Zgodovinsko: Žan Kranjec do kolajne, Odermatt do rekorda

Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Z enajstim mestom na zadnji tekmi v Soldeuu v Andori je Žan Kranjec ob fantastični predstavi in zmagi Marca Odermatta, ki je ob tem postal tudi moški rekorder po številu točk (2.042), osvojil bronasto kolajno v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Po srebru na olimpijskih igrah v Pekingu se najboljši slovenski veleslalomist vseh časov Žan Kranjec veseli svoje druge velike kolajne. V Soldeuu v Andori jo je prejel za tretje mesto v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala za sezono 2022/23. Potem ko je bil v preteklosti že dvakrat četrti veleslalomist ter po enkrat šest in sedmi, mu je tokrat uspel veliki met, s katerim je kronal izjemno stabilno sezono.

O pomenu Kranjčevega uspeha dovolj zgovorno priča podatek, da sta v celotni slovenski smučarski zgodovini do veleslalomskega odličja doslej prišla le Jure Košir (2. v sezoni 1994/94) in Bojan Križaj (3. v sezoni 1978/79). Kar nekaj prahu pa se je znašlo tudi na zadnji slovenski kolajni v svetovnem pokalu. Leta 2000 jo je za tretje mesto v slalomu prejel Matjaž Vrhovnik. Prav v tisti sezoni je izjemni Avstrijec Hermann Marier dosegel kar 2.000 točk. To je bil debeli dve desetletji moški rekord v številu točk v eni sezoni. Danes ga je podrl Marco Odermatt. Njegov izkupiček: 2.042 točk. Absolutna rekorderka je sicer že deset let Tina Maze (2.414).

Marco Odermatt: še drugič zapored št. 1 svetovnega veleslaloma. . Foto: Guliverimages

A zadnje dejanje poti do odličja je postreglo tudi z nekaj dramatike in negotovosti. Izkušeni 30-letni veleslalomist iz Bukovice pri Vodicah namreč na zadnji tekmi sezone ni blestel. Na izrazito pomladni podlagi ni ponovil letošnjih najboljših predstav. Na enajstih veleslalomih sezone se namreč le dvakrat ni uvrstil med šesterico, in sicer februarja v ameriškem smučarskem središču Palisades Tahoe (16.) in danes v Soldeuu (11.).

Vseeno je tokrat enajsti mesto zadostovalo za končno kolajno. A potreboval je pomoč tekmecev. V prvi vrsti izjemnega Marca Odermatta. Ta je “moral” za slovenski uspeh v zaključku premagati Avstrijca Marca Schwarza, ki je ogrožal Kranjčev bron. To je v velikem slogu tudi storil. Prepričljivo je vodil že po prvi vožnji, ko je s predstavo na skrajnem limitu odskočil od konkurence. Tudi v finalu ni varčeval z močmi, za nameček pa mu je težave, vsaj v primerjavi z delom tekmecev, povzročala še malce slabše vidljivost. A Švicar je potrdil, da je trenutno z naskokom najboljši smučar na svetu. Z drugim časom finala je slavil še svojo 23. zmago v karieri, dvanajsto v tej zimi. Z njo pa je pomagal tudi Kranjcu.

Predvsem pa je potrdil veleslalomsko prevlado. Verjeli ali ne, v ponedeljek bosta minili dve leti od zadnje veleslalomske preizkušnje, na kateri Odermatt ni stal na stopničkah. Niz vključuje že 20 tekem. Zato ne čudi, da je če drugo leto zapored prejel mali kristalni globus. Henrika Kristoffersena je prehitel za kar 180 točk. Še 196 manj jih je zbral Kranjec. Dovolj za zgodovinski bron.

Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Najboljša sezona

Čeprav še tretje leto zapored ni slavil nobene zmage, pa se je Kranjo, kot najboljšega slovenskega smučarja kličejo sotekmovalci, podpisal pod najboljšo sezono svetovnega pokala v karieri. Ne le zaradi prve kolajne in treh uvrstitev med najboljšo trojico na posamičnih tekmah, temveč tudi zaradi doseženih točk. Doslej je točke najbolj marljivo zbiral v koronski sezoni 2019/20. Takrat jih je vknjižil 445, a v treh disciplinah. Letos jih je zbiral le v svoji paradni disciplini. Njegov dosežek: 464 točk. Poleg tega je še pestič zapored sezono končal med elitno sedmerico na veleslalomski startni listi.

“Tako napetega čakanje pa še nisem doživel,” je v ciljnem izteku, kjer je čakal na razplet drame, dejal Kranjec. Hitro je priznal tudi, da s svojima nastopoma ne more biti zadovoljen. “Sem pa vesel, da se je končalo, kot se je. Bil sem na trnih. Odermatt nikoli ne dela napak. ‘Pa je ja ne bo storil danes,’ sem si dejal. Ko je zmagal, sem začutil olajšanje. Bron mi veliko pomeni. Gre za lep uspeh. Pot do njega ni bila preprosta. Odličja v seštevkih dobijo tisti, ki so najbolj konstantni. Poglejte, imel sem dve slabši tekmi, pa je šlo že zelo na tesno. No, vendarle se je izteklo dobro. Ponosen sem,” je dodal.

Žan Kranjec je tudi zadnji slovenski moški smučar z nastopom na tekmi svetovnega pokala v sezoni 2022/23. Ta se bo jutri končala z moškim slalomom. Brez slovenskega nastopa. Dekleta bodo medtem nastopala v veleslalomu, kjer bo slovenske barve branila Ana Bucik.

Veleslalom (m): končni vrstni red:

1. Marco Odermatt (Švi) 2:19.64
2. Henrik Kristoffersen (Nor) + 2.11
3. Marco Schwarz (Avt) + 2.29
4. Lucas Braathen (Nor) + 2.38
5. Thomas Tumler (Švi) + 2.56

11. Žan Kranjec (Slo) + 2.96

Komentari

Vaš komentar