Nekdanja velika tekmica Tine Maze smuči postavila v kot

Alpsko smučanje 19. Mar 202315:53 0 komentarjev
Tessa Worley
Foto: Profimedia

Z zaključkom smučarske sezone 2022/23 se od belih strmin poslavlja Francozinja Tessa Worley. Štirikratna svetovna prvakinja, specializirana za veleslalom, je že v času Tine Maze dosegala vrhunske rezultate, ki jih je kronala z dvema malima kristalnima globusoma v letih 2017 in 2022.

Po 18 letih profesionalne smučarske kariere, ki jo je med člansko konkurenco začela že pri 16 letih, se od smučarske karavane poslavlja Tessa Worley. Danes 33-letna Francozinja, rojena v Annemasseju v savojskih Alpah, se od belega cirkusa poslavlja kot ena izmed najboljših veleslalomistk vseh časov. V svetovnem pokalu je 36-krat stopila na zmagovalni oder, vse v bazični disciplini alpskega smučanja. Dosegla je 16 zmag, kar jo na večni lestvici uvršča na tretje mesto. Pred njo sta le nova rekorderka Mikaela Shiffrin z 21 in Vreni Schneider z 20, Worley pa si tretjo stopničko deli Annemarie Moser-Pröll.

Svetovni vrh veleslaloma je krojila vse od leta 2011 naprej, ko je v zaporednih letih osvojila 2., 3. in 4. mesto v seštevku discipline, nato pa se je nekaj slabših letih vrnila. Leta 2017 je osvojila mali kristalni globus, kar ji je uspelo tudi lani, vmes pa je osvojila še eno srebrno in dve bronasti kolajni v seštevku veleslaloma v sezoni.

Tessa Worley
Drugi globus je osvojila leta 2022. Foto: Profimedia

Poleg dveh kristalnih globusov Worleyjevo vitrino krasijo še štiri zlate kolajne s svetovnih prvenstev. 2013 v Schladmingu (na drugem mestu je takrat končala slovenska šampionka Tina Maze) in 2017 v St. Moritzu je v veleslalomu pokorila vso konkurenco, ob tem pa je dvakrat (2011 v Garmsich-Partenkirchnu in 2017 v St. Moritzu) na najvišjo stopničko stopila še na ekipni tekmi. V beri bogatih uspehov ji manjka le olimpijska kolajna, nastopila je na treh, najvišje pa je končala v Pjongčangu 2018, ko je osvojila sedmo mesto.

V tej sezoni ji na stopničke svetovnega pokala ni uspelo stopiti, najvišje je končala na četrtem mestu. Razočarana je bila tudi po domačem svetovnem prvenstvu, kjer je bila po prvi vožnji veleslaloma na drugem mestu, v drugi pa je odstopila. Najboljši rezultat je tako osvojila na superveleslalomu, ko je bila deveta.

Tessa Worley
Zmagovalni oder SP 2013. Tessa Worley, Tina Maze in Anna Veith. Foto: Profimedia

“Na vprašanje nadaljevanja kariere se nisem želela osredotočati pred prvenstvom. To je bil velik cilj, po SP pa sem začela razmišljati o tem. Spraševala sem se, kaj še lahko storim v tem športu in koliko energije moram vložiti v to. Vse do konca sem ciljala visoko, smučala sem dobro. Odločila sem se, da imam dovolj. Danes ni bilo lahko smučati. A je bilo vseeno veliko adrenalina, takšnega, kot ga začutiš le na tekmi svetovnega pokala. Zdaj se bom prepustila toku dogajanj. Za nami je nekaj odličnih let, imela sem nekaj res super trenerjev, moštvenih kolegic … Čaka me še francosko državno prvenstvo, nato pa grem v naslednje tri, štiri mesece brez velikih načrtov,” je dejala ob slovesu. V ciljnem izteku proge v Soldeu ji je družbo delala rojakinja Coralie Frasse-Sombet, še ena Francozinja, ki se poslavlja od smučarske kariere.

Francozinji sta se na seznamu svežih upokojenk pridružili Avstrijki Nicole Schmidhofer, od moške konkurence se poslavljajo Johan Clarey, Travis Ganong, Beat Feuz, Steve Nyman, Matthias Mayer, Trevor Philp … A se bo seznam čez poletje zagotovo se še povečal.