Kilde še tretjič letos najhitrejši na smuku

Alpsko smučanje 17. Dec 202212:01 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Alessandro Trovati via Guliverimage

Aleksander Aamod Kilde je dobil še tretji smuk letošnje sezone. Za 35 stotink je ugnal Francoza Johana Clareyja. Do dobre uvrstitve je prišel Miha Hrobat, ki se je uvrstil na 19. mesto.

Kilde je na četrtem letošnjem smuku še tretjič zmagal. Norvežanu sta družbo na odru za zmagovalce delala Francoz Johan Clarey in presenečenje Italijan Mattia Casse. Oba sta zaostala za manj kot pol sekunde.

Clarey je prišel do še desete uvrstitve na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Olimpijski podprvak iz Pekinga je na smukih v Val Gardeni skočil še tretjič na smukaške stopničke, prvič po letu 2013. Italijan Casse pa se je sploh prvič v konkurenci svetovnega pokala uvrstil na zmagovalni oder.

Na četrto mesto se je s startno številko 32 zavihtel Francoz Adrien Theaux (+0,67). S številko 61 je presenetil še en Francoz Cyprien Sarrazin, ki je skočil na šesto mesto (+0,87) ter se prvič na smukih za svetovni pokal uvrstil v najboljšo deseterico.

V skupnem seštevku se je Kilde približal Marcu Odermattu na 111 točk, v smukaškem pa mu Norvežan beži za 89. Švicar je bil tokrat sedmi. Slednji prvič v tej sezoni na tekmah, na katerih je nastopil, ni končal med najboljšimi tremi. Švicar je sedmo mesto delil z Američanom Travisom Ganongom, z istim zaostankom 92 stotink sekunde.

Na startu sta bila dva Slovenca. Do točk je z dobro vožnjo prišel Miha Hrobat, ki se je na koncu uvrstil na 19. mesto. Martin Čater je končal izven točk kot 45.

Trener slovenskih smukačev Grega Koštomaj je prepričan, da je Hrobat na pravi poti in da se bo izkazal tudi v Bormiu, kjer bosta smuk in superveleslalom sporedu 28. in 29. decembra. “Lahko vidimo, kako je širok moški smukaški vrh. Kriechmayer, ki je zmagal v četrtek, danes ni bil niti v točkah.”

“Vsi vemo, da nisem najboljši na lažjih ravninskih delih, zato sem vesel tega rezultata. Vesel sem, da sem popravil ravninski del in sedaj bo še boljše v Bormiu. V četrtek sva s serviserjem mogoče izbrala napačne smuči, kar se je na kratki progi še dodatno poznalo, danes so bili v ospredju povsem drugi smučarji,” je dejal Hrobat.

Včerajšnji superveleslalom, ki bi ga morali izpeljati v Val Gardeni, je bil zaradi slabega vremena odpovedan.

Vrstni red:

1. Aleksander Aamodt Kilde 2:02.35
2. Johan Clarey (Fra) + 0.35
3. Mattia Casse (Ita) + 0.42
4. Adrien Theaux (Fra) + 0.67
5. James Crawford (Kan) + 0.69
6. Cyprien Sarrazin (Fra) + 0.87
7. Marco Odermatt (Švi) + 0.92
7. Travis Ganong (ZDA) + 0.92
9. Jared Goldberg (ZDA) + 1.05
10. Adrian Smiseth Sejersted (Nor) 1.15

19. Miha Hrobat (Slo) + 1.55
45. Martin Čater (Slo) + 2.35

Odstop: Niels Hintermann (Švi)