Kaj ta fant počne med nordijskimi kombinatorci? (VIDEO)

Smučarski skoki 17. Mar 202314:50
Jarl Magnus Riiber
Foto: Guliverimage

Podrobni spremljevalci pred slabima dvema tednoma končanega nordijskega prvenstva v Planici zagotovo poznate ime norveškega kombinatorca Jarla Magnusa Riiberja. 25-letnik je pod Poncami v štirih nastopih zbral prav toliko zlatih kolajn, na svoj izjemen skakalni potencial pa je opozoril na četrtkovem preizkusu letalnice v Vikersundu. Ob svojem sploh prvem poletu je poletel vse do 241 metrov, in čeprav je ob pristanku podrsal, je bil nad doseženim navdušen.

Jarl Magnus Riiber je pri le 25 letih dosegel praktično vse, kar je v nordijski kombinaciji mogoče doseči. V športu, v katerem tekmuje od leta 2014, ko je bil star 17 let, je v svetovnem pokalu dosegel že 53 zmag (rekord vseh časov), ob tem pa je osvojil že štiri velike kristalne globuse. Ta niz bo sicer v tej sezoni končal, saj ima dve tekmi pred koncem v skupnem seštevku prevelik zaostanek za Avstrijcem Johannesom Lamparterjem.

Še bolj impresivne številke ima Riiber, sicer član kluba Heming, na svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju. Prvič je na šampionatu nastopil leta 2019 v Seefeldu in tam v štirih nastopih zbral dve zlati in srebrno kolajno. To zbirko je še izboljšal dve leti pozneje v Oberstdorfu, kjer je bil dvakrat zlat in dvakrat srebrn. Do popolnega prvenstva pa je pred tedni uspel priti pri nas v Planici, ko je v štirih nastopih (dveh posamičnih in dveh ekipnih) zbral poker zlatih snežink.

Seštevek je res neverjeten: na 12 tekmah SP je zbral 11 kolajn (osem zlatih in tri srebrne). Na velikih tekmovanjih ima najmanj uspeha na olimpijskih igrah. V Pjongčangu 2018 je bil dvakrat četrti, ekipno pa je osvojil srebro. Lani v Pekingu je ostal brez žlahtne kovine, nastopil je le na posamični tekmi na veliki skakalnici in končal kot osmi.

Riiber v svojem športu velja za odličnega združevalca obeh disciplin. Čeprav je izvrsten v smučarskem teku, pa v primerjavi s tekmeci največ pridobiva na skakalnicah. Da je v skokih res odličen, je dokazal že na letošnjem SP v Planici, ko je pristal pri 147 metrih in postavil rekord Bloudkove velikanke, ki ga niso uspeli preseči niti specialisti za skoke.

Riiberjev ‘polet’ v Planici:

Premagal tudi vodilnega skakalca zime

Tudi na norveškem državnem prvenstvu v smučarskih skokih februarja letos, ki je potekal v Oslu, je bil zelo blizu vrha. Naslov je osvojil Johan Andre Forfang, drugo mesto pa sta si delila Joacim Oedegaard Bjoereng in Riiber, ki sta za zmagovalcem zaostala le 2,9 točke. Halvor Egner Granerud, ki v tej sezoni blesti v svetovnem pokalu, trenutno pa tudi na turneji Raw Air, je osvojil četrto mesto.

Prav z omenjeno norveško turnejo pa je povezana tudi zadnja zgodba izjemnega Riiberja. Na četrtkovem preizkusu letalnice v Vikersundu je dobil priložnost in v svojem sploh prvem poletu doskočil pri 241 metrih! Čeprav je pri tem z rokama podrsal po tleh, pa to ni zmanjšalo njegovega navdušenja.

Riiberjev polet v Vikersundu:

Riiber bi morda lahko v prihodnosti presedlal tudi zgolj v smučarske skoke. A po informacijah z Norveške naj ne bi bil v preveč dobrih odnosih s trenutnim glavnim trenerjem vikingov Alexandrom Stöcklom.

Komentari

Vaš komentar