Avtorice veličastne Zlate lisice

Alpsko smučanje 6. Jan 20245:00 0 komentarjev
Tina Maze. Foto: Aleš Fevžer

Ob jubilejni 60. Zlati lisici se spominjamo slovenskih alpskih smučark, ki so v preteklosti navduševale na tekmah v Mariboru in Kranjski Gori.

Bučanje množice v izteku mariborskega ciljnega stadiona je ob nastopu Tine Maze pred enajstimi leti še dolgo odzvanjalo v glavi. Drugo mesto v veleslalomu in edinstvena slalomska zmaga, s katerima je pred skupno kar 40 tisoč gledalci Črnjanka upravičila tedanjo vlogo prve športne zvezdnice v državi in pred domačimi navijači storila pomembna koraka proti velikemu kristalnemu globusu, lahko označimo za enega od zadnjih velikih vrhuncev Zlate lisice. Pa čeprav sta se v nadaljnjem desetletju na stopničke zavihteli še Ana Drev in Meta Hrovat, Tina pa je v Mariboru v velikem slogu leta 2017 sklenila kariero. Toda 49. Zlata lisica je leta 2013 postregla z enim od zgodovinskih trenutkov tradicionalnega tekmovanja, ki je danes zaradi kroničnih štajerskih težav s pripravo snega in posledično logično selitvijo ženskih smučarskih tekem svetovnega pokala pred negotovo prihodnostjo.

Tina Maze je v Mariboru sicer navduševala že pred tem. Leta 1999 je prav na Pohorju doživela krst na tekmah svetovnega pokala. Že tri leta pozneje se je prvič zavihtela na stopničke. Skupno ji je to sicer uspelo kar šestkrat, od tega je trikrat stopila na najvišjo. V tem pogledu je torej tudi na domačem snegu potrdila status najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov.

Mateja Svet. Foto: Guliver images

Še zdaleč pa ni bila edina junakinja domačih tekem. Maribor in Kranjska Gora sta namreč predstavljala odra za številne slovenske domače smučarske pravljice. Kar devet Slovenk se je veselilo domačih stopničk. Prva med njimi je bila še pod jugoslovansko zastavo legendarna Mateja Svet, ki je tudi edina z zmagama tako na Gorenjskem kot tudi Štajerskem, obenem pa je tudi edina z lisičjim dvojčkom zmag v enem tekmovalnem koncu tedna. Prvič je Ljubljančanka zmagala že daljnega leta 1988, devet let po tem, ko so se svojevrstne pionirke Anja Zavadlav, Metka Jerman in Bojana Dornig kot prve dokopale do točk svetovnega pokala.

Poleg Mateje Svet in Tine Maze se z domačima zmagama lahko pohvalita še Nataša Bokal in Urška Hrovat (vse štiri so prav posebnega gostje tokratne Zlate lisice), na stopničkah pa so stale še Veronika Šarec, Katja Koren, Špela Pretnar ter že omenjeni Drev in Hrovat. Slednja je med vsemi sicer tudi edina še uradno aktivna tekmovalka, a je ob večmesečni odsotnosti s treningov in zdravstvenih težavah nadaljevanje kariere vendarle močno vprašljivo. Domače barve zatorej tokrat branijo le Andreja Slokar, Ana Bucik, Neja Dvornik in Nika Tomšič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!