Prvi veleslalom sezone suvereno Gutovi, Ana Drev deseta

Getty Images

Na prvi letošnji tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju je Lara Gut prepričljivo dobila söldenski veleslalom. Najboljša Slovenka je Ana Drev na 10. mestu, Tina Robnik je bila 19., a je po prvi vožnji kazalo še bolje.

 Gutova si je na s soncem obsijanem ledeniku Rettenbach že v prvi vožnji prismučala skoraj sekundo in pol prednosti pred najbližjo zasledovalko Mikaelo Shiffrin, ki jo je brez kakršnih koli težav obdržala tudi v finalu. Na koncu je lanska dobitnica velikega kristalnega globusa slavila s prednostjo 1,44 sekunde! To je najvišja prednost v ženskem veleslalomu po letu 2004, ko je Anja Pärson slavila z naskokom 1,98 sekunde.

Američanka je bila druga, prve stopničke v karieri pa si je priborila Italijanka Maria Bassino, ki je še edina zaostala pod dvema sekundama. Enak je bil tudi vrstni red po prvi vožnji. Drevova je bila po prvi vožnji osma. V finalu je do zadnjega vmesnega časa kazalo, da bo zanesljivo prevzela vodstvo, a je v spodnjem položnejšem delu ogromno izgubila in v cilj prišla kot četrta. Na koncu se je izšlo za deseto mesto, kar je njena najbojša uvrstitev v Söldnu. Pred tem je bila tu najvišje na 13. mestu v letih 2005 in 2012.

Izvrstno je v prvi vožnji svoje delo opravila Tina Robnik, ki je s številko 36 prismučala kar na 11. mesto. V finalu je podobno kot Drevova največ izgubila spodaj. Kljub temu je 19. mesto njena druga najvišja uvrstitev v svetovnem pokalu po lanskem Areju, ko je bila 15. Ana Bucik je bila prepočasna za finale (+4,66).Katarina Lavtar je po skromnih vmesnih časih odstopila v spodnjem delu prve proge.

Jutri bo na sporedu še moška tekma, od Slovencev se bosta v boj za premierne točke svetovnega pokala v novi sezoni podala Žan Kranjecin Miha Hrobat.