Trenutek groze v Kitzbühelu

Alpsko smučanje 17. Jan 202417:00 1 komentar
Bernabas Szöllös. Foto: Profimedia

Drugi uradni trening smuka na znameniti progi Streif v Kitzbühelu, ki ga je sicer dobil Francoz Nils Allegre, je zaznamoval strašljiv padec izraelskega smučarja Barnabasa Szöllösa.

Kar nekaj prahu so v smučarski krogih v zadnjem obdobju dvignile razprave o domnevno natrpanem urniku kot potencialnem razlogu za številne poškodbe. Ob koledar, ki ga vodstvo svetovnega pokala ob mnogih odpovedih zdaj krpa na vseh koncih, se je med drugim javno obregnil predsednik Švicarske smučarske zveze Urs Lehmann. ”Koledar tekem 2023/24 je soglasno potrdilo predsedstvo FIS, vključno z Lehmannom,” so se po tekmah v Wengnu na kritiko odzvali pri FIS in Švicarjeve besede označili na nekorektne.

Karavana se je medtem premaknila v Kitzbühel, kjer bodo ta teden na sporedu tri tekme, na katerih bodo organizatorji med najboljše alpske smučarje razdelili več kot milijon evrov. A tudi v nemara kar najbolj znanem prizorišču tekem svetovnega pokala ne gre brez poškodb. Zgolj sredin trening je terjal dve hudi žrtvi.

Trenutek groze je za vse prisotne predstavljal nastop smučarja s številko 69, ki jo je nosil izraelski olimpijec Bernabas Szöllös. Zanj je bil usoden znameniti skok Mišnica. V Avstriji živeči Madžar z izraelskim potnim listom je ne enem najbolj spektakularnih delov Petelinjega grebena izgubil nadzor nad smučmi in telesom, ob pristanku na močno poledenelo snežno podlago pa se mu je snela smučarska čelada. Nemočno je pristal v zaščitni ograji, prizorišče pa je zapustil v reševalnem helikopterju.

Miha Hrobat. Foto: Guliverimages

Konkretnih informacij o njegovem zdravstvenem stanju ni, za olajšanje pa je poskrbel vsaj predstavnik smučarskega podjetja Kästle, ki ob Ilki Štuhec zagotavlja smuči tudi izraelskemu reprezentantu. Sporočil je namreč, da se Szöllös odziva na okolico in naj njegovo življenje ne bi bilo ogroženo.

Smučarji, ki so že končali sezono:

Aleksander Aamod Kilde, Alexis Pinturault, Marco Kohler , Marco Schwarz, Broderick Thompson, Maria Therese Tviberg, Elisabeth Reisinger, Anja Oplotnik, Nina Ortlieb, Mathieu Favre …

Hitro je svoje srečanje s Streifom končal tudi Remi Cuche, ki je v Avstrijo pripotoval še posebej ponosen, saj gre za teren, na katerem je nekoč zmagoval njegov stric Didier Cuche. Njegov kitzbühelski teden se je po odstopu prav tako končal v reševalnem vozilu, in sicer s strgano križno vezjo.

Trening se je sicer odvil po francoskih notah. Najboljši čas je postavil Nils Allegre, dve stotinki sekunde je za njim zaostal rojak Blaise Giezendanner, sledila pa sta Italijana Christof Innerhofer (+0,05) in Mattia Casse (+0,07). Najhitrejši Slovenec Miha Hrobat je sicer postavil 18. čas (+0,94), a ni pravilno prevozil proge, Nejc Naraločnik je bil 51. (+2,74), Martin Čater (+2,91) pa tri mesta za njim.

Tekmovalni spored v Kitzbühelu

Petek, 19. januar:
11.30 smuk

Sobota, 20. januar:
11.00 smuk

Nedelja, 21. januar:
10.15 slalom, 1. vožnja
13.15 slalom, 2. vožnja

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje