Ilka presenetila tudi samo sebe

Alpsko smučanje 17. Dec 202215:19 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Ilka Štuhec, dvakratna svetovna prvakinja v smuku, je znova sama sebi in svetu dokazala, da ima pri 32 letih še veliko rezerve in da lahko znova poseže po najvišjih mestih. Z drugim mestom na smuku v St. Moritzu je osvojila prve stopničke v svetovnem pokalu alpskih smučark po štirih letih. V cilju je presenetila sama sebe, kako hitra je bila.

“Komentar tekme oziroma vožnje? Kaj bi rekla … Zato sem vztrajala, ker sem vedela, da sem še sposobna česa takšnega. Upam, da ne samo enkrat. Pravzaprav sem bila presenečena, ko sem videla čas v cilju, saj sem imela občutek, da sem povsod drugje, kot sem si zamislila idealno linijo. Vztrajala sem, odnesla dovolj hitrosti seboj in se je izšlo,” je po drugem mestu dejala presrečna Mariborčanka.

“Ob dveh napakah na progi se mi je danes večkrat zdelo malo mejno. To je odraz samozavesti in zaupanja, tudi v opremo, in vsega tega, kar smo delali letos na treningih. Ne glede na to, kar se zgodi, me ne zmoti, napadam dalje in nesem s sabo hitrost. Stopničke po toliko pretečenega časa. Ne vem še povsem točno, kaj mi pomenijo. Vse odkar sem videla zapis na tabli, sem začela jokati in še sedaj nisem povsem nehala. Res super, zelo sem vesela,” pa je dejala predstavnikom medijev v Švici.

Ploščica in devet vijakov za 20. zmago v karieri

Posebno zgodbo pa je v soboto v Švici spisala Sofia Goggia. Zgolj 24-ur po tem, ko si je zlomila roko in so jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Milanu na operacijo, je bila Italijanka spet na znanem mestu: na vrhu stopničk svetovnega pokala v smuku. Po poškodbi je bilo vprašljivo, ali bo v soboto sploh lahko nastopila, kaj šele zmagala na dirki.

“Včeraj je bila še zlomljena, danes je že popravljena,” je povedala Goggia, potem ko je v soboto v St. Moritzu zmagala na svojem tretjem smuku sezone pred Slovenko in Nemko Kiro Weidle, ki je bila za tretje mesto devet stotink sekunde počasnejša od slovenske smučarke.

Goggia se je po progi spustila s ploščico in devetimi vijaki, vstavljenimi v otečeno levo roko, ki si jo je v petek med tekmo, ko je nerodno zajela vratca, zlomila na dveh mestih, imela pa je tudi improvizirane luknje, vrezane v rokavico.

Foto: Guliverimage

Kljub poškodbi je smučala v prepoznavnem, napadalnem slogu ter zmagala s prednostjo 43 stotink sekunde pred edino slovensko predstavnico v hitrih disciplinah na ženskih tekmah. Goggia je prišla do 11. zmage na zadnjih 16 tekmah svetovnega pokala v smuku, na katerih je nastopila.

“Po tem, ko sem se pognala iz starta, nisem mogla pritisniti tako, kot bi si želela, in moja prednost ni bila tako velika kot na treningih, ampak slabe pol sekunde je bilo več kot dovolj,” je povedala o svoji zmagovalni vožnji. “Dovolj je tudi ena stotinka sekunde.”

Po Pekingu možno vse

“Res sem srečna, res sem hvaležna, saj sploh ni bilo zagotovljeno, da bom lahko danes na startu,” je dejala.

“Res razumem, da je bilo nekoliko tvegano, a rekla sem si, da po olimpijskih igrah v Pekingu lahko prenesem vse. In natanko to sem storila,” je še dejala 30-letna tekmovalka iz Bergama. Na OI je namreč nastopila po poškodbi kolena in osvojila srebro na olimpijskem smuku.

Hitrostni konec tedna v St. Moritzu se bo sklenil v nedeljo s superveleslalomom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!