Naslednje ime na seznamu velikih upov slovenskega smučanja

Miha Oserban. Foto: MaPa

Ob veliki generacijski in kakovostni vrzeli, ki vlada za aktualno slovensko smučarsko reprezentanco na čelu z Žanom Kranjcem, se mladi smučarji ob izstopajočih dosežkih še toliko hitreje znajdejo pod povečevalnim steklom. V tem kontekstu se torej velja vprašati, kdo je Miha Oserban.

“Prihodnje leto bi bil rad del tega,” je ob pospravljanju smuči proti enemu od tekmovalcev, ki se je ravno spuščal po ciljni strmini podkorenske tekme svetovnega pokala, pred dnevi na 62. pokalu Vitranc pogledal 16-letni Črnjan Miha Oserban. Kot bi s tem nehote pokazal na neučakanost, eno od svojih lastnosti, ki resda izvira tudi iz velike ambicioznosti. Mladenič je v iztekajoči se sezoni prvič nastopil na FIS tekmah, na krst v evropskem ali svetovnem pokalu še čaka. Je pa priložnost presenetljivo dobil na svetovnem prvenstvu, kjer je branil slovenske barve na ekipni tekmi.

Vseeno je tekmo, ki je zaznamovala njegovo sezono, dočakal precej bližje domu. V Trbižu, na olimpijskem festivalu evropske mladine, kjer je januarja postal prvak v veleslalomu in s tem dopolnil seznam uspehov v mlajših kategorijah. Ta med drugim vključuje tudi zmagi na tekmovanju AlpeCimbra in pokalu Loka. Na svetovni lestvici je trenutno v letniku 2006 prvi veleslalomist in drugi slalomist. Vse to so prvi jasni znanilci, da se v smučarskem zaledju razvija obetavno smučarsko ime. A pot do uspešnost v članski kategorij je še dolga in nepredvidljiva, kar potrjujejo mnogi nekdanji slovenski prvaki otroških in mladinskih tekmovanj.

Miha Oserban se vidi predvsem v veleslalomu in slalomu. Foto: Aleš Fevžer

“Pravijo, da nisem prav potrpežljiv. Priznam, rad bi preskakoval stopničke. Želim si, da bi stvari prišle čim prej. Pa me trenerji hitro potegnejo nazaj. Imajo prav. Korak za korakom. Predvsem pa moram ob tem razvoju in napredku tudi uživati,” se nasmehne Oserban, nov “proizvod” koroške smučarske šole, iz katere izvirajo Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Tina Maze, Aleš Gorza … Pa tudi Tilen Debelak. Slednjega je veleslalomski prvak zadnjega EYOF-a presenetljivo označil za svojega vzornika. “Je prvi, ki mi je povedal, kako se usmeriti. Zato je moj vzor. Na mednarodni ravni pa je to brez dvoma Marcel Hirscher,” pojasnjuje.

V Črni na Koroškem je naletel na mnoge trenerje, ki so sodelovali s prej omenjenimi smučarji. “Da, moja klubska pot je kar pestra. Moji trenerji so bili Uroš Praprotnik, Blaž Jelen, Boštjan Delalut in Tadej Ameršek. Z zadnjim sem bil najdlje. Prav njemu lahko pripišem največ zaslug za moj preboj,” pravi mladi up, ki svojo dolgoročno prihodnost vidi predvsem v tehničnih disciplinah. “Uživam sicer tudi v hitrosti, a sta mi bližje slalom in veleslalom. Ob mladosti pa ima dovolj časa za razmislek. Ne zapiram vrat,” dodaja.

Prva velika zmaga: veleslalomski prvak EYOF-a. Foto: Aleš Fevžer

Do trinajstega leta je vzporedno treniral tudi nogomet. Ko je bilo treba dokončno izbrati, se je tehtnica nagnila na smučarsko stran. Prav gotovo je bila to dražja odločitev. “Imam super mamo in očeta. Podpirata me in mi omogočata vse. Seveda pa se želim prebiti v ekipo evropskega pokala. S tem bi lahko družino finančno malce razbremenil,” o vselej kočljivem vprašanju financiranja razmišlja Oserban in ob tem rešitve išče tudi na ravni opreme. Stavi na Fischer, tudi zaradi nedavne obljube vodstva tekmovalne ekipe o skorajšnji dobavi širšega nabora konkurenčnejših smuči.

“Moji kratkoročni cilji so povezani z izboljšavo FIS točk. Prihodnje leto bi rad nastopil na mladinskem svetovnem prvenstvu. Pa ne le nastopil. Želim se tudi izkazati. Merim tudi proti štartom v evropskem in svetovnem pokalu. Srednjeročni cilj je povezan z nastopom na olimpijskih igrah 2026. Dolgoročno? Biti med najboljšimi,” svoj načrt razkriva Miha Oserban, ki je svetovni pokal letos v Podkorenu potipal kot predtekmovalec. “Tisti štart mi je veliko pomenil. Lahko sem preizkusil vrhunsko pripravljeno progo. Videl sem, kar trenutno spadam,” je dejal in priznal, da se je pri časomerilcih pozanimal tudi o sovjem dosežku. Namerili so mu sedemnajsti čas. Informacija, ki jo je sprejel kot dodatno motivacijo.