Tabor Ilke Štuhec sprejel nenadejani izziv

Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

V taboru druge smukačice svetovnega pokala Ilke Štuhec po nenadejanem odhodu trenerja Marka Vukičevića pospešeno iščejo novega člana. "To je del posla. Nov izziv," pravijo. Ob tem smo dobili potrditev, da bosta poleg vodje Darje Črnko v ekipi še naprej tudi serviser Roland Schneeberger in Tina Kobale, ki se bo med drugim podpisala pod kondicijski program.

Slovenska smučarska trenerska piramida še ni dokončno sestavljena in potrjena, jasno pa je, da se obeta kar nekaj sprememb in rošad. In če je lahko še pred tremi tedni na nekoliko bolj mirno pomlad upala vsaj Darja Črnko, ki kot vodja drži niti ekipe svoje hčerke Ilke Štuhec, pa je kadrovanje zdaj znova doletelo tudi njo. Ob koncu minulega meseca jo je namreč trener Marko Vukičević obvestil o tem, da se po manj kot enoletnem sodelovanju poslavlja. “Z vodjo ekipe nisem našel soglasja o načinu dela oziroma o vodenju tekmovalke za naslednjo sezono, ob tem pa tudi ne o mojih delovnih pogojih,” nam je v sredo po zadnjem smučarskem treningu dejal Vukičević. Zanj naj bi se v kratkem odprla reprezentančna vrata.

In v kakšni fazi se po dveh tednih nahaja iskanje nove trenerske okrepitve Ilkine ekipe? “Trenutno potekajo pogovori s kandidati, o končni odločitvi in novem trenerju pa vas bomo obvestili, ko bo dogovor uradno potrjen,” diplomatsko odgovarjajo iz tabora 32-letne Mariborčanke, ki se je v pretekli zimi v velikem slogu vrnila v najožjo smukaško elito, ob tem pa namignila, da jo v prihodnji sezoni mika tudi napad na mali globus. Ob tem dodajajo: “Kadrovske spremembe so del športnega posla in vsakdana, zato tudi na zamenjavo trenerja gledamo kot izziv na poti do prihodnje sezone.”

Ilka Štuhec se sicer večji del kariere nagiba na samostojno pot, do povsem uradnega oblikovanja individualne ekipe pa je prišlo leta 2015. Odtlej je imela Darja Črnko, ki je kot spiritus agens uspešnega projekta tudi edina prava stalnica, ob sebi tri trenerske desne roke. Najprej je to vlogo opravljal Grega Koštomaj, nasledil ga je Stefan Abplanalp, v zadnjem letu je kot popolni novinec v trenerskih vrstah priložnost dobil še Vukičević.

Ilka Štuhec in Darja Črnko. Foto: Jure Banfi

Kar nekaj sprememb je bilo v vseh teh letih tudi pri ostalih članih ekipe. Za prihodnjo sezono pa na tem področju ni odprtih vprašanj. Ob nadaljnjem sodelovanju s Kästlejem bo za smuči dvakratne svetovne prvakinje skrbel Roland Schneeberger, z ekipo pa v vlogi fizioterapevtka in kineziologinja ostaja Tina Kobale.

“V ekipi smo vedno osredotočeni na ustvarjanje okolja in pogojev, ki tekmovalki omogočajo najboljšo izvedbo na tekmah. Odgovorni za to so tako trenerji kot fizioterapevtka in kondicijska trenerka, serviser smuči, proizvajalec opreme in vsi ostali, ki deluje doma in niso del ožje ekipe, ki Ilko spremlja na tekmah. O tem, da so vsi svoje delo opravili zelo dobro, pričajo rezultati pretekle sezone, v prihodnje pa si bomo vsi člani ekipe prizadevali za to, da bodo ti še na višji ravni,” sporočajo iz tabora Ilke Štuhec.