Smučarski spor se zaostruje: afera prepovedane smuči

Alpsko smučanje 27. Jan 20238:00 3 komentarji
Henrik Kristoffersen še naprej na "prepovedanih" smučeh. Foto: Profimedia

Ob robu sredinega nočnega veleslalomskega spektakla v Schladmingu se je odvijala svojevrstna bitka med Mednarodno smučarsko zvezo in proizvajalcem smuči Van deer-Red Bull. Krajši konec je znova potegnil Marcel Hirscher.

Norveški as Henrik Kristoffersen je v tej zimi slavil že dve zmagi svetovnega pokala. Na zajetno podlago – 28 zmag. A če je ob slednjih vselej s ponosom razkazoval smuči svojega tedanjega proizvajalca (Rossignol), pa v tej zimi še naprej nastopa na povsem črnih smučeh, polje ob imenu proizvajalca pa v dokumentih Mednarodne smučarske zveze ostaja prazno. Razlog tiči ob pravilih FIS, ob katera je trčil novinec med proizvajalci smuči – Van deer-Red Bull. Ker ima avstrijsko podjetje, za katerim stoji Marcel Hirscher, v imenu “skritega” tudi proizvajalca energijskih pijač, znameniti rdeči bik pa se je znašel tudi v logotipu smuči, FIS vztraja pri rdeči luči.

Pri krovni organizaciji se oklepajo pravila, po katerem se “identifikacija proizvajalca uporablja predvsem za tekmovalno opremo”, pri tem pa ne sme biti podobna ali enaka obeležjem drugih artiklov. V tem primeru gre za povezovanja športne opreme in energijskih pijač.

Spor se je zaostril v Schladmingu, ko se je vodstvo Van deer-Red Bull podalo v novo ofenzivo. Uradno so zahtevali izjemo. Ta je bila hitro zavrnjena. V nadaljnjih stikih s FIS je nato napovedalo, da bodo njihovi smučarji vendarle nastopili s smučmi z vidnim znakom proizvajalca. Sledila je ostra grožnja FIS: tekmovalci naj bi bili kaznovani, v skrajnem primeru celo z odvzemom tekmovalne licence.

“To je bila zelo neprivlačna grožnja, ki bi lahko ogrozila športnike. Na srečo s posredovanjem FIS ni prišlo do kršitve pravil,” so dan zatem v sporočilu za javnost zapisali pri FIS in dodali, da tudi v prihodnje zavračajo kakršnokoli posebno obravnavo ali dodeljevanje privilegijev pri identifikaciji proizvajalca. “FIS ne bo dovolil tekmovalcu, ki uporablja smuči z logotipom Van Deer-Red Bull, nastopiti na katerikoli tekmi svetovnega pokala ali drugem mednarodnem tekmovanju. Pravila so v veljavi že vrsto let,” so še dodali.

Marcel Hirscher se je že veselil prvih zmag v novi vlogi. Foto: Guliverimages

Marcel Hirscher se je kot tekmovalec podpisal pod izjemno kariero, v kateri je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini pa ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Upokojil se je leta 2019. Velja za avstrijsko športno legendo. Po nekajmesečnih namigovanjih o tekmovani vrnitvi in prekinitvi pogodbe z Atomicom je na tržišče postavil smuči Van Deer. Gre za besedno igro. Van (od) je izbral zaradi nizozemske krvi, deer pa v angleščini pomeni jelen, s čimer je osvetlil svoj priimek (Hirsch v nemščini prav tako pomeni jelen). Novi obrazi novih smuči so postali Charlie Raposo, Timon Haugan in Kristoffersen. Pred sezono se je novinec na smučarskem trgu povezal z Red Bullom. In prav blagovna znamka Van deer-Red Bull ostaja sporna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje