Sljeme uspešno krotila Vlhova, Bucikova med deseterico

Alpsko smučanje 4. Jan. 202216:55 > 17:211 komentar
Delite:
Petra Vlhova. Foto: Gabriele Facciotti - AP Photo via Guliver

Alpske smučarke so se danes merile na prvi tekmi za svetovni pokal v letu 2022. Peti slalom sezone je gostilo zagrebško Sljeme. Zmage, še tretje zapored v hrvaški prestolnici, se je razveselila Slovakinja Petra Vlhova, na drugem mestu je po prebolelem koronavirusu pristala Mikaela Shifrin, tretjo stopničko je dosegla Avstrijka Kathrina Liensberger.

S progo Crveni spust je ob močnih sunkih vetra in kar sedmim stopinjam nad ničlo v 1. vožnji najbolje odpravila Slovakinja Petra Vlhova s startno številko 1.

Vodilna v slalomskem seštevku je od starta do cilja potrebovala stotinko manj kot 56 sekund. Najbližje ji je po prvi vožnji štirikratna zmagovalka Zagreba Mikaela Shiffrin, ki se vrača po prebolelem koronavirusu. Za večno tekmico zaostaja 64 stotink.

Manj kot sekundo sta zaostajali le še Švicarka Wendy Holdener (+0,81) in Švedinja Anna Swenn Larson (+0,84).

Na startu so bile tudi štiri Slovenke. Andreja Slokar je v drugi vožnji napadla s sedmega mesta (+1,85). Ana Bucik je bila deseta (+2,48). Neja Dvornik je s številko 29 zaostala 4,16 sekunde, kar je bilo na koncu dovolj za 29. mesto. Meta Hrovat je po dolgem času startala izven trideseterice (31), v cilj je prišla 5,17 sekunde počasneje kot Vlhova in ostala brez nastopa v finalu. Zasedla je končno 35. mesto.

Na drugi progi je, v bolj jesenskih kot zimskih razmerah, Vlhova ohranila prednost, prišla do nove, že šestnajste slalomske zmage v svetovnem pokalu in svoje tretje na Sljemenu. Slovakinja je tako že 23. v svetovnem pokalu stopila na najvišje mesto odra za zmagovalke.

V cilju je imela na koncu točno pol sekunde zaloge pred drugo uvrščeno Mikaelo Shiffrin, ki je po drugi vožnji v cilj prišla s sekundo in 61 stotinkami prednosti pred tretjeuvrščeno, Avstrijko Kathrino Liensberger.

Ničla za Andrejo, naša najboljša Ana

Žal je najboljša Slovenka po prvem delu, Andreja Slokar naredila napako na začetku strmine v zgornjem delu. Smučko ji je vzela luknja ob kolu, Primorko je katapultiralo naprej in ravnotežja žal ni uspela vzpostaviti.

Getty Images

Bucik je drugo vožnjo začela dobro, na prvem vmesnem času povečala prednost, potem pa v strmino krenila preveč direktno in na istem mestu, ki je bilo usodno za Slokarjevo, pustila vsaj sekundo časa ter se na koncu prebila do 8. pozicije.

Brez tiste napake bi v cilju bržčas prevzela vodstvo, vendar je lahko kljub temu zadovoljna s svojo šesto uvrstitvijo med najboljših deset. Neja Dvornik je ob solidno odpeljani drugi vožnji, ob številnih odstopih, krepko pridobila in se uvrstila na 18. mesto.

Sezona se ta konec tedna za dekleta nadaljuje v Kranjski Gori na Zlati lisici. V soboto bodo vozila veleslalom, potem v nedeljo še slalom, v Zagrebu pa bo jutri na sporedu še moški slalom.

Vrstni red (Sljeme, Ž):

1. Petra Vlhova (SVK)

2. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0.50

3. Kathrina Liensberger (AVT) +2.11

8. Ana Bucik (SLO) +3.26

18. Neja Dvornik +4.27

 

Komentari

Vaš komentar