Obrazi, ki zapuščajo smučarsko karavano

Alpsko smučanje 8. Okt 202110:47 > 10:47 11 komentarjev
Ted Ligety; foto: Guliverimages

Švedska slalomska specialistka Emilie Wikström je z napovedano upokojitvijo dopolnila seznam poslavljajočih se smučarjev. In kdo je dva tedna pred prvo tekmo olimpijske zime že izstopil iz tekmovalne karavane?

Nepisano pravilo pravi, da je smučarskih upokojitev pred olimpijsko sezono vedno manj kot sicer. Poslavljajo se večinoma tisti, ki so dokončno izgubili tekmovalni motiv, se rezultatsko povsem oddaljili od najboljših rezultatov ali pa so jih v to prisilile poškodbe. Vseeno je seznam tistih, ki so letos smučarske čevlje obesili na klin, kar veliko. Zadnja v nizu je Švedinja Emilie Wikström, ki je bila več let članica slalomske prve jakostne skupine, v domači vitrini pa ima tudi bronasto kolajno z ekipne tekme na SP 2017.

Že med sezono se je iz tekmovalnega vrveža umaknil Ted Ligety. Američan je na vrhuncu kariere veljal za daleč najboljšega veleslalomista na svetu, zobe pa je znal pokazati tudi v drugih disciplinah. Bil je dvakratni olimpijski in petkratni svetovni prvak, ob tem pa ima na svojem računu kar 35 zmag in 5 malih kristalnih globusov.

ean Baptiste Grange ; foto: Guliverimages

Poleg Ligetyja bo ameriški tabor pogrešal tudi trojico dolgoletnih udeleženk največjih tekmovanj. Za slovo so se namreč odločile 35-letna slalomistka Resi Stiegler in pa specialistki za hitri disciplini Laurenne Ross ter Alice McKennis.

Velik osip beležijo tudi v francoskem taboru. Čeprav v zadnjih letih nista posegala po najvišjih mestih, pa velja izpostaviti, da sta ciljno črto prečkala Jean-Baptiste Grange in Julien Lizeroux. Prvi je ob slalomskem kristalnem globusu in devetih zmagah kar dvakrat postal tudi svetovni prvak. Drugi pa je slavil tri zmage, dvakrat osvojil srebro na SP ter bil po enkrat drugi in tretji v slalomskem seštevku. V njuni senci so se poslovili še Remy Falgoux, Valentin Giraud Moine in Josephine Forni.

Da je čas za nove izzive, je ocenila italijanska članica prve jakostne skupine v slalomu Irene Curtoni, ki se je v svoji karieri dvakrat povzpela na zmagovalni oder. Dokončno se je umaknil tudi bronasti superveleslalomist SP 2017 Manuel Osborne-Paradis iz Kanade, smuči pa je v kot postavila še Nemka Michaela Wenig.

Hannes Reichelt; foto: Guliverimages

Drugačna bo po novem tudi vselej zvezdniška avstrijska reprezentanca. To je dal na slikovit način, s smučanjem v tradicionalnem avstrijskem oblačilu, že v finalu svetovnega pokala marca v Lenzerheideju vedeti Hannes Reichelt. Poslovil se je kot nekdanji svetovni prvak (superveleslalom 2015), zmagovalec trinajstih tekem in dobitnik malega globusa leta 2008.

Med svežimi upokojenkami pa mu družbo delali tudi dve rojakinji, ki sta bili žrtvi stalnih zdravstvenih težav. To sta nekdanja prva veleslalomistka svetovnega pokala  Eva-Maria Brem in Bernadette Schild, ki se je sicer sedemkrat zavihtela na stopničke za zmagovalke, a je bila na ravni uspehov daleč od sestre Marlies Schild.

Ključni datumi smučarske sezone

23. – 24. 10.: Sölden – odprtje sezone
8. – 9. 1.: Maribor – Zlata lisica
4. – 20. 2.: Peking – olimpijske igre
12. – 13. 3.: Kranjska Gora – pokal Vitranc
14. – 20. 3.: Meribel – finale sezone