Kdo bo novi šef slovenskih smučarjev?

Alpsko smučanje 21. Sep 202310:12 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Potem ko je zaradi službenih obveznosti v Dubaju dosedanji predsednik alpskega zbora in odbora Iztok Klančnik junija podal odstopno izjavo, ga bo prihodnji mesec tudi uradno nasledil Janez Bijol.

Javna smučarska skrivnost je, da ima obstoječe vodstvo alpskih disciplin pod okriljem Smučarske zveze Slovenije dokaj izrazito interno opozicijo. A kritičnost do dela Mihe Verdnika in Janeza Slivnika, vodij panog in reprezentanc, je bila večinoma nekonstruktivna, zato do pravega predloga za kadrovske spremembe nikoli ni prišlo. In tudi ko bo četrtega oktobra na volilni seji zasedal Zbor panoge za alpsko smučanje, bodo imeli delegati na voljo le eno ime za novega predsednika. To bo Janez Bijol, ki bo na čelu zbora in odbora nasledil Iztoka Klančnika.

Janez Bijol
Miha Verdnik in Janez Bijol. Foto:MaPa

Spomnimo, Klančnik je aprila leta 2015 na povabilo predsednika SZS Enza Smrekarja prekinil alpsko brezvladje in postal prvi mož disciplin. V dobrih osmih letih je s sodelavci v dobršni meri finančno stabiliziral panogo, operativne in športne vajeti pa sta v tem obdobju prevzela že omenjena Verdnik in Slivnik. Ker je poslovna pot Klančnika lani vodila v Dubaj, je zaradi časovnih omejitev po koncu minule sezone odstopil z mesta predsednika zbora in odbora, vseskozi pa je bila tiha ideja, da ga nasledi dosedanji podpredsednik Janez Bijol.

Bijol je torej edini oddal kandidaturo za vodenje zbora in odbora do leta 2026. Kandidira kot kandidat Smučarskega kluba Vuzenica, kjer sicer deluje že vrsto let. Ob tem je ponudil tudi seznam kandidatov za  sestavo odbora za alpsko smučanje. V njem naj bi po novem sedeli še Luka Sekula, Gregor Lednik, Mojca Križ, Matjaž Vuga, Grega Benedik in Franko Šadl. Vsi so že oddali osebna in klubska soglasja h kandidaturi. Pričakovati gre, da bo glasovanje zgolj formalnost.

Jaka Bijol
Jaka Bijol: nekoč alpski smučar, danes standardni član nogometne reprezentance. FOTO: Aleš Fevžer.

Smučar, podjetnik, oče nogometnega reprezentanta

Janez Bijol je sicer že vrsto let vključen v slovensko alpsko smučanje. Sprva je deloval predvsem na klubski in regijski ravni, in sicer kot vodja SK Vuzenica. V zadnjem obdobju je bil član alpskega odbora, celo podpredsednik in ob Klančnikovi odsotnosti tudi prvi izvrševalec.

Zato gre njegovo kandidaturo razumeti tudi kot napoved kontinuitete, čeprav v programu napoveduje kar nekaj sprememb. “S številnimi pogovori na terenu, ki sem jih opravil v času mojega delovanja v slovenskem alpskem smučanju, sem pripravil prenovljen organigram, ki je izhodišče za nastanek dopolnjenega že sprejetega programa. S to novo organizacijo panoge želim, da zbor prevzame in opravlja naloge odbora. To je podlaga moje kandidature, s katero želim dosedanja spoznanja prenesti v prakso z namenom nadaljnjega razvoja in napredka slovenskega alpskega smučanja,” je ob tem zapisal Bijol.

Bijol, ki uživa ugled uspešnega poslovneža (direktor podjetja Bijol v Vuzenci in na Vranskem),  je bil del smučarskega sveta tudi kot oče tekmovalca. A tega je pot nato vodila drugam – na nogometne zelenice. To je namreč Jaka Bijol, 24-letni srednji branilec slovenske reprezentance in član videmskega Udineseja. Ob odsotnosti Jana Oblaka je bil celo kapetan izbrane vrste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!