Odkrito o razlogih za presenetljivo slovo od Ilke Štuhec

Alpsko smučanje 12. Apr 202315:31 4 komentarji
Ilka Štuhec. Foto: Profimedia

Po sredinem dopoldanskem treningu pod Peco je Marko Vukičević dokončno zapustil spremljevalni štab druge smukačice svetovnega pokala Ilke Štuhec in ob tem za Sportklub pojasnil razloge.

“Verjamem, da se tudi spremljevalna ekipa ne bo spremenila. Čaka pa nas pogovor,” je 20. marca dejala Darja Črnko, vodja ekipe Ilke Štuhec. A se je malce uštela. Dobre tri tedne pozneje je namreč štab zapustil trener Marko Vukičević. Vest je naprej v pogovoru za Večer potrdila najboljša slovenska smukačica. Do razhoda je prišlo na pobudo Vukičevića. Ta nam je to potrdil tudi v krajšem telefonskem pogovoru ob koncu zadnje skupne vadbe.

“Z vodjo ekipe Darjo Črnko nisem našel soglasja o načinu dela oziroma o vodenju tekmovalke za naslednjo sezono, ob tem pa tudi ne o mojih delovnih pogojih. Menil sem, da morajo slednji slediti opravljenemu delu. Le-tega so letos potrdili vrhunski rezultati,” je po zadnjem skupnem treningu dejal Vukičević, ki je Ilkino ekipo o odhodu obvestil ob koncu marca, en mesec pred iztekom veljavne pogodbe.

“Bil sem korekten. Nobenega konflikta ni bilo. Tudi ekipa je to sprejela povsem profesionalno in razumela moje stališče. Vesel sem, da je do razhoda prišlo na profesionalni ravni. Ob tem sem Ilki povedal, da ji želim veliko uspeha tudi v prihodnje. Naj nadaljuje v tako hitrem tempu kot v zadnjih mesecih. Ali še hitreje,” pravi nekdanji srbski smučarski reprezentant in diplomirani pravnik, za katerega je bila to prva smučarska služba.

Marko Vukičević. Foto: osebni arhiv

“Sezona je bila dolga in naporna. Da, bilo je nekaj nesoglasij, a smo bili vsi osredotočeni na delo. Tudi jaz nisem želel, da bi kakšna vprašanja reševali med sezono. Nisem želel, da bi Ilka to čutila. Ona je bila na prvem mestu. Na koncu pa pač nismo našli skupnega jezika,” pravi 30-letni Ljubljančan, ki ostaja na radarju Smučarske zveze Slovenije. V kateri ekipi bo deloval, še ni povsem jasno.

“Smučanje je moja prva ljubezen. Zaradi tega sem se lani maja odločil za trenersko in delo z Ilko. Gnal me je izziv. Zato bi rad ostal v smučanju. Sem motiviran. Morda še celo bolj kot pred enim letom. Obožujem izzive. Zato verjamem, da bom v prihodnje deloval v smučarskem svetu. Sem v pogovorih, a v tem trenutku ne morem ponuditi kakšnega konkretnega odgovora,” je pogovor zaključil Marko Vukičević.

Marko Vukičević: tekmovalni karton

Foto: GEPA pictures/Harald Steiner via Guliver

Rojen: 27. 10. 1992 v Ljubljani. Od leta 2012 je tekmoval kot srbski reprezentant. Zbral je 19 nastopov na tekmah svetovnega pokala, prebil se je do točk evropskega pokala, leta 2018 pa je bil najboljši smučar južnoameriškega pokala. Nastopil je na olimpijskih igrah v Sočiju (2014), Pjongčangu (2018) in Pekingu (2022) ter na svetovnih prvenstvih v Schladmingu (2013), St. Moritzu (2017) in Aareju (2019). Na treningih je pogosto sodeloval s slovensko moško ekipo za hitri disciplini, na ravni kondicijskih priprav pa je v družbi Žana Kranjca deloval v ekipi trenerja Mitje Bračiča. Lani februarja je smuči postavil v kot. Kmalu zatem je kot trener prijel za delo v ekip Ilke Štuhec in bil pomemben člen preobrazbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje