Po novem mejniku zmedena, do izenačitve rekorda še pred SP?

Alpsko smučanje 24. Jan 202316:49 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Če sta bili pred današnjim dnem na vrhu zgodovinske lestvice zmag v ženskem svetovnem pokalu alpskega smučanja dve Američanki, je zdaj pogled drugačen. Na prvem mestu je namreč osamljena Mikaela Shiffrin, ki je v veleslalomu na Kronplatzu še 83. v karieri ugnala vso konkurenco. Po pomembnem mejniku je bila zmedena, ob perfektnem razpletu pa bi lahko absolutnega rekorderja ujela že v nedeljo.

Ko je Lindsey Vonn 14. marca 2018 na smuku v švedskem Areju premagala vso konkurenco ter prišla do 82., in kot se je izkazalo pozneje, tudi zadnje zmage v karieri, je imela njena 11 let mlajša rojakinja Mikaela Shiffrin na svojem kontu 42 zmag. A v zadnjih letih jo je uspešno lovila, po vrhunskih sezonah, ki so bile sicer zaznamovane tudi z osebnimi tragedijami in razočaranjem na olimpijskih igrah 2022, pa jo je na veleslalomu pri nas v Kranjski Gori tudi ujela.

Superšampionki so se za samostojno zavladanje ženski lestvici v januarju ponudile že štiri priložnosti, ki pa jih ni izkoristila. Drugo mesto v slalomu, četrto in sedmo v smuku ter sedmo v superveleslalomu so jo pripeljale do prve veleslalomske preizkušnje na Kronplatzu, kjer je znova pokazala, zakaj velja za najboljšo alpsko smučarsko ta trenutek, za mnoge pa že zdaj vseh časov. Vodila je že po prvi vožnji, v drugi pa kljub nekaj dvomov in odlični predstavi Švicarke Lare Gut Behrami še enkrat najhitrejše odsmučala po zahtevni progi in zasluženo prišla do rekordne, 83. zmage v karieri. Po njej ni vedela, kako reagirati. V ciljnem izteku je malce zmedeno obstala in pogledovala proti občinstvu.

“Morda bom potrebovala malo časa, da ugotovim, kaj naj rečem,” je dejala ameriška rekorderka v svojem prvem intervjuju nekaj trenutkov po postavitvi novega mejnika. “Ne vem, kaj naj zdaj rečem.”

Po prečkanju ciljne črte je bila zbegana. Foto: Guliverimage

Vse zmage Mikaele Shiffrin v svetovnem pokalu

Po disciplinah: slalom 51, veleslalom 18, superveleslalom 5, paralelne tekme 5, smuk 3, kombinacija 1

Po sezonah: 2013 4, 2014 5, 2015 6, 2017 11, 2018 12, 2019 17, 2020 6, 2021 3, 2022 5, 2023 9

“Preden sem se pognala na drugo progo, sem videla nastop Lare od začetka. Mislila sem si, zakaj sem sploh gledala njeno vožnjo. Sama ne morem smučati tako hitro,” je dejala 27-letna Američanka in priznala, da je bila pred drugim nastopom na Južnem Tirolskem nervozna.

“Predvsem zato, ker sovražim čakanje. A ko je bil končno čas, da se spustim po snegu, je vse utihnilo in v vsakem zavoju sem pritiskala, kolikor sem lahko. Bila sem malce divja, a vožnja je bila čista. Mislila sem, da ne bom hitrejša od Lare, a sem upala, da bom blizu. In v cilju je nekako bilo dovolj,” je po 83, zmagi v karieri še dejala Shiffrinova.

“Lani sem bila kar nekajkrat prva po prvem teku, pa nato nisem uspela zmagati. Res je težko zadržati to mentalno osredotočenost. A tokrat mi je uspelo. Bilo je zelo zabavno, razmere na snegu so bile idealne,” je pohvalila organizatorje.

Zanjo je to 18. zmaga v veleslalomu, s čimer ji le še dve manjkata do rekorderke v osnovni disciplini alpskega smučanja, Švicarke Vreni Schneider. Zanesljivo pa je že prva na večni lestvici zmag v slalomu, kjer jih je skupno nabrala kar 51. Po pet jih ima na superveleslalomih in paralelnih tekmah, trikrat je bila najboljša v smuku, enkrat pa je slavila tudi v kombinaciji.

Lindsey Vonn je žezlo predala mlajši rojakinji. Foto: Guliverimage

Z novimi 100 točkami je naredila še en velik korak k skupno že petemu velikemu kristalnemu globusu, kjer je že pred tekmo vodila z veliko prednostjo. Po 25 od 39 tekmah ima že 1417 točk, prednost pred tudi tam drugo Laro Gut Behrami pa znaša že 556 točk. Tretja Petra Vlhova zaostaja še 15 točk več.

Alpske smučarke do svetovnega prvenstva v Meribelu in Courchevelu (od 6. do 19. februarja) čakajo še tri tekme. Jutri bo na Kronplatzu še en veleslalom, konec tedna pa bosta v Špindleruvemu Mlynu na Češkem še dva slaloma. Če bi Shiffrinova dobila vse tri tekme, bi se že pred potjo v Francijo na vrhu absolutne lestvice izenačila z rekorderjem Ingemarjem Stenmarkom. Tudi če Američanki ne uspe, pa je izenačenje in presežek Švedovih 86 zmag le še vprašanje časa …

Lestvica zmag v svetovnem pokalu:

1. Ingemar Stenmark (Šve) 86 zmag

2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 83

3. Lindsey Vonn (ZDA) 82

4. Marcel Hirscher (Avt) 67

5. Annemarie Moser-Pröll (Avt) 62

6. Vreni Schneider (Švi) 55

7. Hermann Maier (Avt) 54

8. Alberto Tomba (Ita) 50

9. Renate Götschl (Avt) 46

9. Marc Girardelli (Luk) 46

28. Tina Maze (Slo) 26

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!