Kek po polomu v Splitu: Na tak način ne bo šlo več naprej

FIFA Svetovno Prvenstvo 8. Sep 20210:16 > 7:32 0 komentarjev
Matjaž Kek . FOTO: Guliverimages.

"Na tak način ne bo šlo več naprej. Moramo se usesti in se pogovoriti," je po hudem porazu Slovenije z 0:3 proti Hrvaški na Poljudu, kjer je Slovenija izgubila realne možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2022, povedal njen selektor Matjaž Kek.

“Čestitam Hrvaški na zasluženi zmagi, ki bi bila lahko še višja. Ni kaj za povedati. V veličastni atmosferi smo bili poteptani. Poraz bi bil lahko še višji. Nismo si zaslužili več. Hrvaška se je na koncu razigrala, da smo jo lahko le še gledali. Čestitke Hrvatom. To je samo še en dokaz več, da je Hrvaška najboljša v naši kvalifikacijski skupini in zasluženo vodi,” je po porazu, po katerem je Slovenija padla na četrto mesto kvalifikacijske skupine H, za vodilnima Rusijo in Hrvaško pa ima štiri tekme pred koncem šest točk zaostanka, uvodoma povedal Matjaž Kek.

Slovenski selektor je moral odgovarjati na številna neugodna novinarska vprašanja in večkrat poudaril, da je za polom v Splitu v prvi vrsti odgovoren on. Odgovoril je tudi na vprašanje, ali se morda boji, da bo dobil odpoved. “Bojim se samo bolezni,” je dejal. “Nimam se kaj skrivati, sem selektor in sem odgovoren,” je še dodal.

Govoril je tudi o odzivu Josipa Iličića ob menjavi na začetku drugega polčasa. Zvezdnik Atalante je z igrišča odšel, brez da bi usmeril pogled v selektorja in se namesto na klop odpravil kar naravnost v garderobo.

“V nekem momentu moraš biti dovolj samokritičen. Josip dobro ve, da je bilo to slabo,” je povedal Kek, ki je sicer dejal, da ne bo izpostavljal posameznikov, a je med vrsticami večkrat pokazal s prstom na svoje igralce.

“Treba se je usesti in se pogovoriti z odprtimi kartami,” je še dejal Mariborčan, ki je pred tem, da neuspešno zaključi še druge kvalifikacije za velika tekmovanja v nizu, potem ko je v zadnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 tudi teoretične možnosti za uspeh izgubil dve tekmi pred koncem.

Zdaj je v teoriji še v igri, a realnost je taka, da se Slovenija od nastopa na prvenstvu v Katarju poslavlja že štiri tekme pred koncem kvalifikacij. Oktobra jo sicer čakata gostovanje na Malti in domača tekma z Rusi, novembra pa bo doma igrala s Ciprom in gostovala na Slovaškem.

Mariborčan je Poljud prvič spustil s sklonjeno glavo. Na žalost ravno na klopi Slovenije. FOTO: Guliverimages.

O čem vse je še govoril Matjaž Kek?

O tem, da po treh letih v vlogi selektorja še naprej menjava postave in postavitve:
“Iščem rešitve, s katerimi bi zadovoljil zahteve današnjega nogometa. Skozi ta čas nam je uspelo nekaj dobrih predstav, ni pa to raven, ki si jo želimo. Jasno je, da je to moja odgovornost. Jaz sem tisti, ki vodim in izbiram ekipo. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, ampak to danes ni bilo za nikamor.”

O zgodnji menjavi Josipa Iličića:
“Treba je biti dovolj samokritičen. Kar nekaj igralcev je bilo, ki so bili pod nivojem, zato smo tudi zasluženo visoko izgubili.”

O tem, ali ga je Iličić razočaral z odzivom ob menjavi:
“Razočarala me je vsa ekipa, kako se je predstavila v tem sijajnem nogometnem vzdušju. Nekaj posameznikov je dalo se od sebe, velika večina pa ne. Je njegov odziv razočaranje? V nekem momentu moraš biti dovolj samokritičen. Josip dobro ve, da je bilo to slabo. Na naslednji tekmi, tako v reprezentanci kot v klubu, mora igrati na višji ravni. Tako on kot preostali. Ali je to levo ali desno. Vsi skupaj smo frustrirani, njegov odziv ni pomemben. Pomembno je samo to, da smo bili katastrofalni.”

Josipa Iličića je selektor zamenjal že v 54. minuti. FOTO: Guliverimages.

O tem, da je Slovenija prvi in edini rumen karton prejela v zadnji minuti:
“To je bistvo vsega. Ko smo taki, da smo videti dobro, lahko premagamo Hrvaško. Danes nismo bili, nismo naredili pravega prekrška. Nismo naredili nič, da bi vse skupaj obrnili v drugo smer in bili videti bolje, kot smo bili videti danes. Septembra smo osvojili štiri točke, tole danes pa je bilo slabo. Imamo ogromno težav. Pošteno je, da se usedemo in se pogovorimo, kako dalje. Na tak način zagotovo ne.”

O tem, kje se je izgubila povezanost v ekipi:
“Na takšnih tekmah, v takšnem vzdušju, bi moralo biti vsakemu v veselje, da pride do tega. To je tudi stvar značaja. Na koncu je šlo v slabo smer, zdaj bi se bilo najlažje skrivati. Sem prvi, ki nimam česa skrivati. Jaz izbiram ekipo in odgovarjam. Vsako vašo vprašanje je naslovljeno na pravi naslov in pravilno formulirano. Škoda, da v takem vzdušju tega nismo izkoristili. Hrvaška se je razigrala, pokazala je tako individualno kot ekipno kakovost.”

O tem, ali je tretje mesto v skupini realnost Slovenije:
“Seštevati točke, dokler si videti tako, nima smisla. Že nekaj časa iščemo rešitve. Zamenjalo se je nekaj kakovostnih selektorjev, ampak na koncu gre vse skupaj dol. Kvalifikacije še niso končane. Pred nami so še štiri tekme. Moramo biti optimisti in tudi realni. Potegniti moramo neke poteze, da se vse skupaj ustavi. Upam, da nas bo ta poraz prebudil, da ne potonemo še globlje.”

FOTO: Guliverimages.

O tem, ali se boji odpovedi:
“Bojim se samo bolezni. V nogometu je tako. Pridejo tudi trenutki, kot je današnji. Nimam se kaj skrivati, sem selektor in sem odgovoren. Ne bom kazal s prstom na nobenega posameznika, morda le na kapetana. V pozitivnem smislu. Čaka nas veliko dela.”

O oktobrski tekmi z Rusijo:
“Najprej nas čaka Rusija, šele potem Malta. Ni časa za alibije. Če je tako, potem smo v velikih težavah. Pokazali smo, da smo lahko veliko boljši. Treba se je usesti in se pogovoriti z odprtimi kartami.”

O tem, ali bi rad nekoč postal trener Hajduka:
“Ne bi bilo korektno, da bi jaz po takem debaklu komentiral klubsko sceno. Razumem vas, ampak oprostite mi. Morda kdaj drugič.”

Dalić: Vesel sem, da sem ustavil Kekov pohod

“Čestitam igralcem na sijajni tekmi in septembrskemu ciklusu, v katerem smo osvojili sedem točk. Vse je bilo na pravi ravni, tako kot mora biti. Igrali smo agresivno, kompaktno in z veliko energije, čeprav je bila to naša tretja tekma v šestih dneh. Hvala navijačem, ki so danes spet sporočili, da imajo radi svojo reprezentanco ne glede na to, da to nekateri skušajo negirati. Verjamem, da se bomo s takšno igro in s takšnim navijanjem uvrstili v Katar,” je bil zadovoljen Zlatko Dalić, ki bo, če se bo uvrstil na naslednje svetovno prvenstvo, tam branil srebro iz Rusije.

Zlatko Dalić je v 50. tekmi na klopi Hrvaške prišel do prepričljive zmage. FOTO: Guliverimages.

Nekaj besed je selektor Hrvaške namenil tudi kolegu Keku na slovenski klopi, ki je v Splitu v vlogi trenerja doživel sploh prvi poraz. Pred tem je tam z Rijeko gostoval kar desetkrat, a vselej osvojil vsaj točko. Štirikrat je remiziral, šestkrat pa zmagal.

“Kek ima na Poljudu res sijajno statistiko. Na klopi Rijeke so mu uspevale velike stvari. Dokazal je, da je velik trener. Na srečo smo ustavili njegov pohod na Poljudu. Zmagali smo zasluženo. Slovenija je poskušala, a ji nismo dopustili. Igrali smo res super. Vesel sem, da še na peti tekmi v nizu nismo prejeli gola. Naša razlika v zadetkih je 8:1, kar je super. Tako moramo nadaljevati. Naredili smo majhen korak naprej, s katerim se ne smemo zadovoljiti,” se je razgovoril Dalić in nekaj besed namenil tudi tokrat povsem nevidnemu Iličiću v slovenskih vrstah.

“Dobro smo ga ustavili. Stali smo blizu njega, nismo mu pustili dihati, odrezali smo ga. Je pa on še vedno fantastičen nogometaš. V Stožicah nas je uničil,” je hrvaški selektor spomnil na marčevsko tekmo v Ljubljani, kjer je Slovenija zmagala z 1:0.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!