Mateja Svet razkrila, kaj se je zgodilo z lisičjim kožuhom

Alpsko smučanje 6. Jan 202420:00 2 komentarja
Mateja Svet. Foto: Guliverimages

Nekdanja slovenska alpska smučarka Mateja Svet je ob odločnem pozivu pojasnila, kje je pristal lisičji kožuh, ki so ga nekoč kot nagrado prejemale zmagovalke Zlate lisice.

Medtem ko se je Valerie Grenier v veleslalomskem delu jubilejne 60. Zlate lisice veselila svoje druge podkorenske zmage, domači tabor pa je razmočeno ciljno areno zapuščal brez točk in z upanjem na boljši slalomski jutri, so lahko gostje v VIP šotoru uživali v srečanju s tremi nekdanjimi slovenskimi zmagovalkami tradicionalnega tekmovanja v alpskem smučanju. Po prvotnem scenariju bi morala biti med njimi tudi Urška Hrovat, a je zaradi težav s hrbtom obležala v postelji, zato pa so se prvič v zgodovini na skupnem odru znašle Mateja Svet, Tina Maze in Nataša Bokal.

”Lepo je bilo slišati, da sem dama,” se je ob tem nasmehnila Mateja Svet in se obregnila ob pogosto uporabljeno priponko – legendarna. ”Seveda si lahko štejem v čast, ko preberem, da sem legendarna. Toda po drugi strani se ob tem počutim kot neka starka. Rada pa bi bila še mlada, pa čeprav sem že malce v letih,” je pristavila 55-letna Ljubljančanka, sicer edina slovenska smučarka z zmagama tako v Kranjski Gori kot tudi na Mariborskem Pohorju.

Tina Maze, Nataša Bokal in Matej Svet. Foto: MaPa

Takrat so organizatorji ob posebnem pokalu tekmovalkam še podeljevali ovratni lisičji kožuh in prav posebno kučmo. To tradicijo so na zadovoljstvo zagovornikov pravic živali opustili sredo 90. let preteklega stoletja. ”Že takrat mi ta ideja ni bila všeč. Prave lisice nisem želela imeti za vratom. Nagrado sem predala mami. Krzno je bilo pač v tistih časih moderno. No, kožuha zdaj ni več. Razpadel je,” se spominja prva slovenska ”lisička” in dodaja: ”Nisem za pravo krzno. Glede tega imam jasno stališče. Sem odločno proti tovrstnim živalskim oblačilom.”

Več o 60. Zlati lisici

Zlata liška z napako
Edinstvena vrnitev Mateje Svet (VIDEO)
Prvi dan 60. Zlate lisice: kanadsko slavje, slovensko razočaranje
Massijevo sporočilo Štajercem (VIDEO)
Predsedničin šopek ni omilil razočaranja
Avtorice veličastne Zlate lisice
Ob jubileju prerezana popkovina: zadnja Zlata lisica? 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje