“Če živiš v preteklosti, ne moreš doživeti ničesar novega”

Evroliga 20. Maj 202318:39 0 komentarjev

Olympiacos in Real Madrid se bosta v nedeljo v velikem finalu evrolige, ki si ga boste lahko od 19. ure naprej v živo ogledali na Sportklubu, pomerila že četrtič v zgodovini. Tako bosta izenačila najpogostejši finalni obračun. Za ogrevanje pred finalom si zgoraj oglejte 10 najlepših potez s polfinalnih dvobojev.

Do leta 2023 je bilo najpogostejše finale med Realom in Varesejem. Italijani so v finalu sicer od leta 1970 do 1979 zaigrali kar desetkrat zapored! Petkrat so tudi osvojili lovoriko, štirikrat pa so se torej na zadnji tekmi sezone pomerili z galaktiki.

Ko sta se Real in Olympiacos v finalu udarila drugič, je ob za zdaj edini medsebojni zmagi na klopi Grkov sedel zdajšnji trener Georgios Bartzokas in klub iz Pireja popeljal do tretje lovorike v klubski zgodovini. V nedeljo bo lovil četrto.

Bartzokas in Mateo. Foto: Euroleague basketball

“Če živiš v preteklosti, ne moreš doživeti ničesar novega. V bistvu ne živim v preteklosti,” je pred finalom glede dvoboja leta 2013 dejal Bartzokas in nadaljeval: “Smo deset let starejši in smo nekako različne osebe. Želim le uživati v dogodku, v času, v tej veliki bitki proti tako velikemu klubu, kot je Real Madrid.”

Podobno je razmišljal njegov konkurent na klopi Reala Chus Mateo: “V čast mi je tekmovati proti ekipi, kakršna je Olympiacos, ki je košarkarski stroj. Igrajo čudovito, so zelo čvrsti in se dobro poznajo že dolgo.”

Vrhunci polfinala

Olympiacos – Monaco:

Real Madrid – Barcelona:

Dosedanja finala: Real Madrid – Olympiacos 2:1

Real in Olympiacos sta se v finalu prvič pomerila leta 1995. Madridčani so v španski Zaragozi slavili s 73:61, na krilih legendarnega Arvydasa Sabonisa, ki je bil imenovan za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

Na naslednje srečanje so morali Španci in Grki počakati 18 let. Leta 2013 je Real dobro začel in povedel že s 27:10, a nato je začel ogenj bruhati Vassilis Spanoulis. Vseh svojih 22 točk dosegel v drugem polčasu, Olympiacos pa je v Londonu premagal Real s 100:88.

Njun tretji dvoboj za evropsko krono se je odvil v Madridu dve leti pozneje. Real je ob polčasu vodil s 35:28, a je Olympiacos v tretji četrtini z delnim izidom 12:0 prevzel vodstvo. Takrat je neumorno začel koš Grkov polniti Jaycee Carroll, vpisal 11 zaporednih točk in popeljal galaktike do lovorike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!