Zdaj gre zares: začenja se končnica košarkarske evrolige

Evroliga 24. Apr 202313:00
Mike Tobey
Mike Tobey. Foto: Guliverimage

S torkom se začenja končnica košarkarske evrolige. Kot najboljša ekipa rednega dela sezone med najboljši osem prihaja Olympiacos, edini slovenski reprezentant med evropsko košarkarsko elito pa je član Barcelone Mike Tobey.

Med osmimi ekipami v končnici evrolige je le ena, ki še nima naslova prvaka. Še več: Monaco nima niti nastopa med najboljšo četverico. Real Madrid lovi že enajsti naslov, Maccabi sedmega, Olympiacos svojega četrtega, Barcelona pa tretjega. Partizan, Žalgiris in Fenerbahče so bili prvaki po enkrat.

Letos se med najboljših osem ni uspel uvrstiti dvakratni aktualni prvak Anadolu Efes, ki je končal šele na 11. mestu. Ob tem je bila sezona 2019/20 zaradi pandemije covida-19 prekinjena, prav tako ni zmagovalcev iz sezone 2018/19. Moskovski CSKA zaradi rusko-ukrajinske situacije namreč ne nastopa med evropsko košarkarsko elito. Zadnji prvak, ki ostaja v konkurenci, je Real izpred petih let (sezona 2017/18).

Edini slovenski reprezentant, ki nadaljuje z evroligaškimi natopi tudi po končanem rednem delu sezone, je član Barcelone Mike Tobey. Klemen Prepelič se z Valencio ni uspel uvrstiti med osmerico najboljših, na koncu je Špancem zmanjkalo precej (4 zmage).

Olympiacos (1) – Fenerbahče (8)

Olympiacos v končnico prihaja kot najboljša ekipa rednega dela letošnje sezone. V dvoboju s turškim Fenerbahčejem so Grki v vlogi velikega favorita. Tudi zato, ker so v rednem delu sezone kot edini dobili obe tekmi proti svojim tekmecem v končnici. V Pireju so bili boljši s 94:67, v Carigradu s 93:73. Skupno so Turke na dveh tekmah razbili za kar 47 točk.

Olympiacos je sezono končal z razmerjem zmag in porazov 24-10, Fener je osvojil pet zmag manj.

Foto: profimedia

Olympiacos – Fenerbahče 94:67

Fenerbahče – Olympiacos 73:93

Barcelona (2) – Žalgiris (7)

Barcelona s slovenskim reprezentantom Mikom Tobeyjem v serijo proti Žalgirisu prihaja v vlogi favorita. V rednem delu sezone so nabrali štiri zmage več od Litovcev, ki so si preboj med najboljših osem zagotovili v zadnjem krogu po tesni zmagi v Münchnu s 83:80. Barcelona lovi svoj prvi evroligaški naslov po letu 2010.

Žalgiris v končnico prihaja kot edina ekipa z negativno razliko v doseženih in prejetih točkah (-35), zagotovo pa je dodaten motiv ta, da se final 4 igra prav v domačem Kaunasu.

Barcelona je v Kataloniji z nasprotnikom pometla s 93:74, v Litvi pa je bila zgodba drugačna. Dvoboj je v napeti končnici pripadel Žalgirisu (73:72). Serija je torej daleč od odločene.

Foto: Euroleague basketball

Barcelona – Žalgiris 93:74

Žalgiris – Barcelona 73:72

Real Madrid (3) – Partizan (6)

Real Madrid je evropski prvak nazadnje postal leta 2018, ko je bil najboljši na zaključnem turnirju v Beogradu, kamor prihaja tudi letos. Partizan bo v končnici igral prvič po 13 letih. V sezoni 2009/10 se je Partizan nazadnje prebil med najboljših osem.

Beograjčani so v Madridu izgubili s 105:97, a pred domačimi košarkarji so Madridčane ugnali s 104:90, zato v srbski prestolnici vlada optimizem.

Foto: profimedia

Real Madrid – Partizan 105:97

Partizan – Real Madrid 104:90

Monaco (4) Maccabi (5)

Monaco je v rednem delu sezone dolgo bil povsem pri vrhu, a na koncu popustil in se uvrstil na četrto mesto. Zdaj jih čaka izraelski Maccabi, ki je v rednem delu sezone zbral le zmago manj od tokratnih nasprotnikov. V kneževini so bili Monačani boljši s 86:67, v Tel Avivu so odgovorili košarkarji Maccabija (78:70).

Monaco je edina ekipa med najboljšimi osmimi, ki na final fouru še nikoli ni zaigrala, ob tem je edina, ki ni osvojila naslova prvaka. Maccabiju je to uspelo kar šestkrat, nazadnje leta 2014.

Foto: profimedia

Monaco – Maccabi 86:67
Maccabi – Monaco 78:70

Tekme končnice košarkarske evrolige lahko spremljate v živo na kanalih Sportkluba. 

Najlepše akcije rednega dela sezone:

Najlepša zabijanja rednega dela sezone:

10 najboljših asistenc rednega dela sezone: