“Ni bilo vedno vse rožnato, a sem vesela, da sem vztrajala”

Alpsko smučanje 16. Mar 202316:10
Foto: Profimedia

Ilka Štuhec je na sanjski način zaključila sezono, saj je na finalu svetovnega pokala v Andori zmagala na zadnjem smuku sezone. Če je v istem obdobju lani še razmišljala o koncu kariere, je letos 32-letnica doživela preporod in sezono sklenila kot druga najboljša smukačica. Toda kot poudarja Štajerka tudi letos ni bilo vedno vse tako rožnato, hkrati pa je vesela, da je poslušala svoj občutek in vztrajala.

Pretekli dve sezoni sta bili za Ilko Štuhec vse prej kot sanjski. V sezoni 2021 je zbrala vsega 161 točk, lani pa še 23 manj in dobro leto dni nazaj se je zdelo, da je 32-letnica na pragu konca kariere. Toda letošnja sezona je poskrbela za pravi preporod in Štajerka je znova zablestela v smuku in v boju za mali kristalni globus zaostala zgolj za Italijanko Sofio Goggio.

“Če se na hitro sprehodim skozi sezono, je bila zares čudovita, na trenutke zelo turbulentna. Ni bilo čisto vse tako rožnato, kot se je mogoče zdelo ali je bilo prikazano. Nekako tako kot je potekalo celo pripravljano obdobje, je nato tudi potekala tudi celotna sezona. Vedno bolj sem bila samozavestna, vedno bolj sem si zaupala, tako da si v začaranem krogu – imaš se dobro, rezultati se dobri in se imaš še bolje. Sem zelo vesela, da sem vztrajala, da imam ekipo, ki me podpira in da smo dosegli to, kar smo,” je misli ob koncu sezone strnila Ilka Štuhec.

Prav zmaga na zadnjem smuku sezone je postavila piko na i sezoni, v kateri je 32-letnica kar štirikrat stala na stopničkah. Najprej je 17. decembra lani na smuku v Sankt Moritzu osvojila drugo mesto, ko je zaostala prav za dobitnico malega kristalnega globusa v smuku. Sledilo je še eno drugo mesto v Cortini d’Ampezzo, že naslednji dan je prav v italijanskem smučarskem središču slavila svojo prvo zmago v sezoni.

Da je Italija zares kraj srečnega imena, potrjujejo tudi pretekle sezone, v sezoni 2019 je štirikrat stala na odru za zmagovalke, od tega na štirih preizkušnjah v Italiji (dvakrat Cortina d’Ampezzo in dvakrat Val Gardena), tudi v šampionski sezoni leta 2017 je v Cortini slavila zmago in osvojila še tretje mesto.

Čeprav je za Štuhec odlična sezona, pa ni prišla do tako želene medalje na svetovnem prvenstvu v Meribelu, ko je na superveleslalomu osvojila 12. mesto, na smuku pa 6.

“Ne glede na vse ne najbolj lahke sezone in potem kasneje tudi vse uspešne sezone, bi težko za letošnjo dejala, da je najbolj posebna. Vsaka sezona za sebe je edinstvena, neprimerljiva. Bistvo vsake je, da imam sanje, v njih verjamem in vztrajam v tem, kar delam,” je še dodala druga najboljša smukačica letošnje sezone.

Komentari

Vaš komentar