Ante Šimundža po derbiju prepričan: Maribor je še lahko prvak

Nogomet 4. Dec 20236:00 1 komentar
Ante Šimundža
FOTO: Jure Banfi.

"Derbi je upravičil svoje ime," je po zmagi s 3:1 nad Olimpijo povedal Ante Šimundža, ki je v nedeljo še izboljšal svojo statistiko na najbolj pomembnih tekmah slovenskega klubskega nogometa. Legendarni Mariborčan je prepričan, da lahko v nadaljevanju prvenstva kljub visokemu zaostanku za prvim mestom še osvoji naslov.

“Dobra navijaška kulisa. V imenu vseh ljudi v klubu se navijačem zahvaljujem za podporo. Vedno nam stojijo ob strani. Videli smo zelo dinamičen derbi, igra je bila na visoki ravni. Lahko smo ponosni na ta derbi. Ko pogledam na tekmo, lahko rečem, da je naša zmaga zaslužena,” je Ante Šimundža povedal po najpomembnejši zmagi, odkar se je pred natanko dvema mesecema vrnil na klop Maribora, s katerim je v preteklosti nizal podvige. Spomnimo, osvojil je dva naslova, Mariborčane popeljal do lige prvakov in tudi do izločilnih delov lige Europa.

Danes je Maribor v precej slabšem položaju, kot je bil v tistih časih. Kljub zmagi na derbiju ima za vodilnim Celjem, ki ima za nameček tekmo manj, enajst točk zaostanka po 17 prvenstvenih krogih, a je njegov trener optimist in verjame v to, da lahko vijoličasti do konca prvenstva, v katerem jih čaka še 19 tekem, osvojijo naslov. Bil bi 17. v njihovi zgodovini.

“Če bomo igrali tako, kot smo v prvih 15 minutah, vsekakor še lahko postanemo prvaki. Vemo pa, da to ni lahko. Fantje imajo še ogromno rezerv. Predvsem v dojemanju, kako je treba igrati za Maribor na vsaki tekmi. Ne vsi. Eni več, eni manj. Decembra nas čakajo še tri pomembne tekme. Vsaka, ne glede na nasprotnika, prinaša tri točke in je zelo pomembna,” je še dejal 52-letni legendarni Mariborčan, ki je na dvanajstem derbiju prišel še do sedme zmage. Trikrat je remiziral in dvakrat izgubil.

Ob tem velja omeniti, da je ohranil tudi pozitivno bilanco tekem proti devet let mlajšemu kolegu Zoranu Zeljkoviću. Na prvem derbiju ga je premagal, pred tem ga je kot trener Mure na tekmah proti Kopru enkrat premagal in dvakrat remiziral.

Dva remija in dve zmagi je izkupiček Mariborčana proti Zoranu Zeljkoviću. FOTO: Jure Banfi.

O čem je po tekmi še govoril Ante Šimundža?

O tem, ali je pričakoval takšen derbi:

“Težko je pričakovati karkoli. Na derbiju gre lahko vse v eno ali drugo smer. Želel sem si predvsem čim več priložnosti z naše strani. Za dober derbi potrebuješ dve dobri ekipi. Mislim, da smo ju danes videli. Oboji smo poskrbeli, da smo upravičili naziv derbi.”

O tem, ali se je Maribor po vodstvu s 3:0 potegnil nazaj:
“Ob polčasu smo opravili menjavo, saj se je Max Watson poškodoval. Nemanja Mitrović je odigral zelo dobro, a sta drugačna tipa igralcev. Imeli smo nekaj situacij, da bi zabili še četrti gol, a jih na žalost nismo izkoristili. Na drugi strani je imela Olimpija ogromno predložkov, drugih žog, prihajala je v naš kazenski prostor. Povzročala nam je težave. Zakaj? Zaradi tega, ker smo izgubljali žoge, s čimer seveda ne morem biti zadovoljen. Vem, da imamo kakovost, ampak derbi je derbi. Prisotna so čustva. Smo pa z glavo ostali na visoki ravni in na koncu zasluženo zmagali.”

Odkar se je vrnil v Maribor, je petkrat zmagal, enkrat remiziral in dvakrat izgubil. FOTO: Jure Banfi.

O tem, ali je zmaga na derbiju lahko prelomnica:
“Bomo videli. Ne morem gledati v prihodnost. Težko povem.”

O tem, ali je igralcem naročil, naj večkrat streljajo na gol:
“Če imaš možnost, jo je treba izkoristiti. Iskanje teh con je pomembno. Veseli me, ker so jih fantje iskali.”

O tem, ali je Maribor v zadnjem času pogumnejši:
“Že nekaj časa smo pogumnejši, ampak se vedno ne izide. Prej ali slej se nam bo odprlo. Danes se nam je. Dobro smo se odzvali v nekaterih segmentih. Predvsem pri onemogočanju njihovih najbolj nevarnih igralcev. Dokazali smo, da lahko ustavimo Olimpijo.”

Vsi zadetki z derbija:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje