Koliko je vredna prestižna zmaga v Kitzbühelu?

Alpsko smučanje 17. Jan 20245:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Po spektakularnem Wengnu alpske smučarje ta konec tedna čaka še smukaška in slalomska klasika v Kitzbühelu v Avstriji. Najbolj prestižna postaja v koledarju svetovnega pokala prinaša tudi bogat nagradni sklad.

V Kitzbühelu bo letos potekal že 84. Pokal Hahnenkamm, kot je že običajno pa se bo pod slovito progo Streif trlo navijačev, med katerimi bodo prav gotovo znova tudi znani obrazi iz sveta športa, politike, glasbe in filma. Za enega najbolj zvestih obiskovalcev vratolomne preizkušnje na Tirolskem že vrsto let velja filmski zvezdnik Arnold Schwarzenegger, v preteklosti pa so si jo ogledali tudi njegovi holywoodski stanovski kolegi Jason Statham, trikratnisvetovni prvak v formuli 1 Max Verstappen in nedavno pokojni nekdanji nogometaš Franz Beckenbauer.

A dodatno veljavo snežnemu spektaklu zagotovo dajejo tudi bogate denarne nagrade, ki so daleč najvišje v svetovnem pokalu. Nagradni sklad bo za dve smukaški in eno slalomsko preizkušnjo tudi letos znašal dober milijon evrov. Zmagovalec vsake od treh tekem bo tako bogatejši za 100 tisoč evrov, kar je sicer še enkrat več, kot znaša nagrada za zmago na večini ostalih tekem v koledarju svetovnega pokala vključno s Kranjsko Goro.

Foto: hahnenkamm.com/zajem zaslona

Nič slabše se s finančnega vidika ne bo godilo niti ostalim dobitnikom točk, saj bo drugouvrščeni prejel 50 evrskih tisočakov, tretjeuvrščeni polovico manj, petmestnega zaslužka pa se bo razveselil celo devetouvrščeni.

Kitzbühel vsako poletje gosti tudi teniški ATP turnir. Zanimivo, nagradni sklad znaša “zgolj” dobrih 562.000 evrov, lanski zmagovalec, Argentinec Sebastian Baez, pa je v žep pospravil 85.606 evrov.

Lansko zimo je sicer zmago na slalomu slavil Švicar Daniel Yule, v smuku pa sta na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila Avstrijec Vincent Kriechmayer in Norvežan Aleksandr Aamod Kilde, ki pa je po grozovitem nedeljskem padcu v Wengnu že končal sezono. Z največ zmagami se lahko pohvali Švicar Didier Cuche, ki je bil najhitrejši v letih 1998, 2008, 2010, 2011 in 2012. Hkrati je tudi najstarejši zmagovalec v Kitzbühelu, saj je bil ob zadnji zmagi star 37 let in 158 dni.

Tekmovalni spored v Kitzbühelu

Petek, 19. januar:
11.30 smuk

Sobota, 20. januar:
11.00 smuk

Nedelja, 21. januar:
10.15 slalom, 1. vožnja
13.15 slalom, 2. vožnja

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!