Massijevo sporočilo Štajercem (VIDEO)

Alpsko smučanje 6. Jan 20249:15 4 komentarji
Andrea Massi in Tina Maze na nepozabni Zlati lisici leta 2013. Foto: Aleš Fevžer

Ob robu jubilejne 60. Zlate lisice smo se v Podkorenu pogovarjali z Andreo Massijem, nekdanjim trenerjem najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Tine Maze.

Zlata lisica je vnovič pobegnila s Pohorja na Gorenjsko. Morda se bo res že prihodnje leto vrnila, a nikakor v obliki tekme svetovnega pokala, zaradi česar smo pri mnogih mariborskih sogovornikih, predvsem tistih iz starejše garde, zaznali veliko grenkobe.

Andrea Massi razume razočaranje, a se tudi dobro zaveda visokih zahtev za organizacijo tekem svetovnega pokala. ”Zlata lisica ni več, kar je bila. To je res. A ne gre le za drugo lokacijo. Gre tudi za položaj slovenskih smučark. Če bi na domačo tekmo prišla slovenska smučarka kot številka 1, bi se danes verjetno tukaj trlo navijačev,” je v deževni in nič kaj oblegani ciljni areni dejal, ko smo ga srečali pred sobotnim veleslalomom.

”Štajerce imam rad. Vedno so bili prijazni do mene. No, tudi ostali Slovenci so me imeli radi. Odnos s Štajerci pa je res poseben. Začenši z družino Jarc, ki nam je ob tisti prelomni odločitvi za samostojno pot pomagala z vozili. Še danes sem s Štajerci v odlični odnosih. Pa tudi … Ne bom pozabil tistega rajanja 20 tisoč gledalcev. Tisti navijači so dali Tini sekundo naskoka. Tega se ne pozablja,” je nadaljeval alfa in omega ekipe Tine Maze.

V nadaljevanju kratkega pogovora se je dotaknil še povsem smučarskih razlik med pohorsko progo, ki je veljala za dokaj preprosto in neselektivno, ter precej bolj zahtevnim Podkorenom. ”Trenerji bodo hitro naštevali razlike. Res, razlike so. Vidi jih tudi turist. A na domačo tekmo vplivajo tudi navijači in druge okoliščine. Tina Maze je lep primer. Po vseh parametrih bi ji morala biti Kranjska Gora pisana na kožo, veliko bolj kot Maribor. A zmagala je na Pohorju, v Podkorenu ni bila nikoli dobra. Ni se znašla. Pustimo okoliščine. Dejstvo pa je, da je kranjskogorska tekma težja. Ob letošnjih pogojih še toliko bolj,” je dodal Massi, s katerim smo se sicer na dolgo in široko pogovarjali decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje