Zlata liška z napako

Alpsko smučanje 6. Jan 202415:41 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Ko je zaradi številnih navijačev Petre Vlhove Zlata lisica v deževnem Podkorenu skoraj postala Zlata liška, je Slovakinja v finalu veleslaloma iz rok izpustila 31. zmago v karieri. Ob veselju Valerie Grenier pa prav veliko razlogov za dobro voljo niso imeli v domačem taboru.

Dež je neusmiljeno močil snežno podlago, ki je vseeno brez težav zdržala vseh 94 nastopov, in dodobra načel vzdušje v ciljni areni. Vseeno se je v Podkorenu v prvem ”polčasu” 60. Zlate lisice zbralo slabih tri tisoč gledalcev, kar je resda bleda senca zlatih lisičjih let. Ob domačih navijačih smo naleteli na kar nekaj Hrvatov, Avstrijcev in Italijanov, prevladovali pa so Slovaki.

Navijači Petre Vlhove največjo športno zvezdnico države že tradicionalno spremljalo na večini tekem svetovnega pokala, predvsem v tem delu Evrope. Nanje smo naleteli tudi v koronski sezoni, ko so tekme potekale brez gledalcev, tako da so se namestili kar na večjem kupu navoženega snega ob osrednji cesti proti Ratečam. Tokrat so lahko ”legalno” uživali na osrednji tribuni.

Foto: Aleš Fevžer

Po prvi vožnji so upali na novo zmago Vlhove, ki je vodila z drobno prednostjo pred Federico Brignone. Toda v nepredvidljivi in razburljivi finalni vožnji je Slovakinja zdrsnila za štiri mesta, Italijanka za eno, pred obe nekdanji zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala pa sta se zavihteli najhitrejša na drugi progi in končna zmagovalka Valerie Grenier ter pa Švicarka Lara Gut.

”Ne vem, zakaj. Toda ta hrib mi res ustreza. Nekaj ima. Zagotovo je to moje najljubše prizorišče tekem svetovnega pokala. Prvi nastop se mi ni posrečil. Bila pa sem dovolj blizu in dovolj jezna za napad na zmago,” je po svoji drugi zmagi v karieri (obeh se je veselila v Podkorenu, kjer je bila najboljša že lani) pripovedovala 27-letna Kanadčanka. Njena severnoameriška soseda in vodilna smučarka v svetovnem pokalu Mikaela Shiffrin se je morala tokrat zadovoljiti z devetim mestom, kar je zanjo prepričljivo najslabši rezultat sezone.

Lara Gut. Foto: Aleš Fevžer

Deveto mesto pa bi zanesljivo odprtih rok pozdravili v slovenskem taboru, a so se morali sprijazniti s točkovno ničlo. Potem ko so bile Andreja Slokar, Nika Tomšič in današnja slavljenka Neja Dvornik prepočasne za finale, pa je Ana Bucik po 19. času prve vožnje v drugo zdrsnila še pred vstopom na zadnjo strmino. ”Težka tekma, težek dan. Žal mi je, da Ana solidnega prvega teka ni nadgradila. Vedela je, da je počasneje začela, zato je v drugem delu dodajala. Krvavo je potrebovala rezultat. Upam, da je odstop ne bo potrl,” je ob tem dejal glavni trener Mitja Kunc.

”V zadnjem obdobju res nisem pogosto dirkala v takšnem tempu, kar me je očitno malo presenetilo. Čutim, da napredujem, a potrebujem potrditev na tekmi. Pristop je bil pravi, saj tekmujem. Do odstopa je bilo smučanje dobro. Toda zdaj ni prav veliko časa za razglabljanje, kaj je bilo narobe, saj se treba pripraviti na novo tekmo Nedelja? Le popoln napad. Podoben pristop kot danes, toda brez napak,” pa je vtise zbirala Ana Bucik, za katero je bil to že četrti odstop v sezoni, ki se zaenkrat še zdaleč ne odvija po njenih željah.

Ana Bucik. Foto: Aleš Fevžer

Boljše volje so bili kljub slabi predstavi domačih tekmovalk tokrat prireditelji, saj jim je v zahtevnih razmerah pod streho uspelo spraviti veleslalomsko preizkušnjo. ”Čestitke. Uspel jim je čudež,” se je strinjal Kunc. Vreme je sicer nekoliko presenetilo prognostike. Namesto sneženja je namreč večji del noči in celoten dan deževalo. Snežinke so se pojavile šele ob pripravi slalomske proge. Ta bo nared do nedelje ob 9.30.

Zlata lisica, veleslalom:

1. Valerie Grenier (Kan) 1:50,51

2. Lara Gut-Behrami (Švi) +0,37

3. Federica Brignone (Ita) +0,51

4. Petra Vlhova (Slk) +0,61

5. Thea Louise Stjernesund (Nor) +1,18

6. Sara Hector (Šve) +1,59

7. Franziska Gritsch (Avt) +1,69

8. Alice Robinson (Nzl) +1,77

9. Mikaela Shiffrin (ZDA) +1,88

10. Marta Bassino (Ita) +1,90

Odstopila v drugi vožnji: Ana Bucik (Slo)

Niso se uvrstile v drugo vožnjo: Andreja Slokar, Neja Dvornik, Nika Tomšič (vse Slo)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!