro. Imamo še veliko prostora za napredek v napadu, ampak fantom vsa čast. Dali so vse od sebe.”

O tem, da se je Olimpija po vodstvu pomaknila v obrambo:

“To se ni zgodilo namensko. Nismo menjali napadalcev za branilce, ohranili smo podobno postavitev, ampak kaj takega se na izenačenih tekmah zgodi. Tabor je vedno neugoden nasprotnik. Ni imel kaj izgubiti, zato so Sežančani krenili bolj agresivno. Malce so nas pritisnili, ampak kakšnih večjih priložnosti niso imeli.”

O novem vodstvu kluba in pogovorih o viziji kluba:

“S šefi sem nenehno v stikih. Čakamo skupščino, potem pa bo novi predsednik Delius v dveh, treh dneh stvari pojasnil. Sam sem že rekel, da se v tej zgodbi vidim dolgoročno. Verjamem, da je tako tudi z gospodom Deliusom, ki se je v javnosti že oglasil. Verjetno izključno zato, da se predstavi ljudem in navijačem. Mislim, da se temu pred skupščino izogiba. Verjamem pa, da bodo ljudje kmalu prepoznali dobro voljo in to, kakšne načrte ima z Olimpijo. Preden stvari ne postanejo uradne, pa o tem ni potrebno govoriti.”

O viziji, ki jo ima z ekipo Olimpije sam:

“Kratkoročno si zagotovo želim največjih stvari, ampak potrebujemo čas. Sigurno bi bilo najbolje, da smo do konca prve polovice sezone čim višje. Vsi skupaj pa stremimo predvsem k temu, da bo zgodba uspešna dolgoročno. V teh okoliščinah prav veliko časa za pripravo nisem imel, ampak fantje so danes odgovorili. Ni pa razlogov, da ne bi izvlekli še več.

Verjamem, da bomo že v času naslednjega reprezentančnega premora imeli nekaj več časa, da naredimo, česar si želimo. Definitivno pa bomo zasledovali največje cilje. Dolgoročno si predvsem želim, da bi kak korak več naredili tudi v Evropi. Da ne bomo izpadali v prvem ali drugem krogu kvalifikacij. Ampak ta proces je dolg. Moramo biti potrpežljivi in pametni, da bi lahko naredili kaj velikega.”

O majhnem številu gledalcev, ki so se zbrali v Stožicah:

“Nazadnje, ko sem bil tukaj, jih ni bilo niti 200, 300, tako da je to napredek. Me pa veseli, da so nas nagradili z aplavzom po koncu tekme. Do uspeha se ne pride čez noč. Moramo poskrbeti, da bodo igralci gledalce vrnili na stadion.

Olimpija danes na žalost kotira, tako kot kotira. Ne bi govoril o tem, zakaj. Prvo, kar je rekel Delius, je bilo to, da moramo navijače vrniti nazaj. Na nas je, da nam to uspe. Boljši bomo, boljše odločitve, kot bomo sprejemali, več jih bo. Ne gre čez noč, a nihče ne bi bil bolj srečen od nas, če bi čez nekaj mesecev napolnili stadion.”

O tem, ali je zadovoljen z ekipo, ki jo ima:

“Najprej moramo prepoznati, kje in kdo smo. Za zdaj še ni bilo časa. Dogaja se nam, da imamo v ekipi šest tujcev. Nekateri fantje, ki so kakovostni in bi lahko zaostrili konkurenco, ne morejo nastopati. Lamine Tall, Sava Petrović … Čudno je, da imamo toliko tujcev, igrajo pa lahko samo trije. Te fante moramo obdržati pri življenju. Vedo, da niso blizu. Rekel bi, da imamo notranje rezerve. Mislim, da jih imamo. Upam, da bomo iz njih kaj izvlekli. Potrebujemo kakovost. Veseli me, da danes nismo prejeli gola. To je to, kar dela razliko. Mislim, da lahko postanemo resna ekipa.”

O prihajajočem gostovanju pri vodilnem Kopru:

“Vsa čast Kopru, da je na prvem mestu. Je pa to izenačena liga, v kateri igrajo izenačene ekipe. Koper ima kakovost, to je jasno, a za zdaj se z njim še nismo ukvarjali. Tekma proti Taboru je bila za nas pomembna, da dobimo samozavest, ki smo jo izgubili po nesrečni prijateljski tekmi proti Rijeki in porazu z 1:6. V Koper gremo dati vse od sebe. Verjamem, da bomo nevarni. Gremo po zmago. Upam, da jo bomo dosegli, bo pa ta tekma, tako kot je vsaka v tej ligi, izenačena, 50-50.”

Michael Pavlović: Vesel sem, da sem se dvignil

V imenu igralcev Olimpije je po tekmi spregovoril najmlajši med njimi. “Težka tekma. Vidi se, da še nismo povsem uigrani. Sestavljamo se. Imeli smo dva nova igralca v prvi enajsterici. K sreči sta se odlično odrezala,” je po tekmi dejal 20-letni Michael Pavlović, za katerim je deseti prvenstveni nastop v tej sezoni.

Michael Pavlović

Zadnjega, derbi z Mariborom, je izpustil, pred tem pa bil pri domačem porazu z Radomljami z 2:3 med najslabšimi na igrišču, naredil je kar nekaj napak. Tokrat je svoje delo opravil brezhibno, česar je bil zelo vesel.

“Res je, na tisti tekmi sem delal napake, ki se mi ne bi smele dogajati. Vesel sem, da sem se dvignil in šel naprej. Danes je bilo dobro,” je povedal mladi reprezentant Slovenije, ki je v zadnjem tednu v izbrani vrsti Milenka Ačimovića igral tako proti Angliji kot Albaniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje