Zgodovinska priložnost za Žana Kranjca

Žan Kranjec- Foto: MaPa

Čeprav je v zadnjih letih prestavil številne mejnike in je po večini kriterijev najboljši slovenski veleslalomist vseh časov, pa Žan Kranjec v svoji smučarski kartoteki še nima odličja iz veleslalomskega seštevka svetovnega pokala ter uvrstitve na domači oder za zmagovalce. Izpolnjevanje obeh izzivov je za olimpijskega podprvaka na 62. Pokalu Vitranc tesno povezano.

Ob medijskem terminu slovenske reprezentance pred domačima tekmama svetovnega pokala je močno marčevsko sonce že močno pripekalo. Čeprav se je ob tem živo srebro povzelo preko deset stopinj, pa je upanje na uspešen organizacijski boj z naravo vlivala zjasnitev. Ob jasni noči naj tekmi ne bi bili ogroženi, realna pa je selitev na nižji štart. A s tem se Žan Kranjec, ki ni več tako zelo izrazit specialist za strme in trdne proge, ni želel pretirano obremenjevati.

“Upam, da bo organizatorjem uspelo. Da bo proga verjetno posoljena, je skorajda dejstvo. Zato smo pred dnevi vadili tudi v takšnih pogojih. Pred tem pa smo nekaj treningov opravili v Podkorenu, tako z vrha kot tudi z rezervnega štarta. Poudaril pa bi, da ne želim razmišljati o vseh okoliščinah. Želim biti sproščen in osredotočen,” pripoveduje 30-letni Bukovčan, ki je v Kranjsko Goro oziroma bližnji Gozd Martuljek, kjer je nastanjen, pripotoval s treninga na Zoncolanu.

V svoji karieri je zbral enajst uvrstitev na veleslalomske stopničke za zmagovalce, kar je precej več kot katerikoli drugi slovenski smučar v dolgoletni zgodovini svetovnega pokala (Bojan Križaj – 7). Je tudi edini z več kot eno zmago (2). Res pa je, da še nikoli ni stal na podkorenskih stopničkah, pa čeprav je zbral že 21 štartov. Prav Kranjec je v zadnjem desetletju in pol tudi edini slovenski smučar z realnim dometom na stopničke. Zadnji z uvrstitvijo med najboljše tri na domači tekmi tako ostaja Uroš Pavlovčič (2011), zadnji zmagovalec pa Jure Košir (1999).

“Vsekakor želim na domači tekmi do vrhunskega rezultata. Vseeno pa to ni edina stvar v glavi. S tem se pretirano ne obremenjujem. Na prvem mestu je smučanje. Jasno, želim dobro smučati, a fokus je drugje,” pravi Kranjec, ki pa se ob tem dobro zaveda, da vrhunska domača rezultata, tudi stopničke, močno dvigujeta vrednost njegovih delnic v boju za bronasto kolajno v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Te lovorike še nima. Ne skriva pa, da bi se tudi na tej ravni rad vpisal v slovensko smučarsko zgodovino. “Na vsaki tekmi moram pokazati maksimum,” preprost recept razkriva edini slovenski veleslalomski prvokategornik.

Žan Kranjec je trenutno tretji veleslalomist sezone. FOTO: Guliverimage

Rezultatska popotnica resda ni najboljša. Minuli mesec je veleslalom v Aspnu končal na 16. mestu, kar je njegova z naskokom najslabša uvrstitev v sezoni. A Kranjec hitro poudari, da ponesrečen nastop v ZDA ni načel samozavesti. Tej oceni je prikimal tudi Klemen Bergant in hudomušno pripomnil, da si je njegov varovanec po nedavnih težavah znova nadel “srebrno čelado” iz Pekinga. “Imam vse potrebne odgovore glede opreme. Zadnji treningi so to potrdili. Zaupam opremi in sebi – tudi na pomladnem snegu. Sem v položaju, ko sem lahko, če pokažem, kar znam, rezultatsko zelo uspešen,” proti tekmovalnemu koncu tedna pogleduje Kranjec, ki je bil doslej v Kranjski Gori najboljši peti.

Preostala pričakovanja iz slovenskega tabora

Štefan Hadalin: “Trudim se, da se počutim čim bolje in grem z dobro voljo na tekmi. Udeležil sem se tudi tekme FIS, da sem malce razbil monoton ritem. Tekmovati nisem pozabil. Čaka me naporen konec tedna, a vem, kako se ga lotiti.”

Rok Ažnoh: “Veselim se tekmovanja pred domačim občinstvom. Vitranc sem že velikokrat presmučal, pred nekaj leti sem bil tudi predtekmovalec.”

Anže Gartner: “Pred prvim nastopom v svetovnem pokalu še ne čutim veliko treme. Poskušal bom dati svoj maksimum. Ne vem pa, kaj mi bo to prineslo.”

Pokal Vitranc

Sobota, 11. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Nedelja 12. marec

09.30. veleslalom – prva vožnja

12.30, veleslalom – druga vožnja

Komentari

Vaš komentar