Bolečina Mikaele Shiffrin: rekordi izgubljeni v vetru

Alpsko smučanje 12. Apr 20239:50 0 komentarjev
Mikaela Shiffrin. Foto. Profimedia

Najboljša smučarka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin se je po sezoni, v kateri je podrla rekord Ingemarja Stenmarka, obregnila ob (ne)dostopnost tekem alpskega smučanja v Združenih državah Amerike.

Ko se je vrnila v domači Vail, so ji domačini na odru podelili več smuči, na katere so izpisali vse dosežene rekorde, in kozo, s katero so ji sporočili, da je najboljša vseh časov (v angleščini koza – goat, kot kratica tudi greatest of all time). Še pred tem je Mikaela Shiffrin gostovala v priljubljeni televizijski oddaji The tonight show, kjer se je zvezdniški voditelj  Jimmy Fallon najbolj zabaval ob podatku, da je na tekmah v Leviju za nagrado dobila severnega jelena. A tudi to je način, s katerim poskuša 28-letna večkratna olimpijska in svetovna prvakinja svoj šport približati Američanom. Gre za izziv, s katerim sta se pred njo spopadala že Lindsey Vonn in Bode Miller.

“V Ameriki radi govorijo o rekordih in statistikah. Upam, da bodo zaradi tega smučanje tudi gledali. Morda bo moj rekord razlog. Res pa je, da se smučanje v moji domovini težko kosa s številnimi drugimi športi,” nam je dejala januarja v Kranjski Gori, ko smo jo ob koncu Zlate lisice vprašali, ali Američani razumejo zgodovinsko težo njenih rezultatov. Da gre za področje, ki ji ne da miru, pa razkriva njeno razmišljanje ob koncu sezone.

V svojem zadnjem videozapisu iz niza Moving right along, s katerimi je letos na YouTubu prikazovala zakulisje in delila osebne izkušnje, se je namreč dotaknila tudi dostopnosti smučarskih tekem na ameriških programih, vse skupaj pa je nato nadgradila še z zapisi na twitterju. “Rekord v smučanju je nekaj izjemnega. Toda … Dejstvo je, da smučanje mnogim ni odstopno. Kako naj imam navijače, če me ljudje ne morejo gledati. Zato moramo naš šport približati ljudem in jim omogočiti, da ga bodo videli,” je med drugim dejala Mikaela Shiffrin.

Foto: Profimedia

Kot bi se rekordi izgubili v ameriškem vetru. “V Evropi je smučanje večinoma dostopno in si ga televizijski gledalci lahko ogledajo. V ZDA pa je slika povsem drugačna. Vprašanje televizijskih pravic moramo rešiti,” pravi ameriška smučarka, ki ima zvezdniški status predvsem v Evropi. “Še naprej se bom trudila pomagati, da bi bila dostopnost smučarskih vsebin boljša, da bomo šport lahko približali novim generacijam. In morda bo prišel nekdo, ki bo nato podrl vse rekorde. Pa ga bomo lahko gledali,” dodaja zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

V nedavno končani sezoni je dobila kar 14 tekem svetovnega pokala. Skupno jih ima zdaj že kar 88. To je dve več od dolgoletnega rekorda Ingemarja Stenmarka. Ob tem je na svetovnem prvenstvu v Meribelu osvojila še zlato in dve srebrni kolajni, ob koncu zime pa v Andori dvignila še svoj peti veliki kristalni globus. Z jasno napovedjo, da se bo oktobra v Söldnu vrnila v smučarko karavano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!