V Avstriji odmeva smučarski škandal

Alpsko smučanje 19. Jan 202412:35 5 komentarjev
Matthias Mayer. Foto: Profimedia

Zdaj že nekdanji avstrijski smučarski reprezentant Matthias Mayer je ob robu tekem v Kitzbühelu poskrbel za incident, ki ob tem deloma razkriva tudi ozadje skrivnostne upokojitve.

Ko je pred dobrim letom, natančneje 29. decembra 2022, novinar avstrijske nacionalne televizije čakal na izjave pred smukom v Bormiu, ni mogel slutiti, kaj ga čaka. “Zadnjih nekaj dni sem veliko razmišljal. Zdaj lahko rečem. Čas je, da se upokojim,”  je avstrijsko in posledično svetovno smučarsko javnost šokiral eden najboljši smukačev Matthias Mayer. Nenadnemu slovesu so sledile govorice o tem, da se bo hitro naveličal pokoja in se vrnil v belo karavano. Resda se je kmalu vrnil, a ne več kot tekmovalec. Lani je namreč postal svetovalec avstrijske reprezentance, ozadje upokojitve pa je ostalo v meglicah skrivnosti.

Danes je se je 33-letni Korošec znova znašel v osrednjih poročilih in na naslovnicah spletnih strani. Žal ne v vlogi prvaka in vzornika generacijam. V četrtek je namreč na enem od številnih sprejemov v Kitzbühelu poskrbel za odmeven škandal. V domnevno opitem stanju je stopil na mizo, prekinil prireditev, vpil in bil vidno agresiven. Umaknili so ga šele varnostniki, prostore hotela Kitzhof pa je zapustil v spremstvu policije. V pridržanju je preživel tudi noč na petek. Še nekaj ur pred incidentom, je sicer Mayer povsem umirjeno sodeloval na okrogli mizi.

Foto: Profimedia

Na incident se je že odzvala tudi avstrijska smučarska zveza. ”Z obžalovanjem moramo ugotoviti, da Matthias Mayer še ni premagal zdravstvenih težav, s katerimi se je že dolgo boril že. Kot družina Ski Austria, skupaj z vsemi športniki, sodelavci in partnerji, smo mu vedno dajali podporo. Želimo mu vse dobro in upamo, da se bo lahko čim prej vrnil k svoji strasti, smučanju. Po dogovoru z njegovo družino prosimo za spoštovanje in razumevanje, zato ne moremo posredovati nobenih nadaljnjih informacij,” so zapisali pri ÖSV.

Povzeto sporočilo za javnost je pri naših severnih sosedih dvignilo skorajda več prahu kot incident večkratnega olimpijskega prvaka. V njem je namreč mogoče zaznati tudi razloge za doslej skrivnostno upokojitev dolgoletnega reprezentanta. O zdravstvenih težavah, ki niso povezane s kakšno poškodbo, temveč naj bi bile psihološke narave, se namreč v dobrem letu po nenadnem umiku javno ni govorilo.

Specialist za velike tekme

Matthias Mayer je sicer v svetovnem pokalu debitiral pred štirinajstimi leti. Čeprav je nastopal tudi v veleslalomu in kombinaciji, pa je glavnino točk osvojil v obeh hitrih disciplinah. Vrsto let je sooblikoval smukaški in superveleslalomski vrh svetovnega pokala, v katerem je zbral kar 45 uvrstitev med najboljšo trojico. Enajstkrat je stopil na najvišjo stopničko.

Foto: Profimedia

Veljal pa je tudi za specialista za velika tekmovanja oziroma še bolj konkretno – za olimpijske igre. Nastopil je na treh, na avstrijsko Koroško pa se je vselej vrnil z zlato kolajno. Leta 2014 je v Sočiju postal olimpijski prvak v smuku. Štiri leta pozneje je bil v Pjongčangu najboljši v superveleslalomu. Olimpijsko trilogijo pa je predlani sklenil v Pekingu, in sicer z zlatom v superveleslalomu in bronom v smuku.

Matthias je sicer nadaljeval in nadgradil družinsko smučarsko tradicijo. Njegov oče je namreč Helmut Mayer, izvrstni avstrijski reprezentant, ki je blestel v 80. letih preteklega stoletja. Med drugim je bil olimpijski in svetovni podprvak, edine zmage v svetovnem pokalu pa se je pred 35 leti veselil v Kranjski Gori.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje