Zajc na Kulmu poletel do brona: Vemo, da je bila tekma nepoštena

Smučarski skoki 27. Jan 202414:50 > 18:08 4 komentarji
Foto: Profimedia

Stefan Kraft (647,4 točke) je novi svetovni prvak v smučarskih poletih. Avstrijski tekmovalec je do naslova najboljšega letalca na Kulmu prišel po le treh serijah, saj je bila četrta zaradi vetra odpovedana. Novega odličja na velikih tekmovanjih se je razveselil Timi Zajc, ki je Sloveniji priskakal bron.

Kraft se je naslova svetovnega prvaka na kulmski napravi razveselil po treh skokih, potem ko so tekmovalci zaradi premočnega vetra ostali brez četrte serije. Spremenljive vremenske razmere so organizatorjem povzročale ogromno težav, saj bi se moral današnji spored pričeti že ob 14. uri, po večkratni prestavitvi pa so gledalci pod kulmsko letalnico nadaljevanje naposled le dočakali dve uri pozneje.

Kraft je po dveh petkovih serijah za vodilnim Zajcem zaostajal za 12,3 točke, a vse nadoknadil danes, ko je poletel 228 metrov. S tem je za 2,2 točki ugnal drugouvrščenega Nemca Andreasa Wellingerja, ki je napredoval za dve mesti in se razveselil srebra. Smučarski skakalec iz Hramš v Savinjski dolini je po petkovih poletih dolgih 228,5 in 227 metrov tokrat pristal pri 209,5 metrih (642,7 točke) in naslovu svetovnega podprvaka izpred dveh let v Vikersundu dodal še bron.

“Zagotovo je bron uspeh, a kazalo je bolje. Žal, moramo biti danes zadovoljni z bronom. Ne vem, če sem storil kakšno napako, to bo moral povedati trener, a vemo, da je bila tekma nepoštena. Šli so z glavo skozi zid. Danes je bil veter na strani Avstrijca,” je po tekmi dejal Timi Zajc, ki je prispeval deseto kolajno slovenskih skakalcev v 52 letih svetovnih prvenstev v poletih.

Foto: Profimedia

Zajc je z novim odličjem znova potrdil, da velja za velikana smučarskih skokov – tako slovenskih kot mednarodnih. Da spada v druščino največjih je dokazal že s posamično in ekipno kolajno na lanskem domačem nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici, že pred tem pa je postal olimpijski prvak v Pekingu (na mešani ekipni tekmi) in svetovni prvak v poletih v Vikersundu (na moški ekipni tekmi). Ob tem ima iz Pekinga še moštveno srebro, iz Planice moštveni bron in že omenjeno posamično srebro iz Vikersunda.

V igri za kolajne v kraljevski disciplini smučarskih skokov je bil še en Slovenec. Lovro Kos (628,6) je zasedel peto mesto. Domen Prevc (580,8), 15. po polovici tekmovanja, je bil na koncu 14., Peter Prevc (481), 16. po prvih dveh serijah, pa ga je v tretji povsem polomil in zmogel le 132 metrov ter zdrsnil na končno 26. mesto.

“Tekma svetovnega prvenstva na Kulmu je zaključena. Po dolgem čakanju smo komaj dobili zeleno luč za nastop, ki pa se mi ni najbolje izšel. Imel sem težave s tehniko, slab veter in na koncu sem bil smukač,” je dejal Peter Prevc.

V nedeljo je na sporedu še ekipna tekma, na kateri bodo Slovenci branili svetovni naslov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje