Na svetovno prvenstvo brez Primoža Rogliča?

Kolesarstvo 15. Mar 202316:151 komentar
Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Človek, ki se mu ob številnih kolesarskih uspehih tudi v začetku nove sezone najbolj smeji, je zagotovo Uroš Murn. Selektor članov, ki je zvezdniško reprezentanco, trenutno četrto na svetovni lestvici, prevzel z lanskim letom, ima tudi za letošnje leto visoke cilje. Najvišje za svetovno prvenstvo v Glasgowu na Škotskem od 5. do 13. avgusta.

V letošnji sezoni bo svetovno prvenstvo v kolesarstvu na sporedu veliko prej, kot smo ga vajeni v preteklih letih. Namesto termina v drugi polovici septembra se bodo tokrat kolesarji za mavrične majice borili že v začetku avgusta (5.-13. 8.), ko bodo v Glasgowu okronani najboljši. Le dva tedna po koncu dirke po Franciji in tik pred začetkom dirke po Španiji.

Na Škotsko bo z visokimi pričakovanji zagotovo potovala tudi slovenska reprezentanca, ki trenutno na lestvici Mednarodne kolesarske zveze zaseda četrto mesto. Zasedba lani v Avstraliji ni izpolnila visokih ciljev (12. mesto Jana Tratnika na cestni dirki in šesto mesto Tadeja Pogačarja na kronometru kot najboljši uvrstitvi), uvod v tekmovalno leto 2023 pa znova dviguje apetite.

“Našim kolesarjem lahko vsak dan čestitam za njihove uspehe. Odlično so začeli letošnjo sezono, tudi Matej (Mohorič, op. p.) je bil zelo blizu na otvoritvenih klasikah v Belgiji. Tudi sam vem, da je zelo težko zmagati, ob dobri formi potrebuješ še kanček sreče. Tadej (Pogačar, op. p.) in Primož (Roglič, op. p.) pa sta izven tega sveta … Res odlično,” o uspešnem začetku pravi selektor kolesarske reprezentance Uroš Murn.

Uroš Murn
Foto: Aleš Fevžer

Vse pasti preverili v živo

Ta je njeno vodenje prevzel lani, ko je stopil v velike čevlje Andreja Hauptmana. Kljub temu pa v primerjavi z lanskim letom, ko je bil v vlogi novinec, ne vidi pretiranih sprememb. “Edino, kar je drugače, je, da smo imeli možnost že pogledati traso za svetovno prvenstvo. Lani smo jih lahko spremljali le po slikah, kartah in Google Earthu. Zdaj smo imeli priložnost stopiti v živo na te ceste, zato je uvod na same priprave boljši kot lani,” pravi 48-letni Dolenjec.

Skupaj s športnim direktorjem Kolesarske zveze Slovenije Martinom Hvastjo se je že v marcu mudil na Škotskem. In kakšna bo trasa, katere uraden profil še ni na voljo javnosti, v Glasgowu?

“Tipičen mestni krog, zelo veliko je ovinkov, praktično ni ravnine, ves čas gre malo gor in dol. Na trasi je nekaj krajših klancev, tudi z 21-odstotnim naklonom. Veliko bo menjav ritma, dirka pa bo dolga 270 kilometrov. Mislim, da to naši reprezentanci zelo ustreza. Ni ekstremno gorska, ni sprinterska, tako da imamo veliko število super kolesarjev v samem zaključku.”

Tadej Pogačar
Trasa v Glasgowu ustreza slovenski reprezentanci. Foto: Guliverimage

Ne le en kapetan, ampak več možnosti

Na torkovi novinarski konferenci je Murn dejal, da v ekipi pričakuje vse najboljše slovenske kolesarje z izjemo Primoža Rogliča. Zasavcu naj trasa ne bi ustrezala. Selektorja smo povprašali, zakaj. “Gre za en dolg kriterij. Zelo pomembno je, da čim manj trošiš moči čez klančke in spuste. Da si ne menjavaš ritma. Na svetovnem prvenstvu je precej drugače peljati kapetana v ospredje kot na klasičnih dirkah, ko imaš ekipo stoodstotno podrejeno enemu, mogoče dvema. Naša reprezentanca pa ima več možnosti, zaradi česar se more kolesar znajti sam v zaključku. Seveda bomo naredili vse z ostalimi, ki bodo pomočniki. Imamo pa tri, ki so lahko nevarni v tem zaključku.”

Prvak bo verjetno nekdo, ki bo kolesaril na Touru

Ob tem Rogliču ne gre na roko niti termin. Prvenstvo bo namesto v drugi polovici septembra na sporedu že na začetku avgusta (cestna dirka bo na sporedu 6., kronometer pa 11. avgusta), le dva tedna po koncu dirke po Franciji. Zato bodo kolesarji, ki bodo nastopili na Touru, v Glasgowu v prednosti.

“Tisti, ki vozi Tour, največjo dirko na svetu, je v najboljši formi. Če jo odpelješ brez bolezni, poškodb in ne da se ’prekuriš’, je termin teden dni ali deset dni po koncu super, si v življenjski formi. To bo prednost, a tu so izjeme. V mojih časih je veljalo načelo, da je bila najboljša priprava na svetovno prvenstvo nastop na Vuelti. A časi so se od takrat spremenili in danes se da na vrhunce odlično pripraviti tudi z višinskimi treningi in manjšimi dirkami. Ne moremo z gotovostjo trditi, da bo tisti, ki bo vozil Tour, tudi zmagovalec SP. Je pa velika verjetnost,” pravi Murn. Rogličev glavni cilj sezone je seveda dirka po Italiji (6.-28. maj), njegov nadaljnji načrt sezone pa še ni znan. Končna zasedba, ki bo potovala na Otok, bo znana po dirki po Franciji.

Uroš Murn
Foto: Sportklub

Glede na razmere se dela odlično

Do takrat je selektorskega dela zelo malo. “V naslednjih 14 dneh bomo uredili še logistične zadeve, nato pa bomo praktično pripravljeni. Na rezultate te zlate generacije smo že kar navajeni. Vem, da se bo ta zgodba ponavljala še nekaj let. Bo pa treba zavihati rokave, da bomo imeli tudi naslednike. Tudi v nižjih kategorijah delamo odlično, sploh glede na sposobnosti. Vemo, da smo majhna država z omejenimi sredstvi. Naša zveza ni tako močna, kot so zveze ostalih evropskih velesil, ki imajo milijonske proračune. Delamo maksimalno, kar lahko iztržimo v trenutnih razmerah,” še dodaja Murn, ki bo na letošnji dirki po Sloveniji znova v vlogi radio toura.

Komentari

Vaš komentar