Veliki up novega rodu pred novim izzivom

Alpsko smučanje 16. Jan 202411:13 2 komentarja
Miha Oserban. Foto: Aleš Fevžer

Zastavonoša slovenske reprezentance na bližajočih se mladinski zimskih olimpijskih igrah v Gangwonu (19. 1. - 1. 2.) Miha Oserban je pred potjo v Južno Korejo prišel do želene rezultatske potrditve.

Že lani smo ga, po veleslalomski zmagi na festivalu evropske olimpijske mladine v Trbižu, predstavili kot obetavnega mladca. Slednji so ob zelo ozki slovenski smučarski bazi ter veliki vrzeli, ki zeva med aktualno generacijo v svetovnem pokalu in nasledniki, še toliko bolj na očeh strokovne javnosti. Še ne 18-letni Črnjan Miha Oserban se priponke velikega upa zaveda, a vseeno misli uspešno osredotoča na delo na snegu.

Zdaj se veseli enega večjih izzivov na dosedanji športni poti. ”Mladinske olimpijske igre so vsekakor eden od vrhuncev sezone. To je tudi lepa priložnost, da osvojim kakšno kolajno, in se pokažem svetovni smučarski javnosti,” razmišlja naslednji “proizvod” koroške smučarske šole, iz katere izvirajo tudi Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Tina Maze, Aleš Gorza … Na otvoritveni slovesnosti mladinskih olimpijskih iger bo nosil slovensko zastavo.

Miha Oserban. Foto: MaPa

Ne skriva, da z uvodom v sezono ni bil najbolj zadovoljen. ”Za smučarje je najhuje, ko mu dobrih treningov ne uspe pretopiti v učinkovite tekmovalne vožnje,” pravi. Vseeno je pred potjo v Azijo le dočakal želeno potrditev. Najprej je nase opozoril z drugim mestom na slalomu FIS v St. Lambrechtu, v začetku tedna pa je dobil še slalomsko preizkušnjo FIS na Rogli. Z rezultatoma bo lahko znatno oklestil FIS točke.

”Po vrnitvi iz Južne Koreje me čaka še mladinsko svetovno prvenstvo. Tudi tam bi se rad pokazal v svetli luči. O kolajni ne bom govoril. No, seveda bi bila dobrodošla. A časa imam še dovolj. Eden od mojih ciljev pa je, da si priborim nastop na domači tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori,” pripoveduje mladi Korošec, eden najboljših smučarjev letnika 2006, za katerega večinoma skrbita šef ekipe evropskega pokala Rok Šalej in pa dolgoletni trener ter serviser Tadej Ameršek, medtem ko pa kondicijske vajeti drži Nika Radjenović.

Mika ga hitrost

Čeprav smo ga v zadnjem obdobju večinoma videvali v tehničnih preizkušnjah, pa Oserban, za katerega so v preteklosti skrbeli tudi Uroš Praprotnik, Blaž Jelen in Boštjan Delalut, ne skriva spogledovanja s smukom. Zato je bil poleti zelo vesel vabila v Čile, kjer je treniral za ekipo za hitri disciplini pod vodstvom Aleša Gorze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje